top of page

KAIP GAMINTI TOBULUS ČEBUREKUS? (+ receptas)

Tobulų čeburekų paslaptis – plona, bet ne sausa, o viršuje traški, „pūslėta” neriebaluota tešla ir sultingas įdaras. 

Tešlų variantų čeburekams yra ne vienas – kurį pasirinkti? Kaip kepti, kad neprisigertų riebalų? Kaip „išgauti” apetitiškas „pūsleles” kepant? 

Visas šias gudrybes, triukus ir paslaptis laidoje KULINARINIS MELO DETEKTORIUS Alfas aptarė su Kauno kolegijos lektore, maisto technologe Inga Pupeliene-Nikštute.


kaip gaminti čeburekus_čeburekų tešla_Alfas Ivanauskas
VMG nuotr.

Čeburekų tešlos: kokių jų yra? 

Jų gali būti įvairių. Tešla su varške labiausiai tinka, jeigu nesinori

kepti riebaluose, nes varškės tešlos čeburekus galima kepti ir orkaitėje. Taip pat tešla gali būti gaminama su kefyru. Mielinė benemažiausiai primena įprastą čeburekų tešlą. Taip pat tešla gali būti plikyta – ųooji tikriausiai yra populiariausia, nes dėl jos čeburekai būna labai traškūs ir pūslėti.


Kodėl į tešlą pilamas actas arba degtinė?

Šių ingredientų dėka kepimo metu ne tiek daug riebalų įsigeria į tešlą. Žinoma, svarbi taisyklė siekiant išvengti riebalų – paruoštus čeburekus reikia dėti į gerai įkaitintą aliejų. 

Actas ir alkoholis greitai garuoja, tad kai įdedame kepti iškart „atstumia“ riebalus. Tiek actas, tiek alkoholis išgaruoja ir tešloje jų nebelieka.


Kokią miltų rūšį rekomenduotumėte rinktis ruošiant čeburekų tešlą?

Siūlyčiau rinktis miltus žymimus raide D. Galima rinktis ir pažymėtus raide C, tačiau tokiu atveju tešla sunkiau kočiosis, nes šiuose

miltuose yra labai stiprus glitimas ir kočiojama tešla vis  grįžta” atgal. Šie miltai labiau tinkami picai.


kaip gaminti čeburekus_čeburekų tešla_Alfas Ivanauskas
VMG nuotr.

Koks turėtų būti čeburekų įdaras?

Įdarui gaminti galima naudoti jautieną, kiaulieną, avieną ar triušieną. Kai kur sakoma, kad turėtų būti naudojama kapota mėsa, visgi dažniausiai čeburekams naudojama malta mėsa. 

Kapotos mėsos įdaras gal labiau tinkamas kibinuose. 

Mėsa gardinama svogūnais – jie būtini čeburekuose, bet jeigu yra svogūnų nevalgančių, rekomenduoju pabandyti juos apkepti: taip jie praranda aštrumą ir mažiau juntamas jų ryškus skonis. 


Kodėl į tešlą reikia dėti grietinės?

Ji suteiks šiek tiek daugiau riebumo ir pridės skonio. Grietinės dėti nėra būtina, tačiau ji tikrai paskanina tešlą.



 

Visą laidą KULINARINIS MELO DETEKTORIUS ŽIŪRĖKITE ALFO IG PROFILYJE ČIA

 

Varškės tešlos čeburekų su mėsos įdaru receptą rasite čia.

kaip gaminti čeburekus_čeburekų tešla_Alfas Ivanauskas
VMG nuotr.


Naujausi įrašai

bottom of page