Kiekvienas bent kiek besisukantis virtuvėje sutiktų, kad geras patiekalas prasideda nuo gerų produktų, o ypatingai tai svarbu gaminant desertus – šioje srityje šviežūs ingredientai dažnai nulemia deserto sėkmę. Šiuos žodžius patvirtina ir „Sugamour“ konditerė Jekaterina Zvonkuvienė. Ji atskleidė, kad norint užtikrinti šviežumą reikalingas tik vienas daiktas, ir visi galvos, kad ingredientai iš daržo ar sodo į namus atkeliavo visai ką tik.
Turbūt nesunku atspėti, kad kalba sukasi apie šaldytuvą. Gali pasirodyti, kad nieko naujo sugalvoti neįmanoma, tačiau šaldytuvai šiuo metu kaip niekada žengia koja kojon su inovacijomis bei gali išlaikyti produktus šviežius kur kas ilgesnį laiką nei prieš tai.
„Būtent tokias invocijas taiko kompanija „LG“, – teigia Jekaterina. „Kaip visi žinome, pagrindinė šaldytuvo funkcija yra išlaikyti produktus šviežius kuo ilgiau. O tam užtikrinti viena iš svarbiausių sąlygų yra kuo mažesnis temperatūros svyravimas – kuo daugiau atidarinėjame šaldytuvo dureles, išleisdami šaltą orą arba svyruoja temperatūra dėl nešiuolaikiško kompresoriaus, tuo laikomi produktai labiau kenčia. Todėl džiaugiuosi, kad „LG“ apie tai pagalvojo, todėl jų naujos serijos šaldytuvuose esanti „DoorCooling“ funkcija šiuolaikiškas linijinis kompresorius užtikrina greitesnį ir tolygesnį šaldymą.
„LG“ nuotr.
„LG“ nuotr.
Kita įdomi inovacija – specialus „FRESHBalancer“ skyrius, į kurį verta sudėti vaisius, uogas ir daržoves. Šis skyrius išlaiko drėgmę, ir, priklausomai nuo nustatyto režimo, leidžia palaikyti tinkamiausią drėgmės lygį. O kitas skyrius, „FRESHConverter“, leidžia nustatyti labiausiai tinkamą temperatūrą konkrečiam maistui laikyti, kad ir kas tai bebūtų.“
Be to, pasak konditerės, puiki idėja yra šaldytuvo priekyje esantis per metalinę apdailą šviečiantis liečiamas ekranas, nes produktų laikymo temperatūrą arba greito šaldymo programas galima nustatyti šaldytuvo net neatidarius – tai padeda palaikyti temperatūrų stabilumą. Jį galima reguliuoti netgi nuotoliniu būdu programėlės pagalba, kad grįžus namo šaldytuve jau būtų tinkama temperatūra.
„Pastaruoju metu kurdama desertus daug eksperimentuoju su ankstyvo rudens gėrybėmis – juk reikia išnaudoti nuostabų figų sezoną! Taip pat džiugina ir vėlyvosios avietės, nors šios uogos gali būti problemiškos: netrukus praranda formą, gali greitai apsitraukti pelėsiu. Avietėms stabili temperatūra tikrai labai svarbi, todėl įsitikinau, kad „LG“ šaldytuvo pažadai veikia – uogos išliko šviežios, o sulaukusi pirmųjų figų nutariau derinant šias dvi gėrybes papuošti sūriu įdarytą tartą. Dėka ingredientų šviežumo šis gaivus, sultingas ir saikingai saldus tartas puikiai tinka prie raudono vyno gražiai dienai užbaigti“ – savo naujausio saldaus kūrinio užkulisiais pasidalino Jekaterina.
Jekaterinos Zvonkuvienės nuotr.
Figų, aviečių ir „Roquefort“ sūrio tartas
Jums reikės:
Trapiai tešlai tarto krepšeliui (skersmuo apie 20 cm):
120 g miltų
20 g kepintų lazdynų riešutų miltų
35 g cukraus pudros
Druskos
60 g šalto sviesto kubeliais
20 g kiaušinių masės
Keptam „Roquefort“ sūrio įdarui:
150 g kreminio sūrio „Philadelphia“
25 g pelėsinio sūrio „Roquefort“
47 g grietinėlės 35%
45 g cukraus
šaukštelio citrinų sulčių
1 kiaušinio
šaukšto miltų
Tarto viršui ir papuošimui:
Šviežių figų
Šviežių aviečių
Figų džemo
Smulkintuvo arba mikserio inde sumaišyti visus trapios tešlos sausus ingredientus, sudėti sviesto kubelius ir sumaišyti iki smėlio tekstūros. Supilti kiaušinių masę ir maišyti, kol tešla pradės jungtis į kamuolį. Užbaigti maišyti rankomis, kol visi likę sausi ingredientai susijungs su tešla.
Iškočioti tešlą tarp dviejų gitaros lapų iki 2,5 mm storio, palikti šaldytuve 1 val. stabilizuotis. Sutepti tartalečių žiedus sviestu, suformuoti iš tešlos krepšelius ir subadyti tešlą šakute. Kepti iki 160°C įkaitintoje orkaitėjė iki rudos spalvos. Atvėsinti.
Sūrio įdaro visi ingredientai turi būti kambario temperatūros. Mikserio inde su lopetos antgaliu sumaišyti sūrius, cukrų ir miltus, įpilti kiaušinius, išmaišyti, paskiausiai supilti grietinėlę. Supilti gautą masę ant iškeptos ir atvėsintos tartaletės. Kepti 100°C apie 40-50 min, masė turi apstingti. Pilnai atvėsinti.
Ant atvėsinto kepto sūrio sluoksnio sutepti ploną sluoksnį figų džemo ir laisvai papuošti supjaustytomis figomis ir avietėmis.
Patarimas: Pelėsinį sūrį „Roquefort“ galite pakeisti betkokiu kitu pelėsiniu sūriu, tik įvertinkite, kad jo gali prireikti šiek tiek daugiau. Galite visai nenaudoti pelėsinio sūrio, jeigu jo nemėgstate, tuomet pakeiskite jį tiesiog „Philadelphia“ ar betkokiu kitokiu kreminiu sūriu. Taip pat tebūnie šis receptas jums pagrindas, o uogomis, džemais, vaisiais varijuokite, ir taip kaskart gausite naują ir nepakartojamai gaivų gamtos dovanų skonį.