Vasaros pabaigoje galima apsirikti – pamačius geltonuojantį lauką manyti, jog ten žydi saulėgrąžos. Nebūtinai. Prieikite arčiau ir įsitikinkite, galbūt tai topinambai. Jų žiedai ir lapai primena saulėgrąžas, o tai, kas vėlyvą rudenį atsiranda parduotuvėse ir turguose, slepiasi po žeme. Bet svarbiausia yra tai, kad topinambai yra nuostabus bulvių pakaitalas!
Šio saulėgrąžų šeimai priklausančio daugiamečio augalo gumbų sezonas prasideda spalį ir tęsiasi iki kovo arba balandžio mėnesių, tad norintys įsigyti jų šviežių, laiko dar turi.
Pailgi arba apvalūs, šiek tiek mažesni už bulves gumbai prieš kelis šimtus metų pasiekė Europą. Brazilijos teritorijoje gyvenusių genčių dėka į karališką prancūzų virtuvę buvo atvežti pirmieji pavyzdžiai. Šio augalo tėvynė – Šiaurės Amerika. Iš ten milžiniškose plantacijose užaugintus šakniavaisius veždavo parduoti kiton žemyno pusėn – į Pietų Ameriką.
Topinambo pavadinimas gali pasirodyti ne tik svetimas, bet ir keistas. Iš dalies dėl to, jog Lietuvoje jie nėra paplitę, auginančių ūkininkų nėra labai daug. Kita priežastis slypi pavadinime. Kai kurie šiuos šakniagumbius klaidingai verčia iš anglų kalbos („Jerusalem artichoke“) ir vadina Jeruzalės artišokais. Pamirškite tai ir nemėginkite ieškoti ryšio su Jeruzale – jo nėra.
Naudingumas
Gerųjų savybių topinambai turi tikrai nemažai:
100 g yra tik 73 kalorijos bei įvairios mineralinės medžiagos, baltymai ir vitaminai, ypač daug kalio ir fosforo,padeda kontroliuoti cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje, pastiprina imunitetą ir kovoja su virškinimo problemomis,puikiausiai tinka besilaikant dietos, siekiant stabilizuoti savo kūno svorį.
Laikymas
Juos, kaip ir kitas šaknines daržoves, galite laikyti per visą žiemą tamsioje ir vėsioje vietoje.
Naudojimas
Patartina rinktis kietus topinambų gumbus su kuo mažiau atšakėlių – bus paprasčiau nulupti.
Jas galite virti, kepti, gruzdinti, ruošti sriubas, salotas, patiekti kaip garnyrą ar pagrindinį patiekalą. Galima valgyti ir neapdorotus (žalius). Puikiai dera su juodosiomis alyvuogėmis, bekonu, čiorisu, sraigėmis, ančiuviais, grybais, česnakais, petražolėmis ir trūkažolėmis. Galite tiesiog pakepinti su sviestu ar alyvuogių aliejumi orkaitėje ar paruošti topinambų traškučius.