Poilsis prie jūros ar ilgai laukta kelionę gali apkartinti silpnumas, ar dar blogiau – apsinuodijimas. Lietuvos dietologų draugijos prezidentė, medicinos mokslų daktarė Rūta Petereit pataria, kaip išlikti sveikiems kelionių metu, ir kokie užkandžiai puikiai tiks visai šeimai išsiruošus prie jūros, iškylauti, ar į ilgą kelionę automobiliu.
Eksperimentuoti su mityba karštuoju metų laiku tikrai pavojinga. Dėl šios priežasties dr. R. Petereit pataria atsakingai pasiruošti užkandžius ruošiantis atostogoms. Žiemą mūsų organizmui puikiai tiko pieno produktai, tačiau jei išsiruošėte į dienos, ar ilgiau truksiančią iškylą –vasarą derėtų jų vengti, o švieži vaisiai gali sugesti per kelias valandas. Vienas iš pavyzdžių – pjaustytas arbūzas. Tai vienas netinkamiausių užkandžių gamtoje, nes prasidėjus rūgimo procesui galime apsinuodyti.
,,Vykstant į kelionę, gamtą, žygį, reikėtų apmąstyti, kiek laiko ji truks. Jei kelias valandas – pakaks užkandžių. Jei ilgesniam laikui, svarbu pasiimti tik termiškai apdorotus produktus. Jei planuojate kepti mėsą, ji turi būti gerai pamarinuota ir kepti ne žemesnėje nei 180 laipsnių temperatūroje“, – pabrėžė dr. Rūta Petereit.
5 naudingiausi užkandžiai vasarą
R. Petereit pažymi, kad užkandžiai kelionėje turi suteikti energijos, sotumo jausmą ir tikti visai šeimai. Tad užkandžių dėžutėje vietos rasti verta džiovintiems vaisiams, riešutams, pilno grūdo produktams, daržovėms ir keletui šviežių vaisių. Kodėl?
Džiovinti vaisiai ir uogos naudingas užkandis, nes gali suteikti energijos. Datulės, abrikosai, slyvos, razinos, vyšnios – naudingos dėl juose esančių antioksidantų, mineralų, natūralaus cukraus, vitamino E, kuris yra gyvybiškai svarbus apsaugant ląsteles nuo laisvųjų radikalų sukeltos žalos. Tai ypač svarbu vasarą, kai saulės spinduliai yra stipriausi.
Verta nepamiršti ir egzotiškų džiovintų uogų. Goji uogose gausu vitamino A, C, geležies, cinko, vario ir antioksidantų. Šiose uogose esantys baltymai ir skaidulos padeda ilgiau išlaikyti sotumo jausmą, todėl tai puikus užkandis keliaujantiems. Džiovintos spanguolės taip pat labai geras maistinių medžiagų šaltinis. Jos itin vertinamos dėl jose esančio didelio vitamino C kiekio, kuris svarbus mūsų imunitetui. Žinoma, svarbu atkreipti dėmesį, kad džiovintuose vaisiuose nebūtų pridėtinio cukraus.
Vitos Marijos Murėnaitės nuotr.
Riešutai – puikus pasirinkimas dėl jų įvairovės bei patogumo – net karštą dieną jie išliks gardūs ir maistingi. Migdolai, anakardžiai, bertoletijos, lazdyno, graikiniai riešutai turi daug baltymų, kurie suteiks sotumo jausmą. Juose taip pat gausu gerųjų riebalų, vitaminų ir mineralų. Pasak dr. R. Petereit, geriausia rinktis nesūdytus, ekologiškus riešutus. Riešutus vertingiausia valgyti pirmoje dienos pusėje, nes vakare jie gali apsunkinti virškinimą. Užkandžiaujant patariama suvalgyti ne daugiau nei saujelę riešutų per dieną.
Vitos Marijos Murėnaitės nuotr.
Pilno grūdo gaminiai – trapučiai, lazdelės, pilno grūdo bandelės. Naudingi dėl juose esančių skaidulinių medžiagų, kurios suteiks sotumo ir pagerins virškinimą. 100-e gramų produkto turėtų būti daugiau nei 5 gr skaidulinių medžiagų ir mažiau nei 5 gr cukraus. Grūdiniai produktai puikiai tiks sumuštiniams ruošti. Dr. R. Petereit pataria išsiruošus į kelionę pasiimti pilno grūdo bandeles, plėšytų salotų lapus, mažų agurkų ir pomidorų. Nepjaustytos daržovės išlaikys savo skonį ir formą ilgiau nei pjaustytos.
Šviežios daržovės. Kelionei, žygiui, ruošiantis ilgiau nei kelias valandas praleisti prie jūros, naudinga pasiimti plautų, mažų ar pjaustytų morkų, agurkų, pomidorų. Šios daržovės tiks ir užkandžiauti, ir prie sumuštinių.
Vitos Marijos Murėnaitės nuotr.
Švieži vaisiai, kaip ir daržovės, turėtų būti nepjaustyti. Geriausiai tiks obuoliai, kriaušės, persikai. Tačiau prieš pradedant jais gardžiuotis, dr. R. Petereit pataria atkreipti dėmesį, ar nėra neprasidėjęs rūgimo procesas.
Naudingi užkandžiai taip pat ir sėklos, pavyzdžiui, moliūgų ir saulėgrąžų sėklos yra geras sveikų riebalų, skaidulų ir baltymų šaltinis, tad suteiks energijos. Sėklose taip pat yra mangano, magnio, fosforo ir cinko.
Sausainiai su sėklomis be miltų ir cukraus:
1 kiaušinio baltymo
1 šaukšto medaus
1 banano
½ puodelio saulėgrąžų sėklų
⅓ puodelio moliūgų sėklų
¼ puodelio sezamo sėklų
⅓ puodelio riešutų
Gaminimo eiga:
Įkaitinkite orkaitę iki 150 °C.
Išplakite kiaušinio baltymą. Sutrinkite bananą, įmaišykite medų, tuomet suberkite sėklas ir riešutus. Dėkite po šaukštą ant kepimo popieriaus. Kepkite 15 minučių 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, tuomet 10 minučių kepkite 120 įkaitintoje laipsnių orkaitėje. Leiskite visiškai atvėsti ir skanaukite. Jei norite traškesnių sausainių, į mišinį patariama nedėti banano.