Belgijoje, Antverpene kovo 11-15 dienomis vykstančiame Tarptautinės someljė asociacijos organizuojamame Pasaulio someljė čempionate (angl. Best Sommelier of the World) dalyvaujantis lietuvis Martynas Pravilonis pateko tarp 19 geriausių ir iškovojo vietą šiandien vykstančiame pusfinalyje. Tai yra geriausias visų laikų Lietuvos someljė pasiekimas.
Someljė M. Pravilonis pasiruošęs teoriniam testui pusfinalyje, prasidėjusiame šiandien, 9 val. Belgijos laiku. Arūno Starkaus nuotr.
Kas tris metus vykstantis konkursas šiemet sulaukė 66 dalyvių iš 63 šalių. Lietuvos atstovas M. Pravilonis yra daugkartinis šalies ir Baltijos šalių čempionas, dirbantis „Grand Hotel Kempinski Vilnius“ viešbutyje. Kartu su juo pusfinalyje varžosi ir dar 18 someljė iš viso pasaulio, tarp kurių ir kaimyninių Latvijos bei Lenkijos atstovai Raimonds Tomsons bei Piotr Pietras.
Varžybos susideda iš trijų pagrindinių komponentų: egzamino raštu, dalies, kai konkurso dalyviai patiekia vyną teisėjams, ir aklojo ragavimo testo. Taigi pretendentų į geriausio someljė vardą žinios ir įgūdžiai išbandomi įvairiose užduotyse – nuo enologijos, vynuogininkystės ir vyndarystės testo, praktinio vyno ir maisto derinimo, patiekimo ir teorinio pagrindimo, aklojo vyno ragavimo ir aprašymo, gėrimų atpažinimo iki verslo situacijos simuliacijos, kurioje tikrinami techniniai ir komerciniai someljė sugebėjimai.
Someljė M. Pravilonis po teorinio testo kovo 11-ąją. Arūno Starkaus nuotr.
Šis Pasaulio someljė čempionatas laikomas vienomis sudėtingiausių varžybų vyno srityje. Kaip teigiama oficialiame konkurso puslapyje, someljė profesija laikoma kompleksine disciplina, todėl reikalingos žinios ne tik apie vynus, bet ir apie alų, spiritinius gėrimus, sakę, vandenį, kavą bei arbatą.
Pasaulio someljė čempionatas pirmą kartą surengtas prieš 50 metų, 1969-aisiais ir vyko būtent Belgijoje.