Jau kelis metus iš eilės šis receptas yra vienas ieškomiausių receptų likus mažiau nei savaitei iki Kūčių vakarienės. Greitai pagaminamas, be to, jame persipina labai tradiciniai skoniai ir ingredientai su šiek tiek netradiciniais, kaip antai, baravykai su „shitaki“ grybais.
JUMS TAIP PAT TURĖTŲ PATIKTI:
Grybų pyragui pagaminti reikia:
1 lakšto bemielės sluoksniuotos tešlos
300 g grybų (baravykai, pievagrybiai, „shitaki“)
1 didelio svogūno
1 didelės morkos
Sviesto 82 % rieb. (kepti)
Žiupsnelio kmynų
Alyvuogių aliejaus (kepti)
Kuokštelio čiobrelių
2 šaukštų trintų pomidorų padažo „Originalus“
Kuokštelio petražolių
Akmens druskos
Juodųjų pipirų „Tellicherry“
2 šaukštų majonezo
1 kiaušinio
1. Sluoksniuotą tešlą atšildykite kambario temperatūroje apie 20 minučių. Truputį iškočiokit ir dėkite į kepimo skardą išklotą sviestiniu popieriumi.
2. Supjaustykite grybus, svogūnus. Sutarkuokite morką. Į keptuvę dėkite DVARO sviestą 82 % rieb., svogūnus, įberkite kmynų, įpilkite truputį aliejaus, kad nepridegtų. Šiek tiek apkepkite. Suberkite morkas, grybus ir kepkite, kol lengvai apskrus. Neperkepkite ir nepamirškite pamaišyti, daržovės neturi per daug suminkštėti.
3. Nuskabykite čiobrelių lapelius ir berkite ant grybų. Viską sumaišykite. Pabaigoje įdėkite SUSLAVIČIAUS trintų pomidorų padažo „Originalus“, viską išmaišykite su smulkintomis petražolėmis. Nuimkite nuo ugnies. Įberkite akmens druskos bei juodųjų pipirų „Tellicherry“.
4. Įpjaukite tešlą palei perimetrą – įsivaizduojamą 1,5 cm pločio rėmelį, bet neperpjaukite iki galo. Ant tešlos tepkite majonezą.
5. Į vidų „rėmelio“ dėkite paruoštus grybus.
6. Išplakite kiaušinį ir plakiniu ištepkite pyrago kraštus. Kepkite įkaitintoje iki 170–180 °C orkaitėje apie 15–20 min.
7. Galite papuošti čiobreliais.
ALFO PATARIMAI:
· Galite į pyragą įdėti mėsos, jeigu gaminate ne Kūčioms, pvz.: karštai rūkytą antienos filė su oda.
· Nepridėkite per daug įdaro, nes tešlai bus sunku iškepti.
· Galite daryti ne vieną didelį pyragą, bet daug mažų pyragaičių.
· Pyrago kraštus galite apibarstyti sezamo sėklomis, kmynais ar kitomis sėklomis.
· Jeigu liko įdaro, jį galite valgyti kartu su omletu ar tiesiog užsidėti ant duonos.
Skanaus!