Sujungę pajėgas su VMG Kulinarijos studijos vadovu Pauliumi Janušu VMGonline.lt tęsia grilio sezono receptų seriją. Ją pradėjome nuo bruknių ir adžikos marinato, o šiandien skelbiame jau penktąjį receptą. Tai sėklų trijulės – kalendrų, garstyčių ir kadagių – marinatas, kuris elnieną, stirnieną, jautieną, šernieną pavers nepaprastai gardžia. Glajui naudokite juodųjų serbentų uogienę, bus tirščiau.
VMG Kulinarijos studijos vadas sako, kad papildomo skonio grilio kepiniams suteikia būtent marinatai ir glajai. Pirmajame mėsa ar daržovės yra paliekami tam tikram laikui, o glajus yra tai, kuo kepdami aptepate čirškinamą mėsos gabalėlį ar daržoves. Taigi, iš esmės, marinatas ir glajus yra vienas ir tas pats, tačiau naudojami skirtingu metu. Jei norite gražiai apskrudusio kepsnio, tuomet dalį marinato palikite glajui (paliktas marinatas prieš tai negali turėti sąlyčio su mėsa). Jai tinka tirštesni marinatai, pavyzdžiui, su terijakiu, barbekiu, uogiene, cukrumi. Esant karščiui vyksta didesnė mėsos karamelizacija su cukrumi ir galiausiai ji gražiai apskrunda.
Pats šefas marinatus kuria iš to, ką turi šaldytuve ir darže, tačiau turi kelis mėgstamus ingredientus: aitrioji paprika, kalendra, česnakas ir žalioji citrina. „Lietuviai mėsą, daržoves ar tofu tikrai marinuoja, dažnas turi savo mėgstamą receptą. Tačiau, kiek susidūriau, įprastai tai būna klasikiniai receptai iš einamiausių, gerai pažįstamų produktų. Siūlau šiek tiek paeksperimentuoti. Aviečių uogienė, šlakelis deginto sezamų aliejaus ar keli kalendrų grūdeliai patį mėgstamiausią marinatą gali sėkmingai apversti aukštyn kojomis“, – bandymams ragina P. Janušas.
Valerijos Stonytės nuotr.
Kadagių sėklų, garstyčių ir kalendrų marinatas
30 g kadagių sėklų
30 g garstyčių sėklų
30 g kalendrų sėklų
20 g žaliųjų pipirų
300 g aliejaus
saujelės rozmarino ir čiobrelio
Visus ingredientus sumaišykite ir pakaitinkite iki 70 laipsnių prikaistuvyje
Užpilkite mėsą dar karštu marinatu.