top of page

Greitis – ne vienintelis jo privalumas. Kaip išsirinkti greitą puodą?

Visi, kurių močiutės turėjo greitpuodžius, žino, kaip visi tų greitpuodžių bijojo. Gali sprogti", – sakydavo močiutė ir traukdavo jį iš spintelės tik labai retais ir ypatingais atvejais. Laikai keičiasi, puodai taip pat. Nesikeičia tik noras gaminti greitai ir valgyti skaniai.



Šiek tiek istorijos

Greitpuodis – tai puodas, kuriame maistas gaminasi veikiamas šilumos ir viduje susidariusio aukšto slėgio.

Šiuolaikinio greitpuodžio prototipas buvo sukurtas dar XVII amžiaus pabaigoje. Prancūzų fizikas ir farmacininkas Denis Papin sukūrė pirmąjį slėginį virtuvą. Be abejonės, puodų išvaizda labai pasikeitė nuo to laiko, taip pat pasikeitė ir puodų saugumas, bet maisto gaminimo principas lieka tas pats – slėgio veikiamas vanduo pasiekia aukštesnę nei įprasta virimo temperatūrą, todėl maistas greičiau išverda ir išsitroškina.


Ne tik greitis svarbu

Bet greitis – ne vienintelis maisto gaminamo greitpuodyje privalumas. Greitpuodyje gaminamas maistas nėra veikiamas deguonies, produktai verda mažame skysčio kiekyje, savo pačių sultyse arba yra garinami specialiame garinimo įdėkle.tad produktai išsaugo daugiau maistinių medžiagų, palyginus su virimu įprastu būdu, taip pat labai gražią ryškią spalvą, kvapą, unikalią struktūrą ir sultingumą.

Be to, maisto gaminimo procesas vyksta sandariai uždarytame puode, kvapai nesiskleidžia po patalpą.


Ką moka greitpuodis


  • Kaip tvirtina pavadinimas – greitai virti. Maisto gaminimo procesas sutrumpėja net iki 70 procentų.

  • Greitpuodis yra nepamainomas pagalbininkas ruošiant ilgai gaminamus produktus.

  • Sveikiau gaminti. Virimas hermetiškai sandariame puode tiksliai palaikomoje idealioje temperatūroje užtikrina trumpesnį konkretų virimo laiką. Toks trumpas maisto terminis apdorojimas išsaugo vertingus vitaminus ir mineralus.

  • Greitpuodyje galima virti, troškinti, gaminti garuose, taip pat vienu metu galima gaminti kelis skirtingus produktus.

  • Greitpuodis puikiai tinka atitirpinti šaldytus produktus, konservuoti. Šie procesai vyksta žymiai greičiau, nei tą patį darant įprastu būdu.




Kaip išsirinkti?

  • Greipuodžių būna skirtingos talpos. Kadangi greitpuodis pripildomas daugiausiai iki 2/3 savo tūrio, tad reikia rinktis didesnės talpos puodą, o ne įprastą.

  • 4 l puode galima pagaminti maistą 2–3 asmenims, 6 l puode – 4–5 asmenims. Greitpuodžių talpos pasirinkimas yra išties platus, tad galima pasirinkti atitinkantį konkrečius poreikius.

  • Geriausi greitpuodžiai pagaminti iš nerūdijančio plieno. Anksčiau buvę populiarūs aliuminio puodai netinkami gaminti patiekalus, kurių sudėtyje yra rūgščių arba sūrių produktų. Geros kokybės greitpuodžių dugnas yra daugiasluoksnis, o tai leidžia tolygiai paskirstyti šilumą.

  • Šiuolaikiniai greitpuodžiai paprastai tinka visų tipų viryklėms. Bet, įsigyjant greitpuodį, vis dėlto atkreipkite dėmesį į viryklių tipą.

  • Šiuolaikiniai greitpuodžiai turi mažiausiai 3 - 5 pakopų saugumo mechanizmą, tad naudotis jais yra paprasta ir saugu.


Greičio ir gero skonio!

Naujausi įrašai

bottom of page