„Brunch“ arba vėlyvieji pusryčiai Lietuvoje – visai ne naujovė. Ne pirmus metus vilniečiai pirmais dienos patiekalais mėgaujasi ne namuose. Maisto entuziastai, net naktį prikelti iš miego, galėtų nesunkiai išvardyti, kur skaniausi Benedikto kiaušiniai ar nemokama kava. Kartą jau rašėme apie 10 vietų, kur verta pradėti dieną (nors iš tikrųjų ji jau įpusėjo). Šįkart pažvelgėme į pusryčius kitu kampu – nusprendėme sudėlioti sąrašą vietų, kur pusryčiai yra už fiksuotą kainą. Panašiai kaip „viskas įskaičiuota“ tipo kelionėse.
„It feels like in California. In California feels like at home“, — taip ši vieta prisistato „Facebook“. Po lietuviška Kalifornijos saule vykstantys pusryčiai, priešingai nei kitur, vyksta ir šeštadieniais, ir sekmadieniais. Pagrindinis skirtumas – šeštadienį svečiai gauna jau paruoštą 4–5 užkandžių lėkštę, o sekmadieniais juos išrinkti gali patys (be užkandžių dar būna salotos, sriuba, žuvies patiekalai). Po įžangos abi dienas siūloma pasirinkti norimą karštąjį patiekalą iš a la carte meniu. Desertas, taurė itališkų burbuliukų ir natūralios apelsinų sultys (arba abiejų gėrimų kombinacija – kokteilis „Mimoza“) – taip pat įskaičiuoti į abiejų pusryčių kainą. Mums išdavė, kad firminis sekmadienio patiekalas – varškės blyneliai su vanile.
Kaina: šeštadieniais – 12 Eur, sekmadieniais – 18 Eur
Kada? Kiekvieną šeštadienį ir sekmadienį, 12:00–15:00
Kur? Subačiaus g. 2, Vilnius
Patiekalas iš a la carte – „Croque monsieur“. Keptas sumuštinis su sūriu ir jautienos kumpiu arba šonine.
Restobaras „Kablys“
Ekrane – puikus filmas su prancūze Jeanne Moreau (žinome netgi koks – „Kambarinės dienoraštis“), fone – didžėjaus muzika ir, žinoma, maistas. Šalti užkandžiai, „Mimozos“, Benedikto kiaušiniai, temperatūrą laikančiuose induose garuojantys angliški pusryčiai, omletai, barbekiu šonkauliukai, grikiai su daržovėmis… Restobaro šefas mums rekomenduoja paragauti rakleto sūrio, kurį be galo skanu valgyti lydytą, papasakoja apie lietuvišką jogurtinio gėrimo (airano) versiją, kurią inspiravo kaukaziečio draugo receptas. Pašnibždame kai kuriems naudingą informaciją: šis iš kefyro paruoštas gėrimas tinka kovoje su pagiriomis!
Kaina: 12 Eur, vaikams – 6 Eur
Kada? Kiekvieną sekmadienį, 11:00–17:00
Kur? Kauno g. 5, Vilnius
Lietuviškas airanas ilsėjosi ledo vonelėje. Vitos Marijos Murėnaitės nuotr.
Pusryčių meniu nuolat keičiasi. Jį kaskart atnaujina šefas Edgaras Bolšakovas. Tačiau ant šaltų užkandžių stalo visuomet bus šviežių ir marinuotų daržovių, keleto rūšių mėsos, sūrio, sumuštinių, duonos. Vitos Marijos Murėnaitės nuotr.
Vitos Marijos Murėnaitės nuotr.
Į kainą įskaičiuoti Benedikto kiaušiniai. Vitos Marijos Murėnaitės nuotr.
Barbekiu restoranas „City Chef“
Nuo kelerių metų, praleistų „ant ratų“, praėjusiais metais „City Chef“ galų gale nusėdo Pylimo ir Basanavičiaus gatvių sankirtoje. Barbekiu restorano pusryčiai, kaip ir priklauso, išsiskiria mėsomis. Garsiai skaitome meniu: barbekiu šonkauliai ir barbekiu plėšyta kiauliena, 6–8 valandas rūkyti žemoje temperatūroje naudojant ąžuolą, čoriso dešrelės, šoninė, vištienos sparneliai, barbekiu kalakutiena… Šalia jų – naminiai padažai, sūriai (čederis ir mocarela), šviežios ir marinuotos daržovės, duona. Amerikoniškumas persigėrė ir į desertų krepšelius: keksai ir spurgos. Užsisakyti einama dėl dviejų dalykų – Benedikto kiaušinio ir vaikiško patiekalo.
Kaina: 14 Eur, vaikams iki 12 metų – 7 Eur
Kada? Kartą per mėnesį. 12:00–16:00
Kur? J. Basanavičiaus g. 1, Vilnius
Igno Nefo nuotr.
Į pusryčius įeina Benedikto kiaušinis. Igno Nefo nuotr.
Igno Nefo nuotr.
Sielos maisto restoranas (nesuklydome – taip rašoma „Facebook“) „Valgomasis“
Pusryčiai, kuriems reikalinga rezervacija, vyksta etapais, todėl nieko papildomai daryti nereikia. „Darom, ką norim“, – su mumis šmaikštavo savininkai Agnė ir Jurijus. Sakė, kad pusryčius surengtų net ir dviem, patiekalus pritaikytų svečiams veganams (geriausia apie tai pranešti iš anksto). Tikime. Viskas prasideda nuo „free flow“ juodos kavos ir retai kur sutinkamų „scones“ pyragėlių (populiarūs Didžiojoje Britanijoje) su plakta grietinėle, sviestu ir namine uogiene (pataikėm „ant“ bruknių). Toliau – pačių sūdyta lašiša, medaus ir garstyčių padažas, užtepėlė, čia keptos bandelės, 2 rūšių salotos (mėnesio ir pastovios, nes visų mylimos, bulvių), Benedikto kiaušinis ir desertas.
Kaina: 18 Eur, vaikams iki 10 metų – 8 Eur
Kada? Kiekvieną sekmadienį, 12:00–13:50 ir 14:00–16:00. Pusryčių sezonas baigiasi gegužės pabaigoje ir prasideda rugsėjį.
Kur? J. Basanavičiaus g. 44, Vilnius
Išgertos juodos kavos kiekis neskaičiuojamas. Vitos Marijos Murėnaitės nuotr.
Pradedame nuo „scone“ su sviestu, namine uogiene ir plakta grietinėle. Vitos Marijos Murėnaitės nuotr.
Vietoje keptos bandelės su užtepėle, kuri keičiasi. Mūsiškė buvo gaivi ir vasariška (nuotraukoje – porcija dviem). Vitos Marijos Murėnaitės nuotr.
Sūdyta lašiša su garstyčių ir medaus padažu (nuotraukoje – porcija dviem). Vitos Marijos Murėnaitės nuotr.
„Valgomajame“ Benedikto kiaušinio padažas riebesnis, o vietoje įprastos angliškos bandelės – kukurūzų duona. Vitos Marijos Murėnaitės nuotr.
Balandžio mėnesio salotos iš keptų baltųjų morkų ir ožkų sūrio. Barstytos kanapių sėklomis, o sulaistytos juodųjų serbentų padažu (nuotraukoje – porcija dviem). Vitos Marijos Murėnaitės nuotr.
Desertas – amerikietiški blyneliai su kavos sviestu ir klevų sirupu. Vitos Marijos Murėnaitės nuotr.
Skanaus!