Vieni iš Gastronomijos savaitės dalyvių – istorinės lietuviškos virtuvės restoranas „Ertlio namas“. Jie gardžiajai Vilniaus savaitei siūlys užkandį – glazūruotą šiltą ėrienos kumpį su mėtų padažu (XIX a. receptas), pagrindiniam patiekalui – žąsies kojelę su troškintais kopūstais (XVIII–XIX a. receptas) ir gaivų aviečių desertą (XIX a. receptas). Restorano vadovė Kristina Umbrasaitė-Komičienė apie tai pasakoja plačiau.
Glazūruotas šiltas ėrienos kumpis su mėtų padažu (XIX a. receptas). (Linos Jakubauskaitės nuotr.)
Kuo Gastronomijos savaitės meniu skiriasi nuo įprasto?
Gastronomijos savaitei mes, galima sakyti, pasirinkome tą patį, kas yra mūsų meniu. Jeigu pagrindiniame mūsų meniu yra žąsies krūtinėlė, tai gastronominiame – žąsies kulšelė. Žmonės turi galimybę paragauti to paties, kas yra mūsų restorane, tik kiek kita forma.
Siūlote 20 eurų kainuojantį meniu. Kokio dydžio porcijų gali tikėtis svečiai?
Kadaise buvo privaloma sočiai pavalgyti, tad mūsų klientas irgi išeis sotus. Pagrindinis patiekalas bus didžiausia porcija, o kiti – mažesni, bet tikrai svečias išeis ir paragavęs, ir pasisotinęs.
Gaivus aviečių desertą (XIX a. receptas). (Linos Jakubauskaitės nuotr.)
Gastronomijos savaitė kviečia atrasti dar nepažintus skonius. Kokį neįprastą skonį galima atrasti jūsų patiekaluose?
Kurdami pagrindinį meniu, žiūrėdami istorinius receptus, ieškome neįprastų skonių, ką valgėme anksčiau, ką galbūt esame pamiršę, bet mums tai labai artima. Gastronominei savaitei skirtame meniu taip pat. Pavyzdžiui, žąsis su troškintais kopūstais. Mums ir kopūstai gerai pažįstami, ir žąsis, bet galbūt toks derinys yra neįprastas.
Jūsų meniu dominuoja mėsa, o ką siūlysite vegetarams?
Pateiksime gausesnį daržovių stalą arba įdomesnio sūrio, tad ir vegetarai neišeis alkani. Tai tikrai ne pirmas kartas, tad vegetarai „Ertlio name“ yra laukiami.