Jis atsirado Pietų Indijoje, yra naudojamas budistų ir vertinamas vegetarų bei veganų. Gana sunkiai randamas Lietuvos prekybos centruose, tačiau sostinės veganiškų ir žaliavalgiškų restoranų meniu jį galima aptikti. Susipažinkite su duonvaisiu, kuris anglų kalboje dažnai vadinamas tiesiog jack (angl. jackfruit).
Energinė vertė ir nauda
Kalorijų kiekį ar jame esančias mineralines medžiagas būtų sunku lyginti su citrusiniais ir mums labai gerai pažįstamais vaisiais. Verčiau bandykime ieškoti panašumų su mėgstamais bananais. Visų pirma, duonvaisiai yra priskiriami prie gana krakmolingų vaisių rūšių, o ir saldumo juose tikrai netrūksta – 100 gramų yra apytiksliai 19–20 gramų cukraus. Tuo tarpu bananuose jo randama kiek mažiau nei 11–12 gramų. Džekas, kaip ir bananai, prisideda prie cukraus kiekio kraujyje kontrolės. Duonmedžio vaisiuose esantis nemažas vitamino B6 kiekis yra ypač svarbus gaminant hormonus ir insuliną bei įsisavinant vitaminą B12.
Toliau – vitaminas C, kalis bei magnis, kurie kartu veikia kaip prevencija prieš vėžines ar širdies ligas, mažina cholesterolio kiekį, kraujo spaudimą, padeda atkurti imuninę sistemą, kovoja su odos ligomis. Tiesa, visas išvardytas medžiagas turi ir bananai.
Skonis, kvapas ir struktūra
Duonvaisis turi gana kietą ir spygliuotą žalios spalvos žievę, kurią reikia nulupti, nes ji nėra valgoma. Vidus ryškiai geltonas. Švelnios ir minkštos tekstūros, sultingas, o sunokęs labai saldaus, turtingo skonio, kuris dažnai lyginamas su bananų ar mangų aromatais.
Duonvaisis yra plačiai naudojamas Azijos virtuvėse. Tai – dažnas ingredientas gaminant karį, pasūdytos ir paprieskoniuotos jo sėklos skrudinamos ir patiekiamos kaip užkandis. Dėl savo struktūros, primenančios plėšytą mėsą, dažnas ingredientas vegetariškuose ar veganiškuose burgeriuose.
Kur paragauti ar įsigyti?
Mūsų žiniomis, Lietuvos prekybos centruose rasti šį egzotišką vaisių nėra taip lengva, tačiau geriau paieškojus konservuoto, sūdyto ar jau paruošto duonvaisio galima įsigyti specializuotose veganiškų produktų interneto parduotuvėse.
Keli Vilniaus restoranai siūlo paragauti burgerių, kuriuose plėšytą mėsą keičia duonvaisis.
„Duonvaisiai, kuriuos naudojame, auga Tailande. Būtent iš ten juos ir gauname. Panašumą į mėsą jam suteikia rūkytos paprikos prieskoniai. Ruošdami šį vaisių suplėšome, gardiname įvairiais prieskoniais, maišome su pievagrybiais, svogūnais ir naminiu pomidorų padažu“, – VMGonline.lt pasakojo veganiškos kavinės „Rosehip Bistro“ atstovai. Šiame restorane džekas naudojamas ne tik burgeriuose, bet ir užkandžiuose.