Dažnai dar tik ruošdami puodelį kavos, jau galvojame apie „kažką skanaus" prie kavos.
Kava yra turtinga skonių ir poskonių, todėl svarbu desertais jų neužgožti, o kaip tik pasistengti išryškinti, suderinti taip, kad kavos ir deserto skoniai harmoningai „skambėtų".
Kavai itin tinka sūris, tik svarbu išmanyti šių dviejų malonumų derėjimo principus. Juos primena kavos ekspertas kavos manufaktūros „Crooked Nose & Coffee Stories“ įkūrėjas Emanuelis Ryklys.
„Derinant kiekvienas produktas turi užimti savo vietą. Pavyzdžiui, mūsų kavinėje atrinkti sūriai yra gana švelnūs, nes ruošiame kavą tik rankiniais būdais, filtruodami, todėl tokia kava nėra ryški, agresyvi. Derinant kavą ir sūrį atspirties taškas ir yra būtent švelnumas. Sūris gali būti super ryškus, bet tada ir kava turi būti super ryški.
Svarbiausias principas yra toks: jei turime ožkos sūrio, kuris yra šiek tiek rūgštus ir specifinio kvapo (bet brandintas tik savaitę), ir jį derinsime su natūraliai saldžia kava, turinčia riešutinių natų, tai bendras derinys įgaus įvairiapusį skonį: nuo subtilios rūgštelės iki saldumo. Kitas derinys – kai parenkame saldesnį sūrį ir vaisiškesnę kavą, kuri turi pomidoriškų natų. Toks derinys įgauna sūrio ir pomidorų natų, kur kava tarsi atstovauja daržovinei, vaisinei pusei. Vyksta žaidimas. Mano galva, pagrindinė rekomendacija – derinami skoniai turi draugauti, papildyti – papildyti vienas kitą, bet ne užgožti.“
Skanios kavos!