Duona su riešutais ir razinomis yra puikus akompanimentas ir sūriui, ir paštetui, ir prieskoningam sviestui. Lengvas juodojo šokolado pikantiškumas išryškins pagardų natas. Išbandykite įvairius riešutus – galite naudoti ne tik lazdynų riešutus, bet ir graikinius, karijų arba migdolus, o vietoje džiovintų spanguolių – kitus džiovintus vaisius. Kurkite savo derinius patys.

Duonai su riešutais pagaminti reikia:
25 g šviežių mielių
300 ml mineralinio vandens
1 kupino šaukšto rudojo cukraus
50 g lazdynų riešutų
50 g juodojo šokolado
200 g pilno grūdo ruginių miltų
220 g kvietinių miltų su sėlenėlėmis
30 g geros kokybės nesaldintos kakavos
1 nugriebto šaukšto druskos
30 ml aliejaus
50 g džiovintų spanguolių
Ištirpinkite mieles šiltame vandenyje kartu su cukrumi ir palikite 15 min., kol susidarys putos. Orkaitėje paskrudinkite riešutus ir nuimkite tiek luobelės, kiek nusiims. Šiek tiek pasmulkinkite.
Ištirpinkite šokoladą.
Suberkite pilno grūdo ruginius miltus ir kvietinius miltus su sėlenėlėmis į dubenį, sumaišykite su kakava ir druska, supilkite mielių tirpalą bei ištirpintą šokoladą ir užminkykite tešlą. Minkydami supilkite aliejų.
Pabaigoje suberkite džiovintas spanguoles ir susmulkintus riešutus. Suformuokite rutulį, uždenkite švariu rankšluosčiu ir palikite kildinti maždaug valandą.
Gausiai pabarstykite darbastalį miltais. Suformuokite duoną, padėkite ją į kepimo popieriumi išklotą skardą ir palikite kilti 30–40 min. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C.
Duoną įpjaukite keliose vietose labai aštriu peiliu arba skutimosi peiliuku. Prieš kepdami duoną papurkškite orkaitę vandeniu, po 10 min. kepimo vėl papurkšite ir sumažinkite temperatūrą iki 180 °С. Kepkite dar 35–40 min.
Aušinkite ant grotelių.
Gardžių atradimų.