Jeigu žmogus sako, kad nemėgsta blynų, jis arba a) kalba nenuoširdžiai, arba b) nėra ragavęs tikrai skanių blynų.
Skanūs blynai kvepia skaniais blynais, o ne riebalais. Ir tai tik vienas gerų blynų išskirtinumas.
Apie kitus blynų kepimo ypatumus ir patarimus, ką daryti, kad jie būtų ne tiesiog blynai, o išskirtinis blynų patiekalas, skaitykite toliau.
1. Pirmiausia, keptuvė, nes be geros keptuvės nebus ir labai gerų blynų. Svarbu, kad keptuvės dugnas būtų nedegaus paviršiaus – tai leis jums kepti blynus be riebalų arba naudojant jų gerokai mažiau. O keptuvių su spec. duobutėmis dėka visus blynus iškepsite vienodus!
Blynų keptuvės nėra gilios, todėl jose dar patogu ir skrudinti sėklas, paskrudinti duonos riekeles ir pan. Trumpai tariant, jeigu esate blynų fanas, idealiausia būtų turėti atskirą keptuvę lietiniams, blynukams, sklindžiams ir kiaušinių patiekalams.
2. Tradicinei blynų tešlai reikia pieno/vandens, kiaušinių ir miltų. Nepamirškite, kad miltų yra pačių įvairiausių rūšių, tad eksperimentuokite. Pavyzdžiui, puikūs lietiniai išeina su ryžių miltais, avižiniais miltais, grikių miltais. Baltus kvietinius miltus maišykite su rupesniais, viso grūdo miltais, turinčiais daugiau naudingųjų medžiagų. Skirtingų miltų kiekius pasiderinkite pagal save – svarbu, kad blynai būtų sveikesni, tačiau taip pat svarbu, kad jie jums būtų skanūs – juk kaip tik dėl to juos ir mėgstame.
3. Šiek tiek riebalų įpilkite į blynų tešlą - šis triukas taip pat apsaugo blynus nuo "degimo" ir leidžia kepant dar labiau sumažinti riebalų. Kepti be riebalų – labai trendinis triukas pastaruoju metu. Visi žinome, kad blynai savaime nėra labai šventas maistas, tad kuo mažiau riebalų, tuo mažesnė nuodėmė jai mėgautis.
4. Jeigu ruošiate tešlą lietiniams (ir kai kuriems kitiems blynams), leiskite jai šiek tiek 20-30 min, ramiai pastovėti, kad miltai išbrinktų, tešla subręstų. Blynai bus elastingesni, gražiau keps ir bus skanesni.
5. Blynai gali būti su įdaru arba patiekti su skaniu padažu. Nepamirškite, kad kepdami lietinius arba kefyrinius, jogurtinius blynus galite juos tiekti ir su saldžiais, ir su sūriais padažais. Tai gali būti grietinė, varškės kremas, lašiša, su grietine sumaišyti krienai, jogurtas ir pan. Saldūs –uogienės, ledai ir pan. Mano patarimas: geriau blynus kepkite nesaldžius, neutralesnius, kad kiekvienas šeimos narys galėtų prie jų priderinti mėgstamą pagardą. O jeigu norisi saldžiau, neutralesnio skonio blyną visada galima gausiai apibarstyti cukraus pudra.
6. Skaniausi yra ką tik iškepti blynai. Kuo ilgiau guli nevalgomi, tuo labiau neskanėja. Todėl pagardus blynams stenkitės pasiruošti dar prieš kepdami blynus, kad vos iškepus blynams galėtumėte sėsti prie stalo ir mėgautis.
7. Net ir iš tos pačios tešlos galite iškepti skirtingų skonių blynų. Į vieną dalį tešlos įdėkite pakapotų špinatų, špinatų miltelių, į kitą – mini uogų. Pusę keptuvės kepkite tokių, kitą pusę – kitokių blynų. Ir ten tą patį didelį blyną galima iškepti dvigubą: vieną lietinio dalis gali būti špinatinė, kita – uoginė. Įdomu patiekti ir labai įdomu valgyti.
8. Kepdami saldžius lietinius į tešlą galite įmaišyti aguonų, čija sėklų, cinamono, tarkuotos apelsinų arba citrinų žievelės, vanilės, kakavos, liofilizuotų uogų. Jei norite užkandinių lietinių – galite įberti įvairiausių žolelių, liofilizuotų burokėlių, špinatų, dilgėlių, moliūgų ir t.t. . Taip pat prieskonių arba jų mišinių, sezamų, kanapių branduolių.
9. Labai rekomenduoju turėti tradiciją kartą per mėnesį išsikepti kitokių blynų – tokių, kokių dar niekada neragavote. Pavyzdžiui, marokietiškų su skylutėmis (receptą rasite čia), taip pat bulvinių lietinių blynus, lietinių iš virtų bulvių, porėtųjų lietinių ir pan. Nebijokite eksperimentuoti. Net tokia smulkmena kaip gazuotas mineralinis vanduo, vaisvandeniai arba sidras gali pakeisti įprastus lietinius, jie taps ažūriniai.
10. Blynų patiekalas bus kur kas sveikesnis ir gražesnis, jeigu prie saldesnių patieksime daugiau vaisių ir uogų, o prie nesaldžių – šviežių daržovių. Nesaldiems į kompaniją labai tinka ridikėliai, pomidorai, agurkai.
Skanaus!