Augaliniai produktai – neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? Kartu su organizacija „Gyvi gali“ ir projektu „Nori gali“ padėsime Jums į savo racioną įtraukti daugiau vaisių, daržovių, kruopų, ankštinių produktų. Jūsų dėmesiui – veganiškas šios savaitės patiekalas.
Samosos yra mėgstamas užkandis Pietų Azijos virtuvėje, ypač Indijoje, Nepale ir Pakistane. Šioms burnoje tirpstančioms traškioms piramidėms su gardžiai aštria avinžirnių pasta sunku atsispirti. Šis užkandis yra pilnas baltymų iš avinžirnių, tad yra gan sotus ir tiks nebūtinai kaip užkandis - tai gali būti ir puikūs pusryčiai ar vakarienė.
Samosoms pagaminti reikia:
Įdarui:
500 g avinžirnių, mirkytų per naktį (arba 4 skardinių virtų avinžirnių)
4 svogūnų
4 šaukštų aliejaus
1 v.š. kmynų
1 v.š. paprikos
1 a.š. druskos
1 a.š. pipirų
1 a.š. čili miltelių (nebūtina)
Tešlai:
1 kg miltų
2 v.š sausų mielių
1 a.š. druskos
1 a.š. cukraus
¼ puodelio alyvuogių aliejaus (arba 56 g)
2 puodelių vandens (arba 470 g)
Aptepimui:
1 v.š. ciberžolės
Žiupsnelis baltųjų sezamo sėklų.
1. Virkite avinžirnius kol suminkštės (apie dvi valandas). Jeigu naudojate avinžirnius iš skardinės, praleiskite šį žingsnį.
2. Avinžirnius sumaigykite bulvių grūstuve arba sutrinkite virtuviniu kombainu. Nepetrinkite – svarbu, kad masė netaptų vientisa ir liktų tekstūros.
3. Svogūnus nulupkite ir susmulkinkite. Pakepinkite, kol apskrus. Sudėkite prieskonius.
4. Į pakepintą svogūną ir prieskonius sudėkite avinžirnių masę, gerai išmaišykite.
5. Nedideliame dubenyje sumaišykite mieles ir cukrų, įpilkite puodelį šilto (bet ne karšto) vandens ir palikite kelias minutes pastovėti.
6. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus su druska. Supilkite mieles ir likusį vandenį tešlai. Gerai išmaišykite, kol gausite vientisą tešlą.
7. Leiskite tešlai pastovėti apie valandą.
8. Iš tešlos iškočiokite apskritimus (turėtų būti maždaug mažos lėkštės skersmens). Ant kiekvieno apskritimo per vidurį uždėkite šiek tiek avinžirnių įdaro.
9. Perlenkite apskritimus per pusę, šakute užspauskite kraštelius.
10. Aptepimui sumaišykite šaukštą ciberžolės su puse puodelio vandens. Šį mišinį šluotele užtepkite ant samosų. Pabarstykite sezamo sėklomis.
11. Kepkite apie 20 minučių iki 180°C įkaitintoje orkaitėje.
Skanaus!
Už receptą dėkojame organizacijai „Gyvi gali“ ir Challenge 22.
Dar daugiau gardžių patiekalų receptų rasite naujame žurnale VERDU IR KEPU.
Naują numerį galite įsigyti visose MAXIMA, RIMI, IKI spaudos skyriuose ir NARVESEN spaudos kioskuose.