Augaliniai produktai – neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? Kartu su organizacija „Gyvi gali“ ir projektu „Nori gali“ padėsime Jums į savo racioną įtraukti daugiau vaisių, daržovių, kruopų, ankštinių produktų. Projektas įkvepia augalinio – sotaus ir skanaus – maisto atradimams.
Orkaitėje keptų pomidorų sriuba yra visiškai nuostabi! Sodraus ir turtingo skonio bei tirštos tekstūros. O paruošimo būdas labai draugiškas nemėgstantiems ilgai suktis virtuvėje, tačiau norintiems valgyti sveikiau.
Prie viryklės stovėti ilgai nereikia, nes pagrindinį darbą atlieka orkaitė. Kad sriuba būtų sotesnė (ir nereikėtų ruošti antro patiekalo), įmaišome pilno grūdo ryžių ir pupelių. Tuomet tokia sriuba pavirsta į visavertį pagrindinį patiekalą. Bet jei norisi lengviau – galima ryžių ir pupelių nedėti ir pasimėgauti grynai pomidoriniu skoniu.
Pomidorai yra be galo vertinga daržovė, gausi vitaminų (ypač beta karoteno, C, K), mineralų, skaidulų, antioksidantų. Juos sveika valgyti ne tik šviežius, bet ir virtus/keptus. Termiškai apdorojant pomidorus (ką mes padarome ruošdami šią orkaitėje keptų pomidorų sriubą), kai kurios juose esančios naudingos savybės dar labiau atsiskleidžia. Štai juose esantį stiprų antioksidantą likopeną mūsų organizmas pasisavina net šešis kartus geriau nei valgant šviežius. Tad kviečiu pasimėgauti ne tik skania, bet ir sveikatai palankia sriuba.
4 asm.
Orkaitėje keptų pomidorų sriubai pagaminti reikia:
Apie 1,5 kg pomidorų (šviežių ar konservuotų)
2 svogūnai
1 česnako galva
alyvuogių aliejus
2 stikl. viso grūdo (rudų) virtų ryžių
2 indeliai konservuotų pupelių
po 2 a.š. džiovintų raudonėlių ir bazilikų
Patiekimui: šviežio baziliko lapelių, augalinės grietinėlės, augalinio parmezano.
1. Orkaitę įkaitiname iki 200°C. Pomidorus perpjauname pusiau (jei labai dideli – ketvirčiais) ir sudedame į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą perpjautomis pusėmis į viršų. Ten pat sudedame supjaustytus svogūnus. Česnako skilteles (nenuluptas) taip pat dedame į skardą. Viską pašlakstome aliejumi, rankomis pamasažuojame kiekvieną gabaliuką, kad pasidengtų aliejumi, užberiame druskos ir šviežiai maltų pipirų. Šauname į orkaitę ir kepame apie 30-40 min., kol daržovės suminkštės ir lengvai apkeps.
2. Ištraukus iš orkaitės leidžiame kiek atvėsti. Tada visas daržoves (česnakų skilteles išstumiame iš luobelių) kartu su išsiskyrusiomis sultimis (jei tokių yra) sudedame į trintuvą ir sutriname. Gautą tyrę supilame į puodą, suberiame virtus ryžius, pupeles, džiovintus raudonėlį ir baziliką. Užkaičiame ir ant lėtos kaitros patroškiname apie 15 min., kad atsiskleistų žolelių aromatas ir susimaišytų skoniai. Jei reikia, įberiame druskos ir šviežiai maltų pipirų.
3. Įpylus į lėkštes, sriubą paskaniname šviežių bazilikų lapeliais, užberiame sūrio ir jei norisi – paskaniname grietinėle.
Skanaus!
Šių receptų publikavimas – ne pelno siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ projekto „Nori gali“ dalis. Projektas įkvepia augalinio – sotaus ir skanaus – maisto atradimams. Kiekvieną savaitę mūsų portale ieškokite naujų ir įdomių receptų!
Už šios savaitės receptą dėkojame tinklaraščiui Valgykime sveikiau.