Atrask augalinį: kitchari su daržovėmis (Receptas)
- eglerace
- 2023-05-15
- 2 min. skaitymo
Augaliniai produktai – neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? Kartu su organizacija „Gyvi gali“ ir projektu „Nori gali“ padėsime Jums į savo racioną įtraukti daugiau vaisių, daržovių, kruopų, ankštinių produktų. Projektas įkvepia augalinio – sotaus ir skanaus – maisto atradimams.
Kitchari tai labai skanus ir maistingas valgis, suteikiantis organizmui jėgų ir tvirtumo.

Kitchari su daržovėmis pagaminti reikia:
1 st. ryžių
½ st. skaldytų spindulinių pupuolių (mung dalo)
1 morkos
1 mažos cukinijos
150 g brokolio
½ a.š. juodųjų garstyčių sėklų
1 a.š. ciberžolės
1 a.š. malto kumino
8 džiovintų kario lapelių
¼ a.š. asafetidos
5 g šviežio imbiero
½ šviežio čili pipiro
1 a.š. druskos
aliejaus
Užverdame 1,5 l vandens, beriame nuplautus ryžius ir dalą. Sumažiname ugnį ir verdame apie 40 minučių arba kol vanduo susigers. Pasūdyti reikėtų po 10-15 min. virimo arba pabaigoje.
Supjaustome cukiniją ir morką. Daržoves dedame į atskiras kepimo formas, apšlakstome aliejumi ir pagardiname mėgstamais prieskoniais (cukinijai tinka tiesiog juodieji pipirai, morkoms – kalendra, garam masala, sambar masala). Cukiniją aš pagardinau juodaisiais pipirais, o morką prieskonių mišiniu „Garam masala“.
Daržoves kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Morkas 15 min., o cukinijas 10 min.
Brokolius supjaustome nedideliais žiedinėliais.
Brokolius trumpai blanširuojame pasūdytame vandenyje.
Supjaustome imbierą, čili pipirą.
Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitiname 1 v.š. aliejaus, beriame garstyčių sėklas, uždengiame dangčiu. Kai sėklos nustos spragsėti, dedame imbierą, čili ir beriame kitus prieskonius, maišant kepiname 5 sekundes.
Likus 5 min. iki ryžių-dalo virimo pabaigos, dedame į puodą pakepintus prieskonius ir gerai permaišome. Dedame daržoves, atsargiai permaišome ir nukeliame. Galima pagardinti prieskoninėmis žolelėmis (krapais, petražolėmis, kalendra).
Pastabos: skaldytas spindulines pupuoles reikia pamirkyti mažiausiai 4 valandas.
Skanaus.
Šių receptų publikavimas – ne pelno siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ projekto „Nori gali“ dalis. Projektas įkvepia augalinio – sotaus ir skanaus – maisto atradimams. Kiekvieną savaitę mūsų portale ieškokite naujų ir įdomių receptų!
Už šios savaitės receptus dėkojame tinklaraščiui Sveikas receptas.