Jeigu nutiktų taip, kad nesuvalgytumėte visko, ką paruošėte Velykoms, likučių neišmeskite. Jais galite pasidalinti su draugais (tiesiog įdėkite lauknešėlį į taksi) ar labiau stokojančiaisiais.
Jeigu likučių yra ne tiek daug, Alfo patarimai padės juos tikrai kūrybiškai sunaudoti. Skaitykite toliau.
Jeigu liko keptos ar virtos paukštienos, kumpio ar liežuvio
Keptos ar virtos mėsos likučių rekomenduoju nebešildyti.
Keptos, virtos mėsos ar paukštienos likučius sunaudokite įvairioms salotoms, pavyzdžiui, Cezario ar salotoms su daržovėmis. Kad likučių skonis būtų naujesnis ir šviežesnis, o pati mėsa nesausa, siūlau ją paskaninti pagardu, kuris gaminamas iš šaukšto garstyčių, kelių šaukštų alyvuogių aliejaus, įvairiausių prieskoninių žolelių, tarkuotos citrinos žievelės, išspausto česnako, druskos ir pipirų. Viską gerai išmaišykite ir su šiuo pagardu sumaišykite mėsą.
Mėsos ar paukštienos likučius galima sunaudoti sriuboms, pavyzdžiui, išvirkite daržovių sultinio (puikiausiai tiks ir iš ekologiško sultinio kubelio) ir į jį suberkite smulkintą, su įvairiausiomis smulkintomis žolelėmis ir žalumynais, tarkuota citrinos žievele ir trintu česnaku sumaišytą mėsą. Tik jokiu būdu mėsos sultinyje nebevirkite: tiesiog užberkite ją į jau išvirtą sultinį ar, pavyzdžiui, trintų daržovių sriubą.
Mėsos likučius galima sunaudoti apkepui arba makaronų patiekalams. Pakepinkite mėgstamas daržoves, svogūnus, česnakus, įdėkite smulkintą mėsą, užpilkite mėgstamu padažu arba konservuotais pomidorais ir sumaišykite su makaronais.
Su mėsos ar paukštienos likučiais galima pagaminti skanią picą vos per vieną minutę (labai greitos picos pagrindo tešlos receptas yra čia) ar karštų sumuštinių. Tik visada turėkite mėgstamo sūrio šaldytuve.
Jeigu liko virtų kiaušinių
...galite prigaminti puikiausių kiaušinių maltinukų, paruošti visų mėgstamų įdarytų kiaušinių, užtepėlių, sunaudoti juos gamindami traškų daržą. Jeigu ruošiate mėgstamas salotas, tiesiog įpjaustykite virtų kiaušinių – bus sočiau. Iškepkite traškų kalafiorų ir virtų kiaušinių apkepą (receptą čia)
Jeigu liko Velykų „bobos, duonos
... tiesiog supjaustykite „bobą" riekelėmis, ant kiekvienos riekės uždėkite mėgstamų uogų, ant jų – kiaušinio ir varškės masės (į varškę įmuškite kiaušinį, įberkite cukraus, viską išmaišykite) ir užkepkite orkaitėje įjungę grilio funkciją. Arba galite kepti tik su varškės mase, o šalia jau iškepusio naujo pyrago patiekti uogų padažo arba ledų. Receptas čia.
Nesuvalgytos „bobos" likučius galima užšaldyti.
Jeigu liko šviesios duonos, galite paruošti džiūvėsėlių, o iš tamsios – duonos trupinių. Sutrupinkite likučius, pakepinkite orkaitėje ir visada turėsite skanių pabarstukų salotoms arba trintoms sriuboms.
Jeigu šiemet nepavyko pagaminti mažiau, prisiminkite tai kitąmet, nes labai smagu, kai po šventės nelieka maisto likučių ir kitą dieną norisi pasigaminti kažką naujo, šviežio ir įdomaus!
Gražių ir gardžių Velykų!