Nors didžiąją dalį agurko sudaro vanduo, tas vanduo yra labai vertingas, nes pilnas organizmui naudingų medžiagų. Valgykite agurkus visokiausiais pavidalais.
Populiariausi Alfo patarimai, kaip įdomiai, skaniai ir nenuobodžiai panaudoti agurkus kulinarijoje ir konditerijoje.
Formų degustacija. Agurkas yra žavus dar ir dėl to, kad yra nepaprastai universalus ne tik gaminant, bet ir jį... pjaustant. Juk agurką galima supjaustyti pailgomis plokščiomis juostelėmis (su daržovių skustuku), galima kvadratėliais, „pagaliukais", riekelėmis, plonyčiais griežinėliais; galima tarkuoti ir t.t. Labai rekomenduoju susiorganizuoti skirtingai supjaustytų agurkų degustaciją: patirsite, kaip forma keičia skonį, poskonių intensyvumą, traškesį ir net kvapo stiprumą.
Be to, ir gaminant salotas vis kitokios agurko formos sukuria vis kitokį estetinį įspūdį ir skonio jausmą. Tik turėkite omenyje, kad daržovių pjaustymo būdą salotose reikia derinti. Jeigu agurkai pjaustomi smulkiai, tai ir kitos daržovės turėtų būti pjaustomos taip pat. Jeigu riekėlėmis, tai panašiai pjaustomos ir kitos daržovės. Skirtingų dydžių daržovės nesukurs harmoningo skonio.
Šviežesnis. Agurkas atgaus formą ir šviežumą, jeigu prieš naudojimą palaikysite jį šaltame vandenyje. Agurkų nelaikykite kambario temperatūroje, laikykite šaldytuve.
Agurkai ir citrina. Agurkai labai mėgsta krapus ir citrinas. Plonais griežinėliais supjaustykite kelis agurkus, užberkite saują smulkintų krapų, gardinkite žiupsniu druskos, cukraus, šaukštu baltojo vyno arba obuolių acto, citrinos sultimis ir smulkintomis keliomis česnako skiltelėmis. Viską gerai išmaišykite ir palikite 15 minučių pasimarinuoti. Neatsivalgomas pagardas prie grilio kepsnių!
Agurkai ir prieskoniai. Agurkus drąsiai poruokite su prieskoniais ir žolelėmis. Agurkas mėgsta kmyną, kuminą, baziliką, mėtą, kalendrą, gvazdikėlius, čili pipirus, krapus ir jų sėklas.
Agurkai ir sojos padažas. Šis derinys tobulai tinka prie grilio ir azijietiškų patiekalų trumpavaisius agurkus supjaustykite išilgai į keturias dalis, lengvai pamuškite, pagardinkite česnaku, šviežiu imbieru, čili pipirais ir keliais šaukštais sojos padažo.
Gruzdinti agurkai. Marinuotus agurkėlius pagruzdinkite ir patiekite su padažu. Netikėtas gaivus ir traškus užkandis, kuris nepaliks abejingų. Receptą rasite čia.
Greitai rauginti agurkai su obuoliais... maišelyje. Šis būdas suteiks galimybę paraugtais agurkais mėgautis labai greitai, neprireiks nė 12 valandų. Receptas čia.
Šaltibarščiai. Nepamirškite įprastų šaltibarščių paskaninti ir keliais marinuotais agurkėliais. Jie suteiks dar sodresnį ir charakteringesnį skonį.
Agurkai ir ryžiai. Nuostabus garnyras prie keptos vištienos, žuvies (ir orkaitėje, ir ant laužo, ir grilyje) ar azijietiškų stiliaus patiekalų Agurkinių ryžių receptą rasite čia.
Agurkai ir ikrai. Trumpavaisius agurkus supjaustykite išilgai, nusausinkite virtuviniu rankšluosčiu, užtepkite tepamojo varškės sūrelio ir pagardinkite upėtakio ar kitais ikrais, pabarstykite orkaitėje paskrudintais juodos duonos trupinėliais. Įdomus ir skanus užkandis vietoje įprastų sumuštinukų su lašiša.
Agurkų uogienė. Iš agurkų galite išvirti net uogienę. Ne tik agurkais, bet ir agurkų uogienėmis garsėja Kėdainiai! Agurkus virkite kaip paprastas uogas, tik svarbu naudoti DANSUKKER uogienių arba marmelado cukrų. nes šio cukraus dėka uogas ar agurkus virti reikia vos dešimt minučių – tai išsaugomas natūralesnis ingredientų skonis ir kitos savybės. Agurkų uogienė labai tinka prie varškės sūrio.
Agurkų ledukai. Ilgavaisius agurkus supjaustykite pusės centimetro storio griežinėliais, dėkite į šaldymo kamerą, užšaldykite. Gardinkite ir vėsinkite jais naminius limonadus, lengvus vasariškus kokteilius ir stalo vandenį. Be to, Pamenu, mano mama agurkų ledukais lepindavo ir tonizuodavo veido odą!
Agurkai, braškės ir mėtos su medumi. Visi esame valgę agurkus su medumi. Bet pabandykite valgyti į medų mirkydami tai agurką, tai mėtą, tai braškę. Žongliruokite šiais skoniais – jie vienas kitą labai gaiviai papildo!
Sėkmės!