Klasikų klasika. Vienų nemėgstami, kitų dievinami. Paprastai kone pirmieji dingsta nuo vaišių stalo. Taip, tai įdaryti kiaušiniai. Kiekviena šeimininkė turi savo receptą ir slaptus ingredientus, o Alfas dalinasi idėjomis, kurios praturtins jums jau žinomas įdarytų kiaušinių paslaptis.
1. Įdaryti kiaušiniai – tai patiekalas, paprastai „suvalgantis" po Velykų likučius margučius. Tačiau ilgai nedelskite: įdarytiems kiaušiniams gaminti patariu rinktis kiaušinius, kurie išvirti ne vėliau nei prieš 24 val, o likusius po Velykų stenkitės sunaudoti per kelias dienas. Virtus kiaušinius laikykite šaldytuve.
2. Išvirus kiaušinius galima šiek tiek apdaužyti jų lukštą ir pamerkti kiaušinį į karštą stiprią juodą arbatą, špinatų, burokėlių arba mėlynojo kopūsto sultis ir palaikyti apie valandą. Baltymas gražiai nusidažys, bus spalvotas ir tarsi marmurinis.
3. Kiaušinius, kuriuos norėsite įdaryti, galite perpjauti ir išilgai, ir perpus. Jeigu pjaunate perpus, nupjaukite šiek tiek kiaušinio apačios, kad įdarytas gerai stovėtų. Kad tilptų daugiau įdaro, baltymą iš vidaus galite atsargiai „paskaptuoti".
4. Kiaušinis mėgsta kremiškus dalykus. Skaniam įdarui pagaminti tinka įvairiausios su tryniu sumaišytos užtepėlės, trintas avokadas, majonezas.
5. Kiaušiniai dera su žuvimi. Jeigu mėgstate aitriau, rinkitės šprotus, jeigu norisi švelniau –konservuotą tuną, sūdytą ir rūkytą lašišą, karšto rūkymo skumbrę. Taip pat įdarui puikiai tiks kepta, virta arba parūkyta vištiena (aitresniam variantui), silkė, ikrai, agurkėliai, grybai.
6. Dalį įdaro ingredientų (pavyzdžiui, trynį ir žuvį) rekomenduoju sutrinti iki vientisos masės virtuviniu trintuvu, o kitą dalį, pavyzdžiui, agurkėlius ar grybus, itin smulkiai supjaustyti ar sukapoti. Įdarytas kiaušinis bus skanesnis, kai valgytojas jus skanaus produkto gabaliukus.
7. Įdarui gardinti taip pat tinka įvairiausios prieskoninės žolelės. Jas labai smulkiai supjaustykite ar pakapokite, kad jų sultys ir eteriniai aliejaus gerai sumaišytų, susijungtų su įdaru.
8. Jeigu įdarą mėgstate gardinti česnaku ar svogūnu, bet kiaušinius valgysite tik kitą rytą, rinkitės česnako ir svogūno granules, o ne šviežią daržovę. Šviežiu česnaku ar svogūnų gardinkite kiaušinius, jeigu netrukus juos ir patieksite.
9. Jeigu mėgstate parūkytų kiaušinių skonį, galite susiorganizuoti tokį net be grilio. Virtus kiaušinius reikės nulupti ir dar šiek tiek pavirti, atlikti keletą lengvų triukų, kuriuos rasite čia, o tada jau įdaryti norimu įdaru. Jeigu norite, kad baltymas būtų įdomesnės spalvos, pavirkite kiaušinius burokėlių sultyse.
10. Kad būtų įdomiau, įdarytus kiaušinius patiekite su dviem skirtingais įdarais. pavyzdžiui, viena kiaušinio puselė įdaryta vienokiu įdaru, kita – kitokiu. Valgytojai padėkos.
10. Įdaro masę į baltymo „dubenėlį" galite dėti šaukšteliu arba švirkšti per konditerinį švirkštą. Tik nepamirškite kiaušinius ne tik įdaryti, bet ir papuošti žalumynais, karštu vandeniu nuplikytais šaldytais žaliais žirneliais, smulkintais brokolių žiedynais, pavasarinėmis valgomomis gėlėmis, ikrais, skrudintais riešutais, kanapių sėklomis ir t.t.
11. Su kiaušiniu labai dera traškūs dalykai. Labai skanu kiaušinį pagardinti traškiais duonos trupiniais. Pavyzdžiui, „Vilniaus duonos" „Agotos" duonos su sėklomis riekelę sutrumpinkite, trupinius paskleiskite ant skardos ir paskrudinkite orkaitėje. Trupiniais apibarstykite jau paruoštą įdarytą kiaušinį. Kremiškas vidus ir traški kepurėlė – ypatingas skonio akcentas. Beje, tai darykite prieš pat patiekiant, kad duonos trupiniai nesudrėktų. Galite paskrudinti panko džiūvėsėlių, taip pat apibarstyti kiaušinį suši nori lapų, jūržolių traškučiais, bulvių ar kukurūzų traškučiais. Šis paprastas triukas suteikia traškumo, skonio ir grožio.
12. Kiaušiniai skanu su majonezu, bet jeigu jums per riebu, bandykite maišyti majonezą su jogurtu. Arba įdaryti kiaušinius, pavyzdžiui, rikotos sūriu, sumaišytu su krienais. Receptas čia.
13. Jeigu nepavyksta gražiai įkomponuoti įdaro, baltymas „griūva", neišlaiko įdaro, sunku sukurti gražų patiekalą, nevarkite. Nevarkite ir jeigu tingite vargti įdarinėdami. Visada yra išeitis. Kiaušinio trynį ir baltymą galima tiesiog smulkiai pakapoti, sumaišyti su kitais ingredientais ir patiekti kaip tartarą, puoštą ikrais ir žalumynais. Taip patiektas kiaušinis šaukštu tepamas ant duonos ar traškaus paplotėlio ir valgomas.
Gražių ir lengvų švenčių!