Svajojate pagaminti pietus per 15 min.? Taip pat svajojate nelėkti į parduotuvę paskutinę minutę dėl kažkokio būtino ingrediento, be kurio suplanuotas patiekalas neišeitų? Svajojote paprastai gaminti maistą?
Greičiau ir paprasčiau turbūt neįmanoma ir geresnio plano pietums namuose turbūt būti negali: stir fry atsako teigiamai į visus šiuos klausimus!
Stirfry ABC
Stir fry – tai ne patiekalas, o gaminimo būdas, kuriuo jūs galėsite pagaminti patinkantį produktų rinkinį, esantį jūsų šaldytuve. Pažymėtina, jog kaskart jis gali būti vis kitoks. Bet vis tiek bus stir fry.
Produktai
Stir fry tinka beveik viskas: įvairios daržovės, mėsa, žuvis, jūros gėrybės, vaisiai, grybai, riešutai, tofu ir kiti sojų produktai.
Makaronai arba ryžiai gali būti sujungiami pačioje keptuvėje, bet taip pat gali būti patiekiami atskirai.
Aliejus paprastai naudojamas rafinuotas, pabaigoje galima įpilti vieną–du šaukštus sezamų aliejaus (dėl aromato).
Keptuvė
Paprastai naudojama wok tipo keptuvė – didelė, su apvaliu dugnu – tuo atveju, jei namuose turite dujinę viryklę. Turint elektrinę arba indukcinę, ieškokite wok keptuvės su plokščiu dugnu. Atskleisime paslaptį – keptuvės, tinkamos kaitinti tik vidutinėje temperatūroje, šiam patiekalui netinka, tad su keraminiais ar kitais šiuolaikiniais padengimais, leidžiančiais naudoti mažiau riebalų kepant, reikėtų atsisveikinti, nes tai – ne apie stir fry.
Darbas
Gaminant šiuos patiekalus labai svarbu viską turėti paruoštą, nes kai keptuvė kaista, jau nebėra laiko pjaustymams, tad visus produktus pjaustome iš anksto. Visus reikiamus padažus taip pat pasiruošiame iš anksto. Pagrindinis reikalavimas – visi produktai turi būti supjaustyti mažais gabaliukais ir viskas paruošta iki pradedant kepti. Mėsa paprastai pjaustoma plonais ilgais gabaliukais. Kietesnės daržovės – morkos – gali būti pjaustomos šiaudeliais, minkštesnės – cukinijos, baklažanai, paprikos – kiek storiau. Lapinės daržovės arba daržovės su gležnais stiebeliais – kininis bastutis, pekininis kopūstas, paprastas kopūstas – pjaustomi irgi šiaudeliais, svogūnų laiškai – įstrižai (taip vadinamu azijietišku būdu).
Visus produktus sudėkite ant lentelės atskiromis krūvelėmis ir taip, kad būtų patogu juos dėti į keptuvę.
Kepimas
Keptuvė yra labai stipriai įkaitinama. Įpilkite aliejaus, įkaitinkite. Dabar galima pasielgti dvejopai. Pirmas būdas – pirmiausia sudėkite prieskonius: česnaką, imbierą, aitriąsias paprikas, citrinžolę. Šiuo atveju jų labai nesmulkinkite, tik imbierą supjaustykite riekelėmis. Greitai pakaitinkite, nuolat maišykite, išimkite. Arba galite prieskonius susmulkinti ir dėti iš karto po pagrindinio produkto, bet tuo atveju prieskoniai lieka patiekale, jų nebeišimsite. Tad galite rinktis labiausiai jums patinkantį variantą.
Dėkite į keptuvę tai, kas kepa ilgiausia – mėsą, žuvį, grybus. Apkepkite 1–2 min., maišykite taip, kad produktai būtų paskirstyti po visą keptuvę. Po to dėkite kietesnes daržoves, apkepkite jas, dėkite minkštesnes, po to – lapines, sėklas, riešutus ir pabaigoje įpilkite padažo. Jeigu trūksta drėgnumo, galite įpilti kelis šaukštus vandens.
Nepamirškite nuolat maišyti.
2 x 2 MENIU
Jei nežinote, nuo ko pradėti, siūlome išbandyti šias dvi produktų ir dviejų skirtingų padažų stirfry kombinacijas.
Citrininės krevetės
Krevetės
Smidrai
Ropiniai svogūnai
Žaliosios citrinos
Česnakas
Citrinžolė
Vištiena su daržovėmis
Vištiena
Brokoliai
Morkos
Sezamai
Saldžiosios paprikos
Imbieras
+ šviesus sojų padažas
50 ml šviesaus sojų padažo
50 ml austrių padažo
25 ml tamarindų pastos
1 šaukšto ryžių miltų
1 šaukšto rudojo cukraus
3 šaukštų sezamų aliejaus
1 šaukštelio aitriųjų paprikų dribsnių
Viską sumaišykite kartu, pakaitinkite iki užvirs, ataušinkite ir laikykite šaldytuve. Šio padažo užteks 2–3 kartams.
+ tamsus sojų padažas
50 ml tamsaus sojų padažo
50 ml vandens
1 šaukšto riešutų sviesto
1 šaukšto rudojo cukraus
1 žaliosios citrinos sulčių ir nutarkuotos žievelės
1 aitriosios paprikos
2–3 skiltelių česnako
1 šaukšto sezamų aliejaus
Labai smulkiai supjaustykite aitriąją papriką ir česnaką. Sumaišykite likusius ingredientus kartu ir pakaitinkite iki užvirs. Pabaigoje sudėkite česnaką ir papriką.
Šiukštu nedėkite daug produktų vienu metu. Gamindami stir fry, deja, negalėsite pagaminti 10 porcijų vienu metu. Tai reikės padaryti per tris, o gal net keturis kartus.
Skanaus!