top of page

Kitokie šaltibarščiai pagal Alfą ir Agnę

Turbūt nėra nė vieno žmogaus, kuris nebūtų gaminęs, valgęs, ar kuris bent neturėtų nuomonės apie šaltibarščius. Norint pagaminti nacionalinį patiekalą, reikia turėti dvigubai daugiau įgūdžių ir drąsos – juk visi žino, koks turi būti skonis. Ir, aišku, kiekvienas žino savaip. Visgi kartais verta išbandyti ką nors naujo, o pateiktos dvi variacijos iš Alfo Ivanausko ir Agnės Jagelavičiūtės receptų kolekcijos garantuotai prablaškys šaltibarščių rutiną, kad ir kokia skani ji būtų.

Alfas neslepia, kad šaltibarščius dievina, tačiau kartais  eina iš proto galvodamas, kaip ir ką iš jų padaryti. Juk jeigu draugai pasako: „Atvarom pas tave šaltekų!“, jie mažiausiai tikisi juos gauti tokius, kaip patys juos pagamina. Taigi, vieną kartą Alfas sumanė iš šaltibarščių padaryti želę, o virtą kiaušinį pakeitė… keptu! VMG idėjinis lyderis neabejoja, kad šie šaltibarščiai paliks įspūdį, o nuotraukos sulauks daugiausiai patiktukų.

Agnei šaltibarščiai susiję su šiokia tokia vaikystės trauma: „Prisimenu, kai po pamokų eidavome pas vieną draugę į namus, visą kelią galvodavau, kad tik jos močiutė nebūtų pagaminusi šaltibarščių, kuriems ji naudodavo ne kefyrą, o pieną. Negaliu to pamiršti – tai mano vaikystės trauma. Iki šiol į savo šaltibarščius beveik nepilu pieno, ir jie labiau primena ne sriubą, o troškinį. Ir kadangi žmonės gana kategoriški šaltibarščių atžvilgiu, kai kuriuos ingredientus – bulves, kiaušinius, netgi krapus, – siūlau patiekti atskirai. Nors pati be kiaušinių jų nesuprantu. Bet aš juk be kiaušinių išvis nieko nesuprantu!“, – juokiasi Agnė.



Kerniaus Pauliukonio nuotr.


Šaltibarščių želė pagal Alfą

(4 asmenims)

Jums reikės:

  • 500 g marinuotų burokėlių

  • 20 g želatinos

  • 600 ml kefyro želei + 1 l papildomai patiekti

  • kelių šakelių šviežių krapų

  • 1 šaukštelio cukraus

  • 5 trumpavaisių agurkų (jei įmanoma – su lapais)

  • 4 putpelių arba vištos kiaušinių

  • druskos, juodųjų pipirų

  1. Želatiną užpilkite 50 ml šalto vandens ir leiskite išbrinkti 10 minučių.

  2. Tuo metu dubenyje sumaišykite burokėlius su skysčiu, 1 pjaustytą agurką, 600 ml kefyro ir krapus.

  3. Įberkite cukraus, druskos bei pipirų ir viską sutrinkite maisto smulkintuvu.

  4. Išbrinkusią želatiną pakaitinkite ant labai nedidelės kaitros, kol želatina ištirps.

  5. Leiskite želatinai atvėsti 1 min., kad nebūtų pernelyg karšta, ir supilkite ją į šaltibarščius. Dar kartą pertrinkite šaltibarščius maisto smulkintuvu ir išpilstykite į serviravimui skirtas gilias lėkštes arba dubenėlius. Dėkite į šaldytuvą 4 valandoms, kad sutingtų.

  6. Šaltibarščiams sustingus patiekite juos su likusiais pjaustytais agurkėliais, iškepkite putpelių kiaušinius ir šaltibarščių želė užpilkite kefyru.

Kerniaus Pauliukonio nuotr.


Luko Griciaus nuotr.


Šaltibarščiai pagal Agnę

(4 asmenims)

Jums reikės:

  • 3 kiaušinių

  • 200 g agurkų

  • 500 g marinuotų burokėlių

  • saujelės šviežių krapų

  • saujelės svogūnų laiškų

  • 1 l rūgpienio

  • ½ šaukštelio cukraus

  • 1 šaukšto obuolių acto

  • druskos, juodųjų pipirų

  1. Kiaušinius kietai išvirkite, nulupkite ir smulkiai supjaustykite.

  2. Agurkus supjaustykite smulkiais kubeliais.

  3. Susmulkinkite žalumynus.

  4. Burokėlius sumaišykite dideliame dubenyje su kiaušiniais, agurkais, žalumynais ir rūgpieniu. Įpilkite acto, įberkite druskos, juodųjų pipirų ir cukraus. Gerai išmaišykite.

  5. Patiekite su virtomis apkeptomis bulvytėmis.

Naujausi įrašai

bottom of page