top of page

Dalykas, kurio detektyvas Erkiulis Puaro pasigestų šiuolaikinio žmogaus mityboje

Vienas žymiausių literatūros personažų Erkiulis Puaro, kurio nuotykiai kine buvo ekranizuoti ne kartą, turi aibę pačių keisčiausių savybių ir pomėgių. Mityba – ne išimtis.

Dviprasmiškas, komiškas, skrupulingai planuojantis savo finansus (banko sąskaitoje visada laikydavo 444 svarus, 4 šilingus ir 4 pensus) pedantas – tokį personažą sukūrė žymioji detektyvų autorė Agata Kristi.

„Negaliu valgyti šių kiaušinių. Jie visiškai skirtingo dydžio“, – ne kartą sakė kiek anksčiau nei 1920-aisiais atsiradęs personažas.

Naujausiame pagal Agatos Kristi romaną sukurtame filme „Žmogžudystė Rytų eksprese“ (Murder on the Orient Express, 2017) pamatysite charizmatiškąjį ūsuotį įkūnijo aktorius Kennethas Branaghas.

Naujausiame pagal Agatos Kristi romaną sukurtame filme „Žmogžudystė Rytų eksprese“ (Murder on the Orient Express, 2017) charizmatiškąjį ūsuotį įkūnijo aktorius Kennethas Branaghas.


2 simetriški virti kiaušiniai, tobulos formos šviesios duonos riekelės ir džemas kiekvieną rytą būdavo ant detektyvo pusryčių stalo. Užkietėjęs pedantas buvo simetrijos ir formų vergas, todėl nepakentė, jei vištų kiaušiniai yra nevienodi, o duonos riekelės nesimetriškos. Geriau nieko, nei bet kas, nes valgymas yra ritualas su savomis taisyklėmis. Taip pasakytų Puaro. Išmintingi žemaūgio principai šiandien, kai aplink begalė pagundų ir skubėjimo, suskamba kaip niekada aktualiai.


Be abejo, žinant Puaro maniją simetrijai ir kvadrato formos daiktams, šio fikcinio personažo elgesį šiandien galima būtų įvardyti kaip obsesinio kompulsinio sutrikimo apraiškas…


Belgas nebūtų belgas, jei nemėgtų šokolado! Detektyvas elegantiškai siurbčiodavo karštą šokoladą ir silpną žolelių arbatą su 3 šaukšteliais cukraus (nemažai, ar ne?). Taip pat mėgo juodųjų serbentų (pranc. sirop de cassis) ir mėtų likerius. La dolce vita, ne kitaip.

Garsųjį detektyvą klasika tapusiame televizijos seriale „Puaro“ (Poirot, 1989-2013) 24-erius metus vaidino tas pats aktorius Davidas Suchet.

Garsųjį detektyvą klasika tapusiame televizijos seriale „Puaro“ (Poirot, 1989-2013) 24-erius metus vaidino tas pats aktorius Davidas Suchet.


Nors gurmanas ir keikė angliškus pusryčius, tačiau mėgo šioje šalyje auginamus obuolius. „Anglai, mano drauge, savo virtuvės neturi. Jie turi tik maistą. Mėsa perkepta, daržovės per daug minkštos, sūris nevalgomas“, – viename epizode rafinuotasis savimyla aiškino savo draugui Hastingsui.

Comments


Naujausi įrašai

bottom of page