naujienos Naujienos

Žymus šefas pajūrio vilą prikėlė naujam gyvenimui. Pirmieji sužinokite restorano meniu (tik VMG)

Specialiai iš Palangos – Auksė Podolskytė, 2018-06-26, 15:00


„Buvai labai laukiama“, – taip mylintys tėvai sako savo atžaloms. Šią frazę galima būtų pasiskolinti pajūryje atgimstančiai istorinei grafų Tiškevičių vilai apibūdinti. Lankydamiesi Palangoje visų tyčia klausinėjome, ar ką nors girdėjo apie vilą „Komoda“. Nebuvo nei vieno, kuris nesuprastų, apie ką kalbame.

Ši šimtmetį snaudusi aristokratė naują gyvenimo etapą pradės liepos 1-ąją. Tądien Palangoje duris atvers butikinis viešbutis, restoranas ir terasoje po atviru dangumi veiksiantis šampano baras. Kaip ir pridera, su įvairiausiomis staigmenomis, kurios jau atskleidžiamos atidarymo apraše.

Martynas su žmona Karolina. Valerijos Stonytės nuotr.

Likus kiek daugiau nei savaitei iki atidarymo, atvykstame apsižvalgyti. Skuosdami Meilės alėja, nežinome, ko tikėtis, bet apie zujančius darbininkus esame įspėti. Prie durų į XIX a. italų architekto Leonardo Marconio suprojektuotą vilą mus pasitinka Martynas Meidus kartu su žmona Karolina.

Martyno, užsienyje vadinamo Martyn Meid, ilgai pristatinėti neverta. Lietuvis ne tik dirbo žymiuose, „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintuose restoranuose, bet ir turėjo savo – „INK“. Apie šį vieną žymiausių lietuvių šefų pasaulyje jau esame rašę. Savaime suprantama, kad sužinojus apie jo planus Lietuvos vasaros sostinėje atidaryti restoraną, daugeliui kyla klausimas „kodėl?“.

„Norėdami padėti šeimai, sukūrėme viziją, ką būtų galima su ja (vila – aut. past.) nuveikti. Tada nieko daugiau nebeliko kaip tą viziją įgyvendinti“, – ankstesniame interviu juokdamasis minėjo Martynas.

Valerijos Stonytės nuotr.

Iš Klaipėdos kilusi pora prieš mažiau nei metus pakeitė savo planus atidaryti restoraną Londone ir nusprendė tai padaryti čia, Palangoje. Kaip pasakoja Martynas, pastatas buvo avarinės būklės: „Sienų nebuvo, augo medžiai, o pažiūrėjus į viršų matėsi dangus. Buvo išvežta apie 20-30 tonų šiukšlių“. Nors tuo metu, kai lankomės, viloje dar trūksta kai kurių baldų, pora šią vietą vadina savo namais. Kaip patys sako, nori, kad lygiai taip pat jaustųsi ir jų viešbučio svečiai, o vakarienė „Komodos“ restorane taptų nepamirštama patirtis.

Nors ir atvykome į patį pasiruošimo sūkurį, Martynas mums pavedžiojo po tris aukštus bei terasą, parodė apartamentus, kurių viloje yra dešimt. Visuose – aukštos lubos, kondicionieriai, tačiau radiatorių nepastebime. „Geoterminis šildymas“, – tarsi gidas, pažįstantis kiekvieną vilos kampelį, atsako šefas. Be to, kiekvienas apartamentas turės pavadinimą, susijusį su jame gyvenusiu kilmingos giminės atstovu. Toliau vaikštinėdami pamatome iš Tiškevičių laikų išlikusias originalias arkas, vienintelį vonios kambarį su langu. Tai – mėgstamiausias Karolinos vonios kambarys.

Valerijos Stonytės nuotr.

Pakylame į terasą, kurią juosia balta baliustrada, atkurta pagal originalią versiją. Čia, turą tęsia Martynas, bus keturiasdešimties vietų šampano baras. Sužinome, jog bare be jūros mūšos ir kvapo (nors per pušis Baltijos vandenų nesimato, bet kaimynystė aiški) karaliaus šampanas. Užkandžiai? Jų bus – austrės, ikrai ir kiti.

Terasa – puiki vieta pasidalinti svajonėmis ir planais. Žiūrėdami žemyn, klausomės ir įsivaizduojame atkurtus levandynus ir rožynus, trykštantį fontaną ir gale išdygsiančią fazendą. Kitoje teritorijos dalyje, šiek tiek slapta po žeme turėtų išdygti vyno rūsys, patalpa, skirta sūdymui. Tai ne viskas –akivaizdu, kad sumanymų yra, tačiau juos pora kol kas nutyli.

Kadangi Martynas atsakingas už restoraną, o Karolina – už likusią dalį, todėl jos teiraujamės apie būsimus renginius. Ji pasidalija planais – norėtų organizuoti specialias vakarienes, kurių meniu restorano komanda sukurtų kartu su kviestiniais šefais (angl. Four Hands Dinner), kviesti į sezoninius užsiėmimus (fermentavimas, konservavimas ir pan.) ir renginius (Valentino diena, Vėlinės ir pan.), pristatyti vietinių ūkininkų ir gėrimų tiekėjų produkciją. Taip pat ji trumpai užsimena, kad „Komoda“ ketina dirbti su mokyklomis ir prieglaudomis. Vis dėlto, kol kas, kol renginiai neprasidėjo, apie tai plačiai kalbėti nenori: „Norėtumėme, kad už mus kalbėtų mūsų darbai“.

Valerijos Stonytės nuotr.

Komanda. Restorano virtuvėje be Martyno suksis buvęs „Trinity“ šefas Dalius Aleksiejevas, konditerė, atvykusi iš Kauno. Gėrimų meniu sudarė someljė Albertas Koncijalovas.

Meniu. Sezoniškas, panaudojant lietuviškas gėrybės. Be a la carte meniu, kuris kis maždaug kas pusantro mėnesio, bus degustacinis meniu. Anot šefo –tai kelionė, sujungsianti devynis elementus.

Susipažinkite su restorano meniu:

Pradžiai

Sūdyta lašiša, lėtai virtas agurkas, greipfruto ir apelsinų segmentai, morkų sulčių redukcija, rūkyta grietinė (parodyta nuotraukoje žemiau) – 11 Eur

Vėžių uodegėlės, deginto žiedinio kopūsto tyrė, miso traškutis, svieste keptos voveraitės – 14 Eur

Vištienos kepenėlių paštetas, miško uogų žėlė, marinuotos vyšnios, sviestinė duona – 10 Eur

Šalta burokėlių sriuba, sūdytas kiaušinio trynys, deginta bulvė – 8 Eur

Žirnelių „Panna Cotta“, žirneliai, šaldytas jogurtas, mėtų aliejus, kristalizuota žirnelių tyrė – 9 Eur

Patiekalas, įkvėptas Martyno močiutės recepto, 72 valandas sūdyta lašiša. Valerijos Stonytės nuotr.

Pagrindui

Kiaulienos papilvė glazūruota šokolado padažu, marinuotos morkos, morkų tyrė, perlinės kruopos, krienų kremas – 19 Eur

Glazūruotas polakas sidre, špinatai, bulvių tyrė – 23 Eur

Jūrų karšis, citrusinis sviesto kremas, moliuskai, balto ridiko padažas, ankštinės pupelės, kompresuotas obuolys, soros – 25 Eur

Miško karvelis, austrių emulsija, žąsies kepenėlių padažas, deginto saliero tyrė, kopūstas – 29 Eur

„Grybų karas“ – 17 Eur

Darbo laikas: viešbučio registratūra dirbs visą parą, restoranas – maždaug 9:00–23:00.

Adresas: Meilės al., Palanga

„Facebook“ paskyra ČIA.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: