naujienos Naujienos

Olimpinių žaidynių proga – žvilgsnis į Pietų Korėjos virtuvę, kur vyriausybė prašo pašalinti patiekalus iš šunienos

VMGonline.lt, 2018-02-13, 15:00


Kai vasarį viso pasaulio akys seka žiemos olimpines žaidynes Pjongčange, mūsų nukrypsta į korėjiečių lėkščių turinį ir valgymo įpročius. Pietų Korėja yra ta vieta, kuri turi stiprią maisto kultūrą ir ilgaamžes tradicijas. Nepaisant to, ji atvira naujovėms – jų įspūdinga saldumynų scena verčia susiimti už galvos. Ta proga leiskimės į kelionę po Pietų Korėjos virtuvę!

Daugiau nei barbekiu. Anot restoranų grupės „Momofuku“ įkūrėjo Davido Chango, barbekiu ir kimči – tai tik Pietų Korėjos virtuvės paviršius, korėjietiška virtuvė yra kur kas platesnė. Jai didelę įtaką turėjo kitų šalių skoniai. Bonappetit.com D. Changas pasakojo apie keistą troškinį budae jjigae (liet. armijos troškinys) iš konservų, ryžių pyragėlių, kimči, rameno makaronų ir dešrelių.

vok vistiena blokelis

Vištiena. Po Korėjos karo 1953 m. vietiniai po truputį perėmė dalį amerikietiškos kultūros. Kartu su ja atkeliavo aliejuje skrudinta vištiena (kaip KFC kavinėse). Vėliau korėjiečiai adaptavo amerikietišką vištieną užmaudami jos gabaliukus ant iešmelių ar pardavinėdami skausmingai aštrias vištos kojeles.

Nė žingsnio be aitriųjų paprikų. Sezamų aliejus (taip pat sėklos, lapai), doenjang (fermentuota pupų pasta), sojų padažas, sojų pasta, česnakai, imbieras, gochujang (fermentuota aitriųjų paprikų pasta). Be šio elemento korėjietiški patiekalai neįsivaizduojami! Taigi korėjiečiai naudoja daug prieskonių, kurie greitina medžiagų apykaitą. Štai kokia jų lieknumo ir sveikatos paslaptis!

Japanese food

Banchan. Tai – užkandžiai, kurie patiekiami šalia pagrindinio patiekalo. Restorane visuomet paragausite bent 4–5 aštrių, rūgščių užkandžių.

Pietų dėžutės. Korėjoje jos vadinamos doshirak. Viduje visuomet bus ryžiai, sriuba ir 4–5 užkandžiai.

Kontraversiškoji mėsa. Susirūpinusi šalies įvaizdžiu, vyriausybė siūlo subsidijas, kad olimpinių žaidynių metu iš restoranų meniu išnyktų patiekalai iš šunienos, rašo Independent.co.uk. Pjongčango apskrityje kai kurie restoranai (10 iš 12-ikos) atsisakė paklusti šiam draudimui. Vyriausybė siekia apriboti reklamas, skatinančias užsisakyti patiekalus su šia mėsa – tokį žingsnį palaiko jaunoji šalies gyventojų dalis.

7 patiekalai, kurių privalote paragauti:

  1. Tteokbokki – populiarūs, užkandinėse šalia metro parduodami minkšti raudonu arba oranžiniu tirštu padažu aplieti ryžių tešlos pyragėliai. Būkite atsargūs – jie tikrai labai aštrūs!
  2. Bibimbap pagrindą sudaro ryžiai, daržovės ir aitriųjų paprikų padažas. Visa kita – mėsa, kiaušiniai ar jūrų gėrybės – papildomi priedai, dedami ant viršaus. Šis patiekalas priklauso nuo regiono ir šeimininkės. Kaimuose rengiamos šio patiekalo varžybos.
  3. Gimbap – korėjietiškas sušių variantas, dažniausiai gaminamas su tradicinėmis daržovėmis, spalvotas, valgomas vienas arba prie bet kokio gėrimo.
  4. Hotteok galėtume skanauti per Užgavėnes. Tai – mieliniai blyneliai su įdaru, valgomi šaltuoju metų laiku. Tradicinis įdaras gaminamas iš rudojo cukraus, kapotų riešutų, medaus ir cinamono. Būna ir sūrių, ir aštrių.
  5. Sundae pavadinimas kai kuriems primins „McDonald’s“ ledus su padažu. Tačiau neapsigaukite, nes šis patiekalas yra visai iš kitos operos. Mėsavalgiams, dievinantiems vėdarus ar kraujines dešras. Tai – kiaulės arba karvės žarnos, kimštos įvairiausiais įdarais.
  6. Dakkochi – vištienos gabaliukai, užmauti ant iešmelių, pamirkyti sultinyje ir pačirškinti ant grotelių.
  7. Mandu – koldūnai sultinyje, kurių įdaras dažniausiai būna vegetariškas.

KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: