naujienos Naujienos

„Zero waste“: kaip pasiruošti piknikui, kad jis būtų draugiškas aplinkai? +veganiškas receptas

Elžbieta Monkevič, žurnalas „Verdu ir kepu“, 2018-06-27, 7:50


Patiekalų, kuriuos nesunku paruošti, lengva supakuoti ir pervežti iš vienos vietos į kitą yra daugybė, bet norint, kad išvyka praeitų sklandžiai, verta apgalvoti ir pasirūpinti ne tik maistu, bet ir kitomis detalėmis. Idealiausia, kai jos patogios ne tik žmogui, bet ir draugiškos aplinkai. Kaip to pasiekti, pasakoja tinklaraščio „Veganiški receptai“ autorė Vilija Poškevičiūtė-Wengel.

Vegane tapusi prieš penkerius metus (o iki tol kelerius metus buvo vegetarė) sako, kad meilė gyvūnams ir gamtai atsirado nuo vaikystės: „Nuo mažens labai mylėjau gyvūnus. Dažnai galvodavau, kad neteisinga vienus jų mylėti ir rūpintis kaip savo šeimos nariais, o į kitus žiūrėti kaip į žaliavą.“ Nors Vilijos vyras nėra veganas, tačiau mieliau renkasi veganišką maistą, o ir dukrelę Viliją su vyru nusprendė maitinti veganiškai. Tai daro ne tik dėl sveikatos, bet ir todėl, jog nori, kad dukra gyventų darniame pasaulyje, kuris turi ateitį, o ne naikina save.

Vis labiau populiarėjančio „zero waste“ judėjimo propaguotojai pataria:

  • naudoti daugkartinius indus, įrankius, maisto dėžutes bei serviravimo priemones;
  • vandenį ir gėrimus atsivežti savo daugkartinėje taroje;
  • perkant maistą stengtis pirkti parduotuvėse sveriamus produktus naudojant savo daugkartinius maišelius;
  • jei išvykai reikia kokių nors reikmenų, kurių nėra namie, pagalvoti, ar galima būtų jų trumpam pasiskolinti;
  • iškylos vietas rinktis tokiu atstumu, kad būtų galima jas nesunkiai pasiekti pėsčiomis ar dviračiu;
  • jei visgi po iškylos liko nebereikalingų medžiagų, pagalvoti, ar galima jas pritaikyti kitur.

Vilija dalijasi patiekalų veganiškiems piknikams idėjomis. Išmėginę kišo krepšelių receptą, daugiau veganiškų receptų ieškokite naujausiame žurnalo „Verdu ir kepu“ numeryje!

Kišo krepšeliai

200 g sluoksniuotos bemielės tešlos

100 g bulvių

70 g pievagrybių

Didelės saujos špinatų

150 g tvirto tofu

70 g anakardžių riešutų

2 šaukštų neaktyvių mielių dribsnių

1 šaukštelio druskos

Kelių šviežių baziliko lapų

1/2 stiklinės vandens

1 nedidelio pomidoro

1 didelio svogūno

2 šaukštų alyvuogių aliejaus

70 g vyšninių pomidoriukų

  1. Atitirpinkite šaldytą sluoksniuotą tešlą ir šiek tiek ją pakočiokite, kad būtų plonesnė. Padėję ant tešlos apvalią formelę išpjaukite reikiamo dydžio apskritimus ir jais išklokite mažas pyragėlių formeles.
  2. Į garintuvą sudėkite nuskustas nedideliais kubeliais supjaustytas bulves. Jei bulvės šviežios, užtenka jas gerai nuplauti. Ten pat dėkite smulkintus pievagrybius ir garinkite 5–10 min. Iki garinimo pabaigos likus minutei, į garintuvą dėkite ir smulkintus špinatus.
  3. Kol daržovės garinamos, į maisto smulkintuvą sudėkite tofu, anakardžius, neaktyvius mielių dribsnius, druską, baziliko lapus, įpilkite 1/2 stiklinės vandens ir viską gerai sumalkite iki vientisos kreminės masės.
  4. Į paruoštą masę smulkiai įpjaustykite pomidorą, sudėkite garintas daržoves ir viską gerai išmaišykite. Svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepkite nedideliame kiekyje aliejaus, kol karamelizuosis.
  5. Į tešla išklotas formeles berikite karamelizuotus svogūnus ir pilkite paruoštą tofu bei daržovių masę.
  6. Dėkite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite 30 min. Ištraukę tešlos krepšelius dekoruokite juos perpus perpjautais vyšniniais pomidoriukais ir kepkite orkaitėje dar 10 min. Iškeptus kišo krepšelius puoškite šviežiais baziliko lapais.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: