Kas tie prabangūs žalieji milteliai, dėl kurių alpsta konditeriai ir kavos mėgėjai?

Aistė Čiučiurkaitė, 2017-10-18, 15:00


Skaisčiai žalių, panašių į krakmolą, miltelių arbata. Vis dar skamba egzotiškai? Tai – ypatingai augintos ir paruoštos žaliosios arbatos produktas, vadinamas „Matcha“, kurios populiarumas amžiais keitėsi, o dabar ji užkariauja konditerių ir kavos mėgėjų skonio receptorius.

Valdovų gėrimas

Rodos, „Matcha“ yra pasaulio naujiena, tačiau nuostabą kelia tai, kad kinai šį produktą vartojo jau prieš keliolika amžių. Dar VII a. Tangų dinastija Kinijoje pamėgo gaminti ir naudoti „Matcha“ mainams. Tangų valdymo metu žaliosios arbatos lapai būdavo supresuojami į briketus, išdžiovinami ir tada sumalami į miltelius, o prieš vartodami į ją įsiberdavo šiek tiek druskos. „Matcha“ gėrimą (miltelių bėrimą į puodelį ir užpylimą vandeniu) Chanas integravo į Zen budistų ritualus. Įdomu tai, kad šios arbatos gėrimas įtrauktas netgi į valdovo etiketą. Vėliau, valdant kitoms
dinastijoms, „Matcha“ gaminimo, laikymo ir vartojimo būdai keitėsi, tačiau visada ši arbata naudota prekybiniams mainams. Nuo 1911 m. Zen budizmas kartu su „Matcha“ atkeliavo į Japoniją ir prigijo ten. Iki šių dienų Kinijoje „Matcha“ arbata buvo praradusi populiarumą, o dabar skelbiamas jos renesansas visame pasaulyje.

Lapelių kokybės prabanga

Šiais laikais tikroji „Matcha“ gaminamaiš sunokusių arbatos lapelių, kurie taip pat naudojami gaminant prabangiausios kategorijos japonišką žaliąją arbatą „Gyokuro“.

„Matcha“ gamybos procesas prasideda likus kelioms savaitėms iki nuimant arbatos lapelių derlių – pirmiausia arbatos krūmai uždengiami tam, kad būtų apsaugoti nuo tiesioginės saulės šviesos. Tai leidžia pristabdyti lapelių nokimą, stimuliuoja chlorofilo gamybą (dėl to arbata yra ryškiai žalai) ir lemia didesnį amino rūgščių kiekį arbatoje.
Vėliau lapeliai surenkami ir paliekami džiūti. Įdomu tai, kad susisukę lapeliai atrenkami „Gyokuro“ arbatai, o nesusisukę paliekami džiūti, subyra ir tampa „Tencha“, iš jos pagaminama „Matcha“, sumalant iki miltelių konsistencijos. Malimas yra labai lėtas procesas – daugiau nei per valandą sumalama maždaug 30 g „Matcha“. Taip elgiamasi dėl to, kad lėtumas užtikrina švelnesnį aromatą.

matcha

Du paruošimo būdai

Tradiciškai arbata ruošiama dviem būdais – tirštuoju („koicha“) ir skystuoju („usucha“). Skirtumas toks, kad iš 40 g
„Matcha“ miltelių paruošiama 20 japoniškų arbatos puodelių „usucha“ ir 10 „koicha“. Tiek vienai, tiek kitai „Matcha“ pagaminti tereikia užplikyti miltelius ir juos išmaišyti. Tik „koicha“ būdui dažnai naudojama brangesnė ir senesnė arbata. Pastaroji yra kur kas saldesnė, švelnesnė ir ryškesnio skonio arbata nei gaminant „usucha“ būdu.

Gerti ir valgyti

„Matcha“ milteliai taip pat naudojami gaminant įvairius kulinarijos ir konditerijos gaminius: nuo tradicinių
japoniškų („castella“, „manjū“, „monaka“) iki įvairių šiuolaikinių, pavyzdžiui, beriama ant ledų, į kremus tortams ar dažant kepinių tešlą. Taip pat populiaru įmaišyti „Matcha“ į pieną ir įberti cukraus – išeina žalias egzotiškai atrodantis kokteilis. Be to, jeigu aptikote žalios spalvos šokoladą, neverta išsigąsti, tai nebūtinai šokoladas su smarkiais dažikliais – ko gero, smaguriausite šokoladu su „Matcha“. Taip pat „Matcha“ milteliai naudojami gėrimams gardinti, vis populiarėja žaliosios arbatos kava ir arbata. Šią idėją pasiūlė „Starbucks“ korporacija, o
vėliau išplito visame pasaulyje.

7 būdai, kaip panaudoti „matcha“:

  1. Šią arbatą naudokite kokteiliams glotnučiams („smoothie“) gaminti. Skaisčiai žalios gaivios spalvos kokteilis išeis kokteilinėje sumaišius bananą, migdolų pieną, šaukštelį „Matcha“ arbatos ir tiek pat natūralaus medaus.
  2. Gaivūs ledai. Į indelius supilkite graikiško jogurto, sumaišykite su „Matcha“ arbata, užlašinkite medaus ir užšaldykite.
  3. „Matcha latte“. Užplikykite „Matcha“ kaip įprasta, suplakite karšto pieno putą ir sumaišykite su arbata.
  4. Dėkite „Matcha“ arbatos į kepinių tešlas – monstriškai žalios spalvos kepiniai pradžiugins kiekvieną.
  5. „Umami“ spragėsiai, kurių receptas –itin paprastas. Spragėsius apšlakstykite alyvuogių aliejumi, apibarstykite „Matcha“ ir druska.
  6. Žali pusryčiai. „Chia“ sėklas užpilkite migdolų pienu, įmaišykite šaukštelį „Matcha“ arbatos ir pagardinkite klevų sirupu arba medumi. Laikykite šaldytuve, o ryte mėgaukitės maistingais ir gražiais pusryčiais.
  7. Prieskonių mišinys. „Matcha“ arbatą sumaišykite su česnako milteliais, jūros druska, pipirais ir paprika. Barstykite ant keptų bulvių arba pridėkite „Matcha“ arbatos į įprastą prieskonių mišinį mėsai.

KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: