receptai Receptai

Žali pietūs – be karštų

Vilija Poškevičiūtė-Wengel, tinklaraščio „Veganiški receptai“ autorė, Pixabay.com nuotr., 2019-07-29, 7:50


Vasara -– itin dėkingas laikas nuotykiams, eksperimentams, atradimams ir galbūt pokyčiams. Ypač virtuvėje, kai sodai, daržai, miškai dosnūs vaisiais, daržovėmis, uogomis, grybais. Neraginame keisti gyvenimo būdo ir įpročių visu šimtu procentų, tačiau įtraukti šį tą naujo ir naudingo į racioną, kodėl gi ne? Gal šiek tiek… žalio maisto?

Be karščio

Žaliavalgystė yra mitybos būdas, kai valgomas tik termiškai neapdorotas, žalias (angl. raw) maistas. Žaliavalgiškos virtuvės patiekalai gaminami daiginant, smulkinant, trinant, rauginant, mirkant, džiovinant vaisius, daržoves, sėklas, riešutus bei žalumynus, spaudžiant šviežias sultis. Svarbiausias principas – kad maistas nebūtų apdorojamas aukštesnėje nei 42 °C laipsnių temperatūroje. Maisto neapdorojant dideliu karščiu jame išlieka daugiau naudingųjų medžiagų bei vitaminų, todėl toks maistas yra laikomas vertingesniu. Taip pat žaliavalgiai teigia, kad termiškai neapdorotame maiste gausu fermentų, kurie palengvina virškinimą, daug maistinių skaidulų ir gerųjų bakterijų.

Daugiau nei sėklos ir salotos

Dažniausiai propaguojantys žaliavalgišką mitybą valgo tik augalinės kilmės maistą. Tačiau netiesa, kad žaliavalgiai valgo tik daigintas sėklas ir salotas, geria žaliuosius kokteilius. Besilaikantys žaliavalgystės principų gali pagaminti ir karštą sriubą, makaronus, sušius, nekeptų duonelių, įvairiausių skonių tortų ir dar daugybę pačių įvairiausių patiekalų.

Pabandykite savo įprastą racioną papildyti didesniu kiekiu vaisių ir daržovių, pasigaminkite bent kelis žaliavalgiškus patiekalus ar vietoje įprastų pusryčių rytą pradėkite su žaliuoju kokteiliu. Būkite smalsūs – vasara tam puikiai tinka!

Keli receptai žaliems pietums.

Nevirta brokolių sriuba

Čia tiems, kas nemėgsta sriubų. Arba daržovių

2–3 asm.

20 min. gaminti 

Reikės:

250 g žalio brokolio

15 g svogūnų laiškų

1 saliero stiebo

1/2 stiklinės anakardžių riešutų

šakelės šviežio baziliko (ar kitų mėgstamų prieskonių)

1 daržovių sultinio kubelio, žiupsnelio druskos

1/2 litro vandens

Į galingą maisto smulkintuvą sudėkite stambiai pjaustytas daržoves, daržovių sultinio kubelį, anakardžių riešutus. Viską užpilkite karštu vandeniu ir gerai sutrinkite. Jei reikia, pasūdykite. Sriubą patiekite pagardintą kapotais žalumynais ar lukštentomis kanapių sėklomis.

Pexels.com nuotr.

Cukinijų „makaronai“

Zoodles – vienas fainiausių maisto atradimų. Kaip iš 20 cm ilgo cukinijos padaryti 2 metrus cukinijų? Paprasta – tiesiog supjaustyti specialia pjaustykle.

2–3 asm.

20 min. gaminti

Reikės:
1 jaunos cukinijos
100 g pievagrybių

Pievagrybių marinatui:
3 šaukštų alyvuogių aliejaus
½ šaukštelio druskos
žiupsnelio pipirų
1 šaukštelio agavų sirupo
1 šaukštelio obuolių acto
žiupsnelio rūkytos paprikos miltelių
1 skiltelės smulkinto česnako

Anakardžių padažui:
1 stiklinės per naktį mirkytų anakardžių riešutų
1 skiltelės česnako
1 šaukštelio garstyčių
žiupsnelio druskos, pipirų
1 šaukšto citrinos sulčių
100 ml vandens
50 g slyvinių pomidoriukų

Cukiniją supjaustykite specialia daržovių makaronų gaminimui skirta pjaustykle. Gerai sumaišykite pievagrybių marinatui skirtus ingredientus. Paruoštame marinate marinuokite pievagrybius bent 15 min.  Anakardžių padažui skirtus ingredientus sudėkite į maisto smulkintuvą ir suplakite iki vientisos masės.  Cukinijų makaronus patiekite sumaišytus su marinuotais pievagrybiais bei slyviniais pomidorais. Viską užpilkite anakardžių padažu.

Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotr.

Žali užkandukai, gėrimai ir, žinoma, desertai – naujausiame žurnalo „Verdu ir kepu“ numeryje.

 

 


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: