top of page

Vyšnios ar trešnės: ko reikia sveikatai, o ko – pyragams

Į mūsų portalo „Kulinarinę greitąją“, kurioje visą parą galite užduoti jums rūpimus kulinarinius klausimus, kreipėsi Svetlana: „Sveiki. Iškart sakau, kad mėgstu tik trešnes ir todėl jas aną šeštadienį bėriau į pyragą. Buvo nei šis, nei tas. Težu, o jau kokia košė… Reikėjo naudoti vyšnias?“ Pamanėme, kad ši dilema, kurių uogų kilogramus krauti ant svarstyklių, reikalauja platesnio paaiškinimo.

Atsakymas: visi žinome posakį apie vyšnią ant torto, ir jis toks yra visai ne be reikalo. Trešnes geriausia valgyti šviežias, naudoti salotoms ar užkandžiams su kreminiais baltaisiais sūriais, pvz., rikota. Kuo labiau sunokusios trešnės, tuo jos tamsesnės. Trešnės turi didesnį sluoksnį minkštimo, kuris kepamas tampa miltingas. Todėl virtuvėje pirmauja plonesnę odelę turinčios vyšnios. Jos ypač tinkamos kepiniams, uogienėms, spaudžiamoms sultims, džiovinimui, bet dėl mažesnio saldumo gali tekti panaudoti cukraus, o dėl sultingumo – krakmolo.

Medicininiu požiūriu, daugiausia liaupsių tenka vyšnioms. Jos pasižymi stipresniu priešuždegiminiu poveikiu nei trešnės. Turtingas antioksidantų rinkinys veikia prieš podagrą, artritą, raumenų skausmus. Antioksidantas melatoninas ramina neuronus smegenyse ir nervų sistemą, gydo nemigą, galvos skausmus. Padeda įsitvirtinti reguliaraus miego įpročiams. Esama tyrimų, kurie rodo, kad vyšnios gali padėti išvengti Alzheimerio. Skaidulos, vitaminas C, karotenoidai, antocianinas sumažina laisvųjų radikalų, sukeliančių vėžį, veiklą. Taip pat vyšnios – geras mineralų šaltinis. Yra kalio, geležies, cinko, vario, mangano.

Vyšnių kauliukuose randama rūgšties, kuri naudojama medicinoje, kaip vaistų nuo gerklės, krūtinės ir pilvo skausmų komponentas. Taip pat jie žinomi kaip turintys antiseptinių savybių ir netgi padedantys atsikratyti organizme apsigyvenusių kirminų ir parazitų. Trešnės yra ne tokios naudingos, o užvis svarbiausia – jas reikia vartoti saikingai, nes per didelis gautos fruktozės kiekis gali būti žalingas sveikatai.


Naujausi įrašai

bottom of page