naujienos Naujienos

Vynų žinovas: „Labai geras vynas niekada nebus pigus“

Agnė Pačekajė, 2017-11-21, 18:30


Vyno ekspertas, Lietuvos someljė mokyklos dėstytojas, vyno čempionatų vertinimo komisijos narys Ilja Šarov atsako į populiariausius klausimus apie vyną ir pataria, kokį vyną nešdamiesi į svečius tikrai nesuklysite.

ilja du

Papasakokite apie savo kelionę į vynų pasaulį. Kaip nusprendėte į tai pasinerti ir kaip galima šioje sferoje tobulėti?

Manau, kad susidomėjimo pradžia galima laikyti susitikimus su keliais bičiuliais iš „Tikro Alaus“ draugijos. Tuomet įdomesnis alus iš skirtingų pasaulio kraštų buvo dar mažiau pasiekiamas Lietuvoje negu vynas. Pats nebuvau įsitraukęs į naujosios kartos aludarystę, tačiau per kelerius metus pavyko išragauti nemažai retesnių alaus rūšių keliaujant ir gautų lauktuvių pavidalu. Nelaikau savęs alaus žinovu, bet visada džiaugiuosi, kai pasitaiko proga su tokiais žinovais pabendrauti. Pažintis su vynu tapo savotiška mano pradėto alaus skonių ir kvapų kolekcionavimo tąsa. Iš pradžių buvau apstulbęs nuo vyno gamintojų ir stilių gausos, tačiau gana greitai supratau, kad vyno pasaulis yra nepalyginamai didesnis nei Lietuvos parduotuvių lentynos. Iki šiol atrandu vyndarystės kraštus ir regionus, kurių vyno dar nesu ragavęs. Iš esmės tik specializuotos literatūros ir kelionių pagalba galima susidaryti aiškesnį vaizdą apie tai, kas vyksta vyno pasaulyje, o šis vaizdas niekada nebuvo ir nebus statinis. Vyno studijos taip pat yra naudingos, kadangi čia užsimezga bendravimas su kitais entuziastais, galima dalytis žiniomis ir jas pasitikrinti.

ilja vienas

Kaip manote, kiek šiuolaikinis, išsilavinęs žmogus turėtų žinoti apie vyną? Nuo ko pradėti pažintį su vynais mėgėjui?

Nesu linkęs vertinti žmogaus išprusimo pagal jo vyno žinias, tačiau tai gali būti dar viena pokalbio tema greta muzikos, literatūros ar kelionių. Vyno entuziastai neretai apsigauna manydami, kad pokalbiai apie vyną kitiems žmonėms yra bent perpus įdomūs kaip ir jiems. Teko atsidurti situacijose, kai suvoki, jog bendravimas virsta monologu apie vyną. Kita vertus, kaip ir su kitais maisto produktais, daugelis mūsų nepakankamai dėmesio skiria savo pasirinkimams. Kalbu ne apie aukštąją virtuvę ir restorano meniu, bet kasdienius produktus, tarp kurių yra ir vynas. Vynas yra puikus pavyzdys, kuris parodo, kaip produkto kokybė gali atsverti kiekybę, todėl visada patariu pradėti nuo paprasto žingsnio – rinktis vieną gero vyno taurę vietoje dviejų eilinio. Kitas žingsnis – ragauti kuo daugiau skirtingo vyno ir nebijoti eksperimentuoti.

Ką manote apie vyno degustavimo kultūrą Lietuvoje? Kaip ji keičiasi?

Pirmiausia norėtųsi patikslinti pačią degustavimo sąvoką. Lietuvoje vyno degustavimas dažnai tapatinamas su „kultūringu“ vartojimu, kai vyno išgeriama nedaug ir daugiau dėmesio skiriama vyno aptarimui. Manau, kad toks apibrėžimas gimė dėl alkoholio vartojimo stigmatizavimo visuomenėje, tad vyno mėgėjai tarsi priversti teisintis ar net „priešpastatyti“ save girtuokliams. Mano nuomone, mėgautis vynu yra geriausia su maistu ir be tikslo apsvaigti, kadangi apgirtus mūsų pojūčiai atbunka. Toks nuosaikus vyno vartojimas atranda vis daugiau pasekėjų, tuo tarpu profesionalios degustacijos atveju vynas iš viso nėra geriamas, bet po įvertinimo nosimi ir burna išspjaudomas į spjaudyklę. Šiuo atveju degustavimas yra techninė veikla, kurios negalime tiesiogiai priskirti vyno vartojimo kultūrai.

Lietuvos somelje mokyklos nuotr.
Lietuvos someljė mokyklos nuotr.

Ką pasakytumėte žmogui, kuris perka vyną pagal kainą – neva jei įsigijo brangaus, tai vynas „a priori“ bus geras?

Labai geras vynas nebūtinai turi būti labai brangus, bet jis niekada nebus pigus. Aukšta vyno kokybė ir stiliaus individualumas reikalauja ypatingo dirvožemio, gamtinių sąlygų ir kruopštumo vynuogyne bei kūrybiškumo ir profesionalumo vyninėje. Išvardyti komponentai nedažnai pasitaiko visi kartu, tad ir brangaus vyno yra vos keli procentai kasmet pagaminamo vyno jūroje. Be abejo, aukšta kaina negarantuoja, kad atkimštas vynas būtinai patiks, kadangi dauguma brangesnio vyno pasiekia savo kokybės piką po papildomo brandinimo butelyje, o mūsų laikais vis rečiau įprasta kažko ilgai laukti. Jeigu perkamas brangus vynas, kurį planuojate tą patį vakarą ir suvartoti, geriausia pasidomėti iš anksto arba pasitarti su pardavėju, ar vynas jau tinkamas gerti.

Ką patartumėte žmogui, kuris pakviestas į svečius nori atsinešti butelį vyno? Kokį pasirinkęs niekada nesuklystų?

Manau, kad saugiausias pasirinkimas yra šampanas arba kitas kokybiškas sausas putojantis vynas, kadangi tai yra puikus aperityvas nepriklausomai nuo vakarienės meniu, o jeigu kartais svečiuose vakarienė nebuvo numatyta, tuomet šampanas tiks prie daugumos klasikinių užkandžių, o jo burbuliukai ir aromato taurumas paryškins susitikimo svarbą. Tuo atveju, kai vynas atsinešamas dovanų, tuomet, kad nekiltų pagundos atkimšti butelį svečiams, reiktų rinktis vyną, kurį verta papildomai brandinti, pavyzdžiui, klasifikuotų ūkių bordo arba ilgaamžį barolą.

ilja keturi

Dažnai žmonės nesuvokia, iš ko susideda vyno žinovų darbas / hobis. Jie įsivaizduoja, kad vyno mėgėjai tiesiog geria daug skirtingo vyno ir apie tai daug kalba.
Manau, jūsų minimas įsivaizdavimas apie vyno žinovus nėra klaidingas. Jie iš tikrųjų daug ragauja ir bendrauja, kadangi šioje srityje praktinė patirtis yra ypač svarbi. Vyno žinovo tikslas yra vienaip ar kitaip susisteminti savo emocinius potyrius, priešingu atveju jo žinios būtų vien tik svetimų įspūdžių atkartojimas.

Daugiau apie vyną skaitykite ČIA

Vartodami alkoholį rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove.


KOMENTARAI:

  • Saulė : 2017 12 01 - 17:38

    Ačiū, puikus straipsnis. Kalbant apie kainą, kokia kaina yra per maža nuspirkti kokybišką vyną? Ar vynas iki 10 eurų, kaip pvz http://www.vynoteka.lt/zonin-pinot-grigio-igt-vynas gali būti laikomi kokybišku? Ar norint nusipirkti kokybiško vyno derėtų žvalgytis tarp brangesnių vynų?


IŠBANDYKITE: