patarimai

Vynas nuo A iki Z

Jūratė Sprindžiūnaitė, 2015-12-04, 15:00


Atsako Jūratė Sprindžiūnaitė, „Namų someljė“ kursų organizatorė, šampano ir putojančio vyno parodos „49 mln…“ rengėja.

Kodėl daugelis žmonių mano, kad raudonasis vynas yra „sunkus“? Iš kur atsiranda jo spalva?

Pasaulyje yra vos keletas raudonųjų vynuogių veislių, kurių sultys yra raudonos spalvos. Net pačių tamsiausių ‘Malbec‘, ‘Tannat‘ ar ‘Syrah‘ sultys yra šviesios. Spalvą vynas įgauna, kuomet išspaustos sultys laikomos su odelėmis. Tai vadinama maceracija. Kuo ilgiau laikai, tuo sodresnės spalvos vyną turėsi. Taip pat iš vynuogių odelių vynas pasiima taninus bei fenolių junginius. Dėl jų gausos vynas būna sodrus arba „sunkus“.

Užsisakius restorane butelį vyno, padavėjai jį atkimšę pasiūlo paragauti. Į ką reiktų atkreipti dėmesį ragaujant, vertinant užsisakytą vyną? Kada galima jį prašyti pakeisti?

Pakeisti vyną privalo, jei jis turi kamščio ydą. Tai atsitinka, kuomet ąžuolo žievės kamštyje atsiranda trichloroanisolis (arba TCA) – medžiaga, turinti itin nemalonų pelėsių, šlapio skuduro kvapą. Jį iš karto atpažinsite. Tačiau gerame restorane šį aromatą turi užuosti padavėjas arba someljė, kuris atidaręs butelį visada turi pauostyti kamštį. Jei jam kyla įtarimas, kad vynas turi šią ydą, tokio vyno nevalia siūlyti svečiams.

Taip pat turite teisę paprašyti pakeisti „mirštantį“ arba jau „mirusį“ vyną. Toks vynas turi mažai aromatų, jis praradęs gaivą. Tai lengvai galima pamatyti nebe jaunuose rožiniuose vynuose. Didžioji dalis rožinio vyno pagaminta taip, kad jį reikia išgerti per metus ar dvejus nuo jo pagaminimo.

Jei mažai žinote apie pasirinktą vyną, kuo daugiau informacijos apie jį iškvoskite iš aptarnaujančio personalo. Tuomet, tikėtina, gausite tai, kuo galėsite maloniai mėgautis.

IMG_0063
Tinkama taurė yra tarsi raktas, kuris padeda „atrakinti“ vyno aromatą ir skonį. (VMG archyvo nuotr.)

Kiek laiko nuo butelio atidarymo vynas dar tinkamas vartoti, jei laikomas užkimštas?

Dvi tris dienas. Daugiau nerekomenduočiau. Nors būna išimčių.

Gal galite parekomenduoti (ekonomiškos klasės) vyną prie mėsos kepsnių, didkepsnių?

Prie rimtos mėsos reikia sodraus raudonojo vyno. Galima rinktis pagal mėgstamą vynuogę. Sodriausi būna „Cabernet Sauvingnon“, „Syrah“ arba „Shiraz“, „Carmenere“ arba „Malbec“, „Nero d‘Avolo“. Jei mėgstate saldesnį vyną su mažiau rūgšties, rekomenduočiau dairytis į parduotuvių lentynas, kur sudėtas pietinės Italijos, Čilės, Argentinos, Australijos, JAV ar Pietų Afrikos vynas.

Ar tiesa, kad vynas gali būti kaip vaistas, pavyzdžiui, gerinti kraujotakai?

Remtis Lietuvos medikų tyrimais ar patirtimi negalime, nes to neleidžia mūsų šalies įstatymai. Tačiau užsienio spaudoje rašinių apie teigimą vyno poveikį sveikatai yra apstu. Pirmą kartą apie vyno vartojimo naudą viešai prabilta 1991 metais televizijos CBS programoje „60 minutes“. Laidoje buvo paskelbti tyrimai, kurie parodė, kad Prancūzijoje, kur populiaru vartoti vyną, sergamumas širdies ir kraujagyslių ligomis net 40 proc. mažesnis nei JAV ar Jungtinėje Karalystėje.

2008 metais laikraštis „The Time“ paskelbė, kad Tulūzoje tarp 35–64 metų vyrų vainikinių arterijų tromboze suserga 78 asmenys iš 100 000. Tuo tarpu Glazge iš 380 šia liga suserga 348 vyrai. Tačiau reikia nepamiršti, kad vyną reikia vartoti saikingai.

Kaip pasirinkti teisingą taurę vynui? Ar vyno taurės rūšis turi įtakos jo kvapui, skoniui?

Tinkama taurė yra tarsi raktas, kuris padeda „atrakinti“ vyno aromatą ir skonį. Jei perkate brangesnį vyną, kuris kainuoja daugiau nei 15–50 eurų, būtinai turite pasirinkti tinkamą taurę. Kitaip neverta leisti pinigų geram vynui. Aš visada renkuosi „Riedel“ taures, taip pat jas rekomenduoju restoranams, kuriems sudarau vyno kortą ir mokau personalą. Šios taurės yra kuriamos konkrečiai vynuogei, nes kiekviena veislė turi skirtingas aromatų, skonių savybes.

Kuris vynas geresnis – užkimštas ar užsukamas?

Kamštis neturi reikšmės vyno gerumui. Užsukamas kamštis buvo sukurtas norint išvengti kamščio ydos, dėl kurios per metus sugadinama apie 5 proc. vyno. Įdomu, kad šveicarai užsukamu kamščiu „Chasselas“ vyną uždarė dar 1972-aisiais.

Kodėl visi vynai sudėtyje turi sulfitų?

Ne visi. Tiesa, vyno be sulfitų yra labai nedaug. Tačiau apie tokį vyną verta parašyti atskirą rašinį. Sulfitai apsaugo vyną nuo oksidacijos, taip pat jie yra antiseptikas.

IMG_0096
Rinkdamiesi vyną pirmiausia galvokite apie saiką, o paskui – apie tai, prie kokio maisto jį vartosite. (VMG archyvo nuotr.)

Koks vynas geriausiai tinkamas kokteiliams, pavyzdžiui, su „Fanta“?

Joks.

Kuris vynas sveikesnis: baltasis ar raudonasis, taip pat – ar sausas, saldus, pusiau saldus (aišku, nepadauginus)?

Apie vyną ir sveikatą atsakiau ankstesniame klausime. Rinkdamiesi vyną pirmiausia galvokite apie saiką, o paskui – apie tai, prie kokio maisto jį vartosite.

Ar galima rinktis vyną pagal nuotaiką?

Žinoma, aš visada tik taip ir darau (šypsosi).

Kokiu būdu yra atskiriamos tamsių vynuogių odelės, norint gauti šviesų vyną?

Atskyrimo būdu. Vynuogių sultys išspaudžiamos ir neturi jokio sąlyčio su išspaudomis.

Kodėl vieni vynai yra rūgštūs, o kiti – ne?

Todėl, kad vienos vynuogės – ‘Riesling‘, ‘Sauvignon Blanc‘, ‘Albarino‘, ‘Chenin Blanc‘, ‘Vermentino‘, ‘Gruner Veltliner‘ – iš prigimties turi daug rūgšties. Gerokai mažiau jos turi ‘Gewurtztraminer‘, ‘Marsenne‘, ‘Semillon‘, ‘Chardonnay‘, ‘Viognier‘, ‘Torrontes‘, ‘Pinot Gris‘. Kita vertus, ta pati vynuogių veislė, užauginta šiltesniuose regionuose, neturės tokios rūgšties, kokią ji subrandins augdama šaltesniuose kraštuose.

Kokį vyną gerti yra sveika pagal laipsnių stiprumą?

Rinkitės vyną ne pagal stiprumą, o pagal nuotaiką arba derinkite prie maisto. Daugiau alkoholio turintis vynas tinka prie sunkesnių, sodresnių patiekalų.

Vartodami alkoholį rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove.

Jūratė Sprindžiūnaitė
VynasDraugaiLogo


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: