naujienos Naujienos

VMG specialus tyrimas: kur Vilniuje pigiausias ir brangiausias stalo vanduo?

Auksė Podolskytė, 2018-04-05, 18:30


Nors kai kurie sako, kad Lietuvoje ne tik greičiausias internetas, bet ir švariausias vanduo Europoje, tačiau su tuo sutinka ne visi. Ar restorane už jį reikia mokėti, ar ne, ko gero, nuomonės yra vieningesnės. Žinoma, jei kalbame apie klientų poziciją. Restoranų šefai ir savininkai šiuo klausimu yra pasidaliję tarsi į dvi stovyklas: vieni – prieš, kiti – už.

Pavyzdžiui, praėjusių metų pabaigoje Lietuvos gastronomijos forume apie tai diskutavę Vytautas Samavičius ir Liutauras Čeprackas vieningai tarė, jog prabangiuose restoranuose nemokamam vandeniui – ne vieta. Nepaisant to, susisiekę su daugiau nei dešimčia restoranų, supratome, kad stalo vandenį siūlančių nemokamai yra gerokai daugiau. Neaišku, ar tai meilikavimas ir prisitaikymas prie kliento, ar nuoširdi nuomonė.

Dažniausias argumentas, kodėl vanduo iš čiaupo turi būti apmokestintas, yra finansinis – vanduo, tiksliau, ši paslauga restoranui kainuoja: reikia plauti grafinus ir stiklines, kainuoja pats vanduo, tam skiriamas papildomas padavėjų darbas ir laikas, taip pat jei dedama – jo pagardai. „La Boheme“ direktorė Vitalija Baimler-Saveikienė pasakojo, kad restorane čiaupo vanduo mokamas, tačiau išimtis yra dienos pietūs. „Tokią pardavimo kainą nustatėme apskaičiavę savikainą: geriamojo vandens naudojimas, ąsočio, stiklinių plovimas, citrina ir kiti ingredientai, padavėjo darbas jį patiekiant. Tačiau pietų metu vanduo svečiams yra nemokamas“, – paaiškino direktorė.

„La Boheme“ dažniausiai vandenį gardina citrinos griežinėliais ir šviežių mėtų lapeliais, žiemos sezonu – putinų uogų kekėmis. Restoranų tinklas London Grill svečiams siūlo rinktis dviejų rūšių stalo vandenį – gardintą spanguolių sultimis ir mėtomis bei su citrusiniais vaisiais ir mėtomis.

Pasitaiko tokių restoranų, kurie stalo vandens tiesiog nesiūlo apskritai, t. y. jo nėra gėrimų meniu. Karolina Kniukštaitė, italų restorano „Da Antonio“ atstovė VMGonline.lt sakė, kad svečiams stalo vandens nesiūlo, nes turi platų itališko mineralinio vandens asortimentą: „Kadangi turime vandens meniu, taigi „tap water“ žmonėms netiekiame, o siūlome jį rinktis iš mūsų turimo vandens meniu. Jis susideda iš 8 skirtingų itališkų vandenų. Keletas jų iš Italijos atkeliauja tik į mūsų restoraną.“

Restorano „uoksas“ nuotr.

Inovatyvius būdus taiko Kauno restoranas Uoksas (nors ne apie Kauną mes čia rašome) – naudoja ekologišką ir ekonomišką sistemą „Aqua Chiara“. Ji filtruoja vietinį vandenį ir gali jį patiekti stipriau arba silpniau gazuotą bei norimos temperatūros.

Restoranai, kuriuose vanduo mokamas:

  • „La Boheme“ (1 l – 1,50 Eur)
  • „La Pasta. Makaronų namai“ (500 ml – 0,90 Eur, 1 l – 1,50 Eur)
  • „London Grill“ (500 ml – 1,30 Eur, 1 l – 1,90 Eur)
  • „Uoksas“ (nuo 2 Eur)

Restorano „Amandus“ atstovė Rasa Senkutė teigė, kad restorane svečiams pilsto sveikatai naudingesnį vandenį: „Mūsų restorano stalo vanduo yra nemokamas. Vanduo yra tiekiamas stikliniuose ąsočiuose su binchotano aktyvintąja anglimi, kuri subalansuoja vandens pH, sugeria toksinus ir jonizuoja vandenį. Toks vanduo yra naudingesnis žmogaus organizmui. Papildomai neapmokestiname stalo vandens, tačiau turime ir mokamą vandenį buteliuose, taip suteikiame svečiui pasirinkimo laisvę.“

„Stalo vanduo pas mus yra ir buvo nemokamas nuo pat restorano atidarymo prieš 10 metų. Manome, jog taip turėtų būti visuose restoranuose“, – komentavo restorano „Bistro 18 direktoriaus pavaduotojas.

Restoranas „Dine“. Valerijos Stonytės nuotr.

Arminas Darasevičius, restorano „Dine“ bendraturtis VMGonline.lt atskleidė, kad svečiams padavėjai siūlo mineralinį vandenį, tačiau pageidaujančių vandens iš čiaupo prašymų paiso: „Restorane tik vandens paprašantiems žmonėms mes įpilame stalo vandens. Jis nėra gardinamas jokiais priedais, nekainuoja. Mes siūlome mineralinį vandenį savo svečiams, kuris kainuoja.“

„Leyla“. Valerijos Stonytės nuotr.

Paprastai be vaisių ir nemokamai stalo vanduo patiekiamas restoranuose „Kitchen“, libanietiško maisto užkandinėje „Leyla“, o „Rib Room“, meksikiečių virtuvės restorane „Sofa de Pancho“ bei sveikesnio maisto restoranų tinkle „TakeWay“ (nemokamas stalo vanduo patiekiamas su citrina, su daugiau priedų – apmokestintas) nemokamą stalo vandenį svečiams tiekia su vaisiais bei uogomis.

Restoranai ir kavinės, kuriuose stalo vanduo nemokamas:

  • „Bistro 18“
  • „Leyla“
  • „Amandus“
  • „Dine“
  • „Rib Room“
  • „Sofa de Pancho“
  • „Kitchen“
  • „TakeWay“

Taigi išvados kelios. Dauguma restoranų vandenį jau siūlo nemokamai, kai kurie netgi gardintą. Už tai galima paploti! O į klausimą, kur vanduo brangiausias, atsakyti nesunku peržiūrėjus sąrašą. Jame didžiausia kaina išsiskiria „London Grill“. 1 litras čia atsieis beveik du eurus – 1,90 Eur.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: