naujienos Naujienos

VMG skelbia pirmieji: „White Guide Baltic“ restoranų apdovanojimai Taline. Sužinok, kaip pasisekė lietuviams (bus pildoma)

Saulius Pačekajus, 2017-11-29, 18:07


„White Guide“ restoranų vadovas – labai populiarus gastronominis gidas, laikomas vienu pagrindinių Šiaurės šalyse. Šiandien Taline vykstančiame renginyje skelbiami TOP 30 geriausių Baltijos šalių restoranų pagal „White Guide Baltic“ komisiją. Renginyje viešintys VMG atstovai praneša, kaip pasisekė lietuviams.

Dėmesio mažiau, bet pergalių – ne

Iš viso „Wite Guide“ komisija aplankė 160 restoranų Baltijos šalyse. Iš jų 30 restoranų Latvijoje, 26 – Lietuvoje, likusius – Estijoje. Vertindami restoranus, komisijos nariai savo balus skirstė pagal šiuos kriterijus: 100 balų sistemoje 40 proc. sudarė restorane patiekiamas maistas, 20 proc. gėrimai, 20 proc. aptarnavimo kokybė, 20 proc. maitinimo įstaigoje tvyrojusi atmosfera. Nors lietuvių restoranai buvo lankomi kukliausiai, bet pergalių prasme toli gražu neatsilikome nuo kaimynų. Lietuviai trisdešimtuke užima net 8 prizines vietas!

Sauliaus Pačekajaus nuotr.
Sauliaus Pačekajaus nuotr.

Lietuvių pasiekimai

30 vieta – „Uoksas“ (Kaunas). Bendrai surinko 71 balą, iš jų – 31 už maistą.

20 vieta – (dalijasi vietą su Estijos „Bordoo“ restoranu) „Džiaugsmas“ (Vilnius). Bendrai surinko 74 balus, iš jų – 30 už maistą.

15 vieta – „Monai“ (Klaipėda). Bendrai surinko 76 balus, iš jų – 31 už maistą.

11 vieta – „Telegrafas“ (Vilnius). Bendrai surinko 79 balus, iš jų – 30 už maistą.

10 vieta – „Monte Pacis“ (Kaunas). Bendrai surinko 78 balus, iš jų – 32 už maistą.

8 vieta – „Gastronomika“ (Vilnius). Bendrai surinko 80 balų, iš jų – 35 už maistą.

7 vieta – „Sweet Root“ (Vilnius). Bendrai surinko 81 balą, iš jų – 35 už maistą.

3 vieta (ją dalijasi su Estijos restoranu „Alexander Chef’s Table“) – „Numan“ (Kaunas). Bendrai surinko 87 balus, iš jų – 36 už maistą.

Restoranas "Noa", užėmęs pirmąją vietą trisdešimtuke. Valerijos Stonytės nuotr.
Restoranas „Noa“, užėmęs pirmąją vietą trisdešimtuke. Valerijos Stonytės nuotr.

VISAS TOP 30 geriausių „White Guide Baltic“ restoranų sąrašas

1 „NOA Chefs Hall“ (Estija)

2 „Vincents“ (Latvija)

3 „Alexander Chef’s Table“ (Estija)

3 „Nüman“ (Lietuva)

5 „Alexander“ (Estija)

6 „Ö“ (Estija)

7 „Sweet Root“ (Lietuva)

8 „Gastronomika“ (Lietuva)

9 „Juur“ (Estija)

10 „Monte Pacis“ (Lietuva)

11 „Telegrafas“ (Lietuva)

12 „NOA“ (Estija)

13 „Horisont Restaurant & Bar“ (Estija)

14 „Art Priori“ (Estija)

15 „Monai“ (Lietuva)

16 „Ribe“ (Estija)

17 „Kannas“ (Latvija)

17 „Cru“ (Estija)

19 „Restorant 3“ (Latvija)

20 „Bordoo“ (Estija)

20 „Džiaugsmas“ (Lietuva)

22 „Leib Resto&Aed“ (Estija)

23 „Pärnu Rannahotelli Restoran“ (Estija)

24 „COD“ (Latvija)

24 „Farm“ (Estija)

26 „Biblioteka no 1“ (Latvija)

26 „Parrot MiniBar“ (Estija)

26 „Põhjaka“ (Estija)

26 „Tchaikovsky“ (Estija)

30 „Uoksas“ (Lietuva)

Apie „White Guide“

Idėja nepriklausomai kompetentingai komisijai lankytis Šiaurės šalių restoranuose, juos vertinti, reitinguoti ir labiausiai patikusius įtraukti į gidą prasidėjo Švedijoje 2005 metais. 2013 metais prie populiaraus projekto prisijungė Danija, dar po metų tarptautinė gido versija imta skelbti anglų kalba, įtraukiant restoranus iš Švedijos, Danijos, Norvegijos, Suomijos, Grenlandijos, Farerų salų, Estijos. Šiais metais komisijos nariai patraukė dar toliau į Rytus ir aplankė ne vieną Baltijos šalių restoraną, įtraukdami Lietuvą ir Latviją. Šiandien Taline vykstančiame renginyje paaiškėjo geriausi Baltijos šalių restoranai, įtraukti į „White Guide“ vadovą. Matydami spartų progresą, „Wite Guide“ jau kitais metais ketina vis daugiau dėmesio skirti Lietuvos ir Latvijos restoranams, nes, anot organizatorių, jie tobulėja kiekvieną akimirką, stebindami išmone ir aukštu gastronomijos lygiu ne tik savo šalies gyventojus, bet ir svečius iš viso pasaulio.

„White Guide Nordic“ restoranų vadovas laikomas autoritetinga varomąja jėga, skatinančia tolesnę gastronomijos ir restoranų kultūros plėtrą Šiaurės šalyse. Ypač didelis dėmesys čia skiriamas skaidrumui – restoranus vertinantys asmenys turi atitikti griežčiausius patikimumo ir kompetencijos kriterijus. Restoranai vertinami anonimiškai, vertintojai restoranus lanko pasirašę slapyvardžiais, atvykę į restoraną jie vertina daugybę kriterijų.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: