naujienos Naujienos

VMG apsilankė: kokiais skanėstais vilioja sostinės Kalėdų miestelis?

Gabija Jonelytė, Vytautės Ribokaitės nuotr., 2018-12-08, 11:00


Gruodžio 1-ąją sužibo pagrindinė ir didžiausia Vilniaus miesto eglė, o aplink ją baltuose namukuose susibūrė įvairiausių dovanų ir skanėstų prekeiviai. VMGonline.lt apėjo 50 namelių – pasakojame, ko paragavome ir už kiek.

Vytautės Ribokaitės nuotr.

Sušilti

Pradėkime, nuo kokių vietų suskaičiavome daugiausiai. Atsakymas – karšto vyno. Šio gėrimo – alkoholinio ir nealkoholinio – radome beveik kiekviename namelyje. Be abejonės, užuodėme ir kitokių: kavos ir jos gėrimų, kisieliaus, karšto šokolado, žolelių ir įprastų arbatų, taip pat populiarėjančios medaus arbatos. Ji, pasak prekiautojų, tampa turistų favoritu. Vietiniai lietuviai, sužinome, dažniausiai neatsispiria svarainių, šaltalankių, šermukšnių, imbiero skoniams, užsienio svečiai žavisi aviečių, laukinių uogų skonio gėrimais. Gėrimų kainos miestelyje panašios kaip ir sostinės kavinėse – už puodelį prašoma 2–3 Eur.

Kada paskutinį kartą ragavote gilių ar kiaulpienių kavos? „Arbatos magija verda šį kavos gėrimą (2 Eur). Gali net ir bėdose padėti. Mūsų, kaip ir kitų pirkėjų, dėmesį patraukė arbata pavadinimu „Dieve padėk“.

Vytautės Ribokaitės nuotr.

Saldu!

Olandiški skoniai ir kvapai vieni nevaikšto! Kalėdų miestelyje net dvi vietos – vieni vilioja olandiškais vafliais, kiti, gerai žinomi „Holl & Pancakes – blyneliais. Čia jums bus patiekti ką tik iškepti mažyčiai, itin pūrus blyneliai su pasirinktais priedais – įvairiausiomis uogienėmis, „Nutella“ kremu, sviestu ar cinamonu (3/5 Eur). Taip pat savo namelyje jie pristato ir dar nematytą karštą gėrimą – užplikomą žolelių arbatą maišeliuose, kuri ilgiau išlieka karšta nei įprastos.

Vytautės Ribokaitės nuotr.

Tikėtina, kad miestelyje smaližiai pames galvą, nes vilionių labai daug. Vienas įdomesnių – Transilvanijoje kepamas Kurtos pyragėlis (5 Eur). Čia jį rasite su įvairiais pabarstukais: cukrumi, cinamonu, kokosais, džiovintomis avietėmis ir kitais. Neatsivalgę burbulinių vaflių, gali atsigriebti ir užsukti į „Mana Mana(3,5–4 Eur).

Vytautės Ribokaitės nuotr.

Kas nori prisiminti vaikystę? Tuomet eikite žagarėlių. Juos rasite namelyje kartu su vafliais ir karštu šokoladu. Po smagiais pavadinimais pasislėpę eklerai su neregėtais įdarais – mandarinų, moliūgų, baravykų, silkės ir burokėlių putėsių, aguonų, šokolado ir lazdynų riešutų skoniai. Nuo saldumo jau sukasi galva, bet tebūnie – juk šventės artėja!

Vytautės Ribokaitės nuotr.

Pagraužti

Jei norisi sveikesnių užkandžių ar egzotikos, ieškokite ryškiaspalvių džiovintų vaisių (ananasai, bananai ir kiti) kampelio, kur taip pat rasite aitriųjų paprikų šokolade ar Helovino šventę primenančių glazūruotų obuolių.

Vytautės Ribokaitės nuotr.

Iš Benedikto turgaus atkeliavę „Nuts About orą ir uoslę kaitina su itin aukštos kokybės skrudintais riešutais (100 g – 2,5–3,50 Eur) – makadamijomis, anakardžiais, migdolais ir kitais.

Vytautės Ribokaitės nuotr.

Užkąsti rimčiau

„Bebro blyninė, ko gero, yra vienintelė viso miestelio kavinukė, siūlanti nesaldžius ir rimtesnius užkandžius-patiekalus (priklauso nuo to, kiek blynų sušveisite). Jų meniu suskaičiavome net 17 blynelių variacijų, o 5 jų pavadinti sočiaisiais (su vištiena, sūriu, kumpiu, pievagrybiais, varške).

Vytautės Ribokaitės nuotr.

Kepti kaštainiai – galbūt ne visiems žinomas užkandis. Čia juos skrudina vietoje ir patiekia šiltus popieriniuose maišeliuose, primenančiuose kukurūzų spragėsių.

Vytautės Ribokaitės nuotr.

Į terbelę

Norite kažką parsinešti namo? Lietuviškų gėrybių mėgėjai ar turistai sukasi aplink Linkuvos mėsos gaminių ir Gudelių duonos namelį. Čia vyrai kviečia skanauti jautienos, kiaulienos dešrų, kumpių, ruginės naminės duonos. Taip pat priešais juos rasite rankų darbo obuolių sūrių prekystalį, „Ritos sūrius, kur sūriai jau kitokie – iš varškės. Kiek tolėliau – „Medaus namai su bičių vaško žvakėmis, įvairiausiais medaus skanėstais, maišytus su putino, šermukšnio, mėlynių uogomis, svarainiais ar cinamonu.

Vytautės Ribokaitės nuotr.

Arbatos, žolelių ir prieskonių siūlo ragauti prieskonių laboratorija „Chai Chai, kanapių produktais prekiauja „Strazdų žaliasis auksas, kurių prekystalyje – lukštentos kanapių sėklos, aliejus ir Žemaitijoje itin vertinama kanapinė druska. Šiame taške galima paragauti džiovintų kanapių gėrimo (2 Eur).


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: