top of page

Erikos Vitulskienės sveikos mitybos idėjos šeimai (+ sveikų keksiukų receptas)

Televizijos projektų dalyvė, vieno garsiausių operos solistų Merūno Vitulskio žmona, vadybininkė, dviejų vaikų – Ajaus ir Herkaus – mama Erika Vitulskienė galėtų leisti vadovėlį apie tai, kaip visai šeimai maitintis sveikai, laikytis mitybos dienotvarkės, kaip apsipirkti ir ką laikyti šaldytuve, kad būtų išvengta pagundų. Maža to, veikli moteris žino begales sveikų receptų. Vienas jų – varškinių keksiukų receptas. Šis patiekalas Vitulskiams pakeitė kaloringuosius blynus, kurių nė vienas nebepasigenda.

Ar mėgstate gaminti?

Prisipažinsiu, to gyvenime niekada nedariau iki susilaukiau vaikų. Tada supratau, kad nuo to, ar ir kaip gaminsiu, priklausys jų sveikata ir savijauta, todėl pasiraitojau rankoves, prisirinkau daugybę sveikų receptų ir ėmiausi darbo. Iki šiol maistą šeimai gaminu kasdien. Manau, kad tai, prie kokio maisto vaikystėje priprantame, tokio norėsim ir užaugę. Aš užaugau „ant“ sumuštinių, makaronų ir blynų, bet šiais laikais daugiau galimybių ir alternatyvų, reikia jomis pasinaudoti. Maža to, pajutau malonumą dekoruodama stalą, puošdama jį sezoninėmis gėlėmis, man svarbu, ar maistas lėkštėse išdėliotas gražiai, estetiškai.

O ką darote su saldumynais ir kitu ne itin sveiku maistu? Ribojate?

Namuose nėra jokių pagundų ir saldumynų. Ir ne tik dėl vaikų, o ir dėl manęs. Aš neturiu valios – jei žinosiu, kad lentynoje ilsisi guminukų pakelis, viską ir suvalgysiu. Todėl geriau apsidrausti ir išvis pagundų nepirkti. Galbūt skamba griežtai, bet visa mūsų šeima turi polinkį į antsvorį, todėl reikia sekti, ką valgai. Jei seki – viskas puiku. Jei ne – regis, nuo vieno torto gabalėlio kilogramas priauga.

Namuose dar galima kontroliuoti, ką valgo vaikas, bet kaip juos sužiūrėti išėjus į svečius?

Labai prašome žmonių, pas kuriuos einame į svečius, kad jei galima, jei įmanoma, ant vaišių stalo nebūtų kokakolos ir kitų limonadų, traškučių, sausainių ir saldainių. Ir kai svečiai klausia, ko mums atvežti, prašau nupirkti bananų, apelsinų, o ne saldainių.

O ar sekate pieno produktų kaloringumą?

Taip. Negaliu pirkti pirmos po ranka pakliuvusios grietinės. Žiūriu, kad būtų neriebi ar išvis – graikiškas jogurtas. Tačiau ir šiaip su pienu mūsų santykis savotiškas, nepiktnaudžiaujame. Pati beveik nevartoju pieno produktų, todėl mano namuose nepamatysite patiekalo kad ir su grietinėlės padažu.

Ką manote apie mitybos režimą? Ar verta jo laikytis?

Žinoma, verta. Mes jo tikrai laikomės. Pusryčius (avižinę košę arba kiaušinius) valgome nuo 9 ryto gerą valandą. Ir prie stalo susėdame visa šeima. Nėra jokių „aš noriu valgyti ant sofos“, „aš valgysiu prie planšetės“. Laiku valgome ir priešpiečius, pietus, vakarienę. Vakare aš su vyru valgau salotas, vaikai – varškę su vaisiais, keptą mėsą su salotomis. Bet ir vėl – visi susėdame prie stalo.

Ko visada rasi jūsų šaldytuve?

Daržovių. Įvairiausių rūšių, iš jų gaminu troškinus, sriubas ir salotas.

O maistą perkate planuodami, ar kasdien vykstate kažko, ko tuo metu užsimanote?

Iš anksto planuoju, ką ir kada valgysime, todėl nesunku suplanuoti ir apsipirkimus. Kasdien į parduotuves tikrai nelekiame.

Kokį dalyką mėgsta visa šeima?

Burokus. Juos dieviname visi, vaikams burokėliai išvis yra turtų turtas. Ir nereikia kažkaip ypatingai jų ruošti – tiesiog išverdu, supjaustau ir valgome kaip sveiką užkandį. O šiaip džiaugiuosi, kad abu sūnūs valgūs. Mėgsta daržoves, vyresnėlis – ir lašišą bei didkepsnius su džiaugsmu doroja. Aš esu jūrų gėrybių mėgėja. Man bulvių ir mėsos išvis gali nebūti, bet mano vyras mėsos mėgėjas – jei jos nepavalgo, suka ratus apie šaldytuvą, todėl ją gaminu gana dažnai.

Kokiose skaniose vietose lankotės?

„Forto dvaras“

Nes ten visada rasime burokų ir mėsos, ką visi mėgsta. Tai vieta visai šeimai.

Adresas: Pilies g. 16, Vilnius

„Pomodoro“

Šioje vietoje daug mano mėgstamų jūrų gėrybių ir žuvies patiekalų, čia dažnai darau verslo susitikimus.

Adresas: Jogailos g. 4, P. Lukšio g. 32, Vilnius

„Talutti“

Ten labai platus patiekalų pasirinkimas, o sriuba su krevetėmis išvis nuostabi.

Adresas: Vilniaus g. 35, Vilnius

Valerijos Stonytės nuotr.


Sveikuoliški varškės keksiukai pagal Eriką

Sekmadieniais švenčiame šeimos dieną, rytais kepame blynus. Be abejo, miltus reikia keisti kažkuo sveikesniu. Taip gimė varškės keksiukai, kurių pagrindinis ingredientas – tiesiog varškė. O jei dar papuoši vaisiais ir uogom, vaikai negali atsispirti. O ir iškepa greitai, kas turint nekantrius vaikus – tikras išganymas.

Jums reikės:

  • 1 kg varškės

  • 4 kiaušinių

  • 120 g sviesto

  • 100 g cukraus (galima ir mažiau)

  • 40 g krakmolo

  • 1 a. š. kepimo miltelių

  • 1 citrinos žievelės

  • Vaisių ir uogų (papuošti)

Kaip gaminti?

Išlydykite sviestą, kiek ataušinkite ir supilkite į dubenį. Suberkite cukrų ir gerai išmaišykite su sviestu. Įmuškite kiaušinius, įberkite kepimo miltelius, krakmolą, sudėkite varškę, įtarkuokite citrinos žievelę, viską išmaišykite ir sudėkite į keksiukų formeles. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.

Naujausi įrašai

bottom of page