top of page

Visi vaikystėje juos valgėme: dvi gardžios kotletų versijos pagal Agnę ir Alfą (receptai)

Darželyje, mokykloje ar namuose – jei ne vienur, tai kitur kotletų teko paragauti kiekvienam. Skanių ar nelabai – sėkmės reikalas. Tačiau klasika ne veltui klasika, ją reikia gerbti. Nuo vaikystės gaminti mėgstantys Alfas Ivanauskas ir Agnė Jagelavičiūtė mano, kad kotletai savo aktualumo iki šiol neprarado. Viskas priklauso nuo to, kaip jie ruošiami.

Agnė, būdama mama, siūlo juos paruošti sveikiau – be batono ir aliejaus. Tad jos receptas tiks visiems, vengiantiems riebalų. Alfas, kaip visuomet, renkasi kūrybišką patiekimą – supjaustytus jų gabalėlius guldo ant paplotėlių. Tokiu patiekalu pavaišinę draugus garantuotai sulauksite komplimentų! Kurį ruošite pirmiausiai?​

Kerniaus Pauliukonio nuotr.


Luko Griciaus nuotr.


Kotletai ant kukurūzinių paplotėlių pagal Alfą (4 asm.)

Marinuotiems svogūnams:

2–3 raudonųjų svogūnų

100 ml acto

½ šaukšto cukraus

½ šaukšto druskos

200 ml karšto vandens

Kotletams:

1 svogūno

1 saliero stiebo

kelių skiltelių česnako

500 g maltos kiaulienos

1 kiaušinio

žiupsnelio maltų kalendrų sėklų

marinuotų agurkėlių

traškių salotų lapų (pvz., romaninių)

šviežių kalendrų

graikiško jogurto ir aštraus kečupo (pagal skonį)

kukurūzų paplotėlių

šlakelio alyvuogių aliejaus

druskos, juodųjų pipirų

  1. Paruoškite marinuotus svogūnus: raudonuosius svogūnus nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais. Suberkite cukrų, druską, supilkite actą bei karštą vandenį ir palikite bent valandai pasimarinuoti.

  2. Svogūną, salierą bei česnaką smulkiai supjaustykite ir pakepkite keptuvėje su šlakeliu aliejaus kol gražiai pagels. Atvėsinkite.

  3. Į mėsą įmuškite kiaušinį, įberkite druskos, pipirų ir kalendrų sėklų. Įmaišykite kepintas daržoves.

  4. Suformuokite nedidelius plokščius kotletus. Kepkite juos gerai įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus po 3–5 min. iš kiekvienos pusės. Galite kepti ir orkaitėje.

  5. Sausoje keptuvėje arba orkaitėje apskrudinkite kukurūzų paplotėlius.

  6. Ant paplotėlių dėkite salotų lapus, šviežias kalendras, agurkėlius ir marinuotus svogūnus, užpilkite jogurto bei kečupo ir išdėliokite juostelėmis pjaustytus kotletus.

Kerniaus Pauliukonio nuotr.


Luko Griciaus nuotr.


Kotletai pagal Agnę (4 asm.)

1 svogūno

2 morkų

500 g maltos kiaulienos

druskos, juodųjų pipirų

250 g natūralaus jogurto

ryšelio įvairių žalumynų (bazilikų, petražolių, kalendrų)

šlakelio alyvuogių aliejaus

  1. Svogūną ir morkas nulupkite ir sudėkite į verdantį pasūdytą vandenį.

  2. Virkite, kol daržovės suminkštės, – apie 25 minutes. Tuomet išimkite ir atvėsinkite.

  3. Atvėsusias daržoves sutrinkite maisto smulkintuvu ir sumaišykite su malta mėsa.

  4. Įberkite druskos, pipirų ir gerai išmaišykite.

  5. Drėgnomis rankomis suformuokite nedidelius kotletukus.

  6. Sudėkite juos į kepimo popieriumi išklotą skardą ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi.

  7. Kepkite iki 185 °C įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių.

  8. Jogurtą sumaišykite su kapotais žalumynais ir patiekite su kotletais.

O kaip kotletus ruošiate jūs? Visą 100-uką gardžių Alfo ir Agnės receptų pusryčiams, pietums ir vakarienei rasite knygoje „Gal pavalgom?“.

Naujausi įrašai

bottom of page