naujienos Naujienos

Grilio biblija: visi tuoj čirškins šašlykus, o ką veikti vegetarams ir veganams?

VMGonline.lt, 2018-05-01, 7:50


Nors visi iki vieno vasaromis įprastai sukinėja šašlykų iešmus ar į foliją suka bulves, tačiau kur kas rečiau išbando kažką naujo. Jei atsibodo ir jaučiate, kad pribrendote naujovėms, išbandykite daržoves, vaisius ir sūrius. Jie – taip pat labai geri kepsninių draugai. Vegetarai ir veganai pritariamai linkčioja.

Pradžiai: traškios daržovės

Visi sako, kad jūsų daržovės beskonės? Kad ant jų užbarstėte pipirų ir druskos, mes tikime. Tačiau to negana. Bonappetit.com nujaučia, kur šuo pakastas. Priežastis ta, kad su daržovėmis reikia elgtis tarsi su mėsa – būtina marinuoti ir naudoti žoleles ir prieskonius ne paskutinę minutę. Tokiu būdu skonis prasiskverbs į visą gabalėlį, o ne tik paskanins paviršių. Geriausiųjų sąraše: paprikų juostelės, pomidorai, bulvės, batatai, kukurūzų burbuolės, cukinijų riekelės.

Iešmelių kombinacijos tiks tiek orkaitei, tiek griliui.

Grilintos daržovės su padažu

Baklažanų ir cukinijų iešmelis

Grilinti svogūnų žiedai

Įvairių daržovių iešmeliai

Cukinijų ir bulvių iešmelis

Pagrindinis kirtis

Sako, kad baklažanai – varguolių mėsa. Kažin, ar tikrai varguolių, tačiau dėl suteikiamo sotumo jausmo 100 proc. sutinkame. Vis dėlto, juos kepant „paslysti“ galima ne vienoje vietoje. Svarbu žinoti, kad prieš kepant baklažano riekes arba puseles (priklauso nuo to, kaip supjaustysite), jas reikia ištrinti druska ir palikti apie 20 min. Tokiu būdu ant viršaus išsiskirs sultys ir riekelės bus gražesnės formos. Jas nusausinkite ir pašalinkite druskos perteklių popieriniu rankšluosčiu. Dar vienas patarimas – prie baklažanų puikiai dera Izraelyje paplitęs prieskonių mišinys „zaatar“.

Kiti gardūs variantai: pankolis, tofu, „halloumi“ ir varškės sūriai. Iš Kipro kilęs „halloumi“ yra tiesiog sutvertas kepimui – išlaiko savo formą, nesilydo. Avių ir ožkų sūrį iškepkite grilyje ar keptuvėje (gardinti nebūtina, nes sūris natūraliai sūrus) ir dėkite į gaivias salotas su braškėmis. Prie šio sūrio puikiai tinka kuskusas. „Halloumi“ galite panaudoti ir užkandžiuose: sūrį supjaustykite nedideliais kvadratėliais ir patiekite su arbūzo kubeliais ir mėtomis.

Prislėgtą tofu palikę tarp popierinių rankšluosčių (juk žinote šį must-do triuką?), būtinai pamarinuokite. Pastarieji – fantazijos reikalas, jų begalė: su sojų padažu ir česnaku, apelsinų sultimis, cinamonu ir ruduoju cukrumi, išbandykite kombinaciją su žemės riešutų sviestu.

Linos Jakubauskaitės nuotr.

Varškės sūrį su įvairiomis žolelėmis ir kitais pagardais įvyniokite į foliją, dėkite ant grotelių ir kepkite. Variacijos, kurias verta išbandyti: su apelsinais ir rozmarinu, medumi ir aitriaisiais pipirais, česnaku… Įvyniotą į foliją sūrį galima kepti ir orkaitėje.

Nebūtinai desertui: apskrudę vaisiai

Anot Food52.com, bet kuris vaisius gali čirškėti ant grotelių. Tačiau vienus kepti yra paprasčiau nei kitus. Saugūs variantai: bananai, obuoliai, kriaušės, persikai ir kiti kaulavaisiai, netgi ananasai. Pastarąjį galima kepti tiek pjaustytą griežinėliais, tiek visą. Lupti ar ne – spręskite patys. Išgremžtu vidumi skaninkite ledus, dėkite į pyragėlius (angl. shortcake) kaip įdarą ar į padažus. Auksinė taisyklė, galiojanti visiems – sunokę, bet ne per daug! Priešingu atveju, praras formą ir, tikėtina, dėl to sumažins apetitą.

Kriaušės, keptos ant grotelių

Paprikų ir ananasų iešmelis


KOMENTARAI:

  • Jolanta : 2018 05 04 - 09:48

    Amazing. Mano vyrui iškilo klausimas, ką galima skanaus iškepti vasarą ant laužo. Štai daugybė pavyzdžiui. Ačiū straipsnio kūrėjui 🙂


IŠBANDYKITE: