naujienos Naujienos

Šią sriubą lieknėjantieji aukština ne veltui! Sužinokite, kodėl

VMGonline.lt, 2018-01-08, 15:00


Japoniška virtuvė daugeliui atrodo lengva ir sveika. Tai – anaiptol ne mitas. Vienas kasdienių šios virtuvės patiekalų ypač vertas numesti svorio siekiančios auditorijos dėmesio. Tai – mažai kalorijų turinti, greitai ir paprastai pagaminama miso sriuba, kurią japonai srebia jau nuo X a. prieš Kristų.

Ši tradicinė japoniška sriuba, paplitusi Kinijoje, yra gaminama iš sultinio, vadinamo „dashi“, ir tirštos, koncentruotos miso pastos. Pastaroji – baltoji, raudonoji arba mišri – yra sriubos skonį reguliuojantis vardiklis. Orientuotis paprasta: kuo pasta šviesesnė, tuo švelnesnė. Ji gaminama iš fermentuotų sojų pupelių (žodis „miso“ reiškia „fermentuotos pupelės“) bei ryžių arba miežių ir puikiai tinka sriuboms ir padažams.

Stocksnap.io nuotr.
Stocksnap.io nuotr.

Dėmesio, vegetarai ir veganai! Ar žinojote, kad „dashi“ sultinys dažniausiai nėra vegetariškas? Įprastai į jo sudėtį patenka ne tik džiovinti jūrų dumbliai, bet ir žuvis dribsnių pavidalu. Pavyzdžiui, dryžuotasis tunas, dažnai vadinamas „bonito“. Tad prieš užsisakydami nepamirškite pasiteirauti apie sultinio sudėtį, o namuose ruošdami naudoti galite savo mėgstamos sudėties sultinį. Taigi neverta sukti galvos, jei neturite specialių sultinio miltelių.

Tūkstančius metų japonai sojų pagrindu gaminamą sriubą valgo kasdien. Kai kurie – dažniau nei kartą per dieną. Iš tiesų, laiko patikrintu skoniu mėgautis galima be sąžinės graužaties. Vos iš kelių ingredientų paruošiamas patiekalas puikiai užpildo skrandį ir turi mažai riebalų ir kalorijų (100 g yra apie 35 kcal, puodelyje – apie 70 kcal)! Tai puikus patiekalas iškrovos dienoms ar besilaikant dietos.

Tačiau tai dar ne visos pagyros. Svarbu pabrėžti miso sriubos naudą šiuolaikinio žmogaus sveikatai. Soja – vienas maistingiausių augalų pasaulyje, nuostabus baltymų šaltinis, kuris (labai svarbu!) reguliuoja cukraus kiekį kraujyje.

Stocksnap.io nuotr.
Stocksnap.io nuotr.

Nekantraujate išbandyti? Išmėginkite šį receptą su lašiša.

 


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: