patarimai

Visa tiesa apie kiaušinių šviežumą ir kaip jį palaikyti

Ieva Virpilaitytė, 2017-04-13, 15:00


Ne visi turime prabangą valgyti naminius, ką tik savų vištų išperėtus kiaušinius. Tenka juos pirkti prekybos centruose arba turguje. Tačiau kiaušinis – apgaulingas produktas, mat po dailiu lukštu gali slėptis pavojai sveikatai. Gali sutrikti ne tik virškinimo sistema, bet ir pasireikšti salmoneliozės ar kitų per maistą plintančių ligų simptomai. Kaip neapsigauti ir žinoti, kad kiaušinis tikrai šviežias? Kaip juos laikyti, kad kiaušiniai nesugestų?

Kiaušinio šviežumas nuo nurodyto galiojimo laiko nepriklauso

Skaičiai, kuriuos matote ant kiaušinių pakuotės, ne visada atspindi realybę. Paprastai ant pakuočių nurodoma data, kada kiaušiniai buvo supakuoti ir iki kada galioja, tačiau pasitaiko ir atvejų, kad nurodoma tik šioji data. Paprastai nuo supakavimo datos iki galiojimo laiko pabaigos yra nurodomas 30 dienų tarpas, bet tikrai ne visais atvejais, o tada, kai supakavimo datos nėra – išvis nežinoma, ar kiaušiniai švieži. Tačiau perkant kiaušinius turguje, išvis gali nebūti jokio žymėjimo. Tai kaip žinoti, kiek laiko kiaušinius vartoti?

Jeigu kiaušiniai laikomi vėsioje, ne daugiau nei 7 °C temperatūros, aplinkoje, tuomet jie gali būti laikomi net 3, kartais – net 5 savaites po galiojimo datos baigimo. Geriausia pirkti tokius kiaušinius, kurių ir supakavimo, ir galiojimo laiko datos yra nurodytos, tuomet tikrai aišku, su kokiu produktu turite reikalą.

Kaip patikrinti, ar kiaušinis – šviežias?

Yra keli būdai įsitikinti, ar kiaušinis dar gali būti valgomas. Vienas patikimiausių ir turbūt žinomiausių – įmerkiant kiaušinį į šaltą vandenį. Kadangi laikui bėgant kiaušinio lukštas darosi vis labiau porėtas, t. y. pasidengęs mažytėmis orui pralaidžiomis skylutėmis, o po kiaušinio lukštu esanti oro plėvelė prisipildo vis daugiau oro. Tad jeigu kiaušinis vandenyje plūduriuoja, jo valgyti nederėtų. Šviežiausias kiaušinis yra toks, kuris nusėda tiesiai į vandens dugną ir „atsigula“ ant šono, tai reiškia, kad porų jis turi mažiausiai. Na, o jei kiaušinis nusėda, bet yra pasviręs ar stovi vertikaliai, žinokite, kad kiaušinis – ne pirmo šviežumo (2–3 savaičių), tačiau jį vartoti vis dar galima.

Turintys gerą klausą, gali patikrinti kiaušinio skambesį. Jei švelniai papurčius kiaušinį prie pat ausies nepasigirsta joks garsas, jį valgyti saugu, tačiau jei girdite šlepsėjimo garsą, kiaušinio nevalgykite. Senstantis kiaušinis praranda drėgmę, trynys ir baltymas pradeda trauktis, o oro plėvelė prisipildo vis daugiau deguonies ir didėja. Didesnė plėvelė suteikia kiaušinio turiniui daugiau erdvės judėti, štai dėl ko girdimas toks garsas. Tokį kiaušinį geriau tuojau pat išmesti, kol jo per neapdairumą nesuvalgė išalkę šeimos nariai.

Jei kiaušinį jau praskėlėte ir abejojate jo šviežumu, štai kaip įsitikinti, ar jis gali būti valgomas. Pirmiausia, pauostykite kiaušinį. Sugedęs kiaušinis turi bjaurų, aštrų kvapą, kuris juntamas tiek uostant neapdorotą kiaušinį, tiek virtą ar keptą. Be to, atkreipkite dėmesį į spalvą. Yra manančių, kad oranžinis kiaušinio trynys simbolizuoja kiaušinio galiojimo pabaigą, tačiau oranžinė spalva su tuo neturi nieko bendra – oranžinė ir geltona spalvos priklauso nuo vištos, kuri kiaušinį padėjo. Iš tiesų, reikėtų žiūrėti ne į trynį, o į baltymus. Jei baltymas pabalęs, žalsvas ar net vaivorykštinis, kiaušinio valgyti nėra saugu. Jeigu baltymas pasidengęs žalsvais taškeliais, tai reiškia, kad kiaušinį apniko grybelis ir jį geriausia iškart išmesti. Na, o raudonos žymės, primenančios kraujagysles, yra labai natūralus reiškinys, tokį kiaušinį valgyti saugu.

Kiaušinių šaldytuve laikyti nebūtina

Daugelį metų prieš atsirandant šaldytuvams kiaušiniai buvo laikomi ilgai ir valgomi ne tą pačią dieną, kai buvo išperėti. Dabar tai sunkiai suvokiama, tačiau kiaušinius šviežius galima laikyti ne tik šaldytuve. Senovėje žmonės kiaušinius laikė sniege ar specialiuose kibiruose šulinyje. Be to, naminiai, ką tik vištų padėti kiaušiniai turi tam tikrą apsauginį sluoksnį, kuris paprastai yra nuplaunamas. Iš tiesų, tas sluoksnis apsaugo kiaušinį nuo porų susidarymo, tad, auginantys savo vištas ar perkantys kiaušinius iš ūkininkų, kiaušinių gali neplauti iki tol, kol reikės juos vartoti. Neplauti kiaušiniai vėsioje vietoje (t. y. nebūtinai šaldytuve) gali stovėti apie savaitę, kartais – dvi.

Kiaušinius galima laikyti ir šaltame, sūriame vandenyje, taip jie iškart yra pasūdomi ir nebereikia to daryti papildomai gaminant. Kiaušiniai, laikomi medžio pelenuose, įgauna keistoką dūmo skonį. Sakoma, kad jie pelenuose gali išbūti švieži net iki 2 mėnesių. Kiaušinius taip pat galima laikyti ir kviečių pelenuose, jie taip gali išbūti net iki pusmečio, tačiau įgauna nemalonų, priplėkusį skonį. Kai kurie sako, kad kiaušiniai, aptepti mineraliniu aliejumi, vėsioje vietoje gali išstovėti net metus ar dvejus, tačiau tiek laikyti nerekomenduojame.

Na, gerai, šie senoviniai būdai ne visai tinka šiuolaikiniam žmogui, tačiau jei yra noro, pabandyti galima. Šaldytuvas vis tik – pati geriausia kiaušinių laikymo vieta ir, kaip jau buvo minėta, ten jie gali išbūti net 3 savaites po galiojimo datos pabaigos. Jei vis tik norite pratęsti galiojimo laiką, galite kiaušinius užšaldyti. Tiesa, be lukšto. Sudaužykite kiaušinius į sandarų, produktų šaldymui skirtą maišą (galite atskirti baltymus ir trynius, šaldyti po vieną kiaušinį ar kelis iškart). Prieš vartodami leiskite kiaušiniams per naktį atitirpti šaldytuve. Šaldomas baltymas šiek tiek sukietėja ir susitraukia, tampa gelinės konsistencijos, todėl baltymus prieš šaldant reikėtų pasūdyti arba pasaldinti, priklauso nuo to, ką ruošiatės vėliau gaminti: sūrius patiekalus ar desertus. 4 didelių kiaušinių baltymams užteks vos žiupsnelio druskos arba pusės arbatinio šaukštelio cukraus – taip baltymai konsistencijos nepakeis. Užšaldyti kiaušiniai šaldymo kameroje gali prabūti net iki metų.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: