top of page

Vėlyvieji pusryčiai: Prahos magija

Gera sekmadienį. Jeigu bent kartą lankėtės Prahoje, žinote, kokia čekiško grilio dūmuose yra paskendusi pagrindinė miesto aikštė (Staroměstské náměstí). Užbėgant įvykiams už akių, Prahą magiška vadinu dėl to, kad toje pačioje aikštėje, kur sulėtintu žingsniu praeinu pro ant iešmo čirškinamą kiaulaitę, tamsiaisiais viduramžiais savo nuosprendžio sulaukdavo juodąja magija užsiimantys čekai. Vis dėlto, čia dėl kepamos mėsos alkūnėmis stumdytis nereikės – Prahoje yra geresnių vėlyvųjų pusryčių vietų.

1. „Café Savoy“ (Vítězná 5)

Šis anapus upės įsikūręs restoranas yra populiari vietinės inteligentijos ir besinaudojančių „Trip Advisor“ sistema susitikimų vieta. Nepriklausomai nuo to, kuriuo dienos metu planuotumėte čia užsukti, staliuką rezervuokitės iš anksto. Restoranas garsėja maistingais pusryčiais ir tokiais gurmaniškais patiekalais kaip čekiškos sraigės ar veršio užkrūčio liauka. Praėję restorano barą ir pasukę į kairę, leiskitės laiptais žemyn – restoranas suteikia galimybę per stiklą apžvelgti jų vyno rūsį, kuriame vyksta degustacijos, ir kepyklą, kurioje kasdien kepami švieži konditerijos gaminiai.

Manoma, ir aš sutinku, kad tai yra geriausia pusryčių vieta Prahoje. Galima rinktis iš sveikų, angliškų, prancūziškų arba firminių restorano siūlomų pusryčių su čekišku kumpiu ir kita vietine produkcija (uogiene, duona).

Dėmesio: pusryčiams siūloma net 11 skirtingai paruoštų ir skirtingais priedais pagardintų kiaušinių. Restoranas atsidaro 8 val.

Firminiai „Savoy“ pusryčiai: skrebutis, Prahos kumpis, ekologiškas ementalio sūris, minkštai virtas kiaušinis, restorane kepta duona, ūkininkų gamintas sviestas, restorane gaminta uogienė, marmurinis riešutų pyragas ir karštas „Savoy“ šokoladas. Kaina 195 CZK (~ 7 Eur).

„Café Savoy“ pusryčiams siūloma net 11 skirtingai paruoštų ir skirtingais priedais pagardintų kiaušinių.

Restoranas garsėja maistingais pusryčiais ir tokiais gurmaniškais patiekalais kaip čekiškos sraigės ar veršio užkrūčio liauka.


Pusryčiai neprilygsta viešbučių maistui.


2. „Café Louvre“ (Národní 22)

Pirmą kartą besilankant Prahoje viešbučio, kuriame buvau apsistojęs, administratorius primygtinai teigė, kad turiu pusryčiauti „Café Louvre“. Įsikūrusi Národní gatvėje, ši kavinė veikia jau ilgiau nei šimtmetį. Čia yra lankęsis pats Francas Kafka ir metus sostinėje profesoriumi dirbęs Albertas Einšteinas. Darnus kavinės gyvenimas buvo sudrumstas komunistų perversmo metu, kai visas kavinės inventorius buvo tiesiog išmestas pro langą. Ir jeigu jums rūpi tokios ir panašios smulkmenos, atsiminkite, kad ne viena čekiška pjesė buvo užrašyta naudojant būtent šios kavinės laiškinį popierių.

Pusryčius čia galite susikomplektuoti patys – kavinė turi ilgą sąrašą pasirinkimų (raguoliai, kiaušiniai, kumpio ir sūrių rinkiniai, padažai, jautienos guliašas, salotos, blynai, pyragai, štrudeliai, dribsniai) arba pasirinkti vieną iš siūlomų pusryčių komplektų (čekiški, prancūziški, kaubojiški, šiaurietiški). Kavinė atsidaro 8 val. Naminių blynų su aviečių uogiene ir grietine kaina 64 CZK (~ 2,4 Eur). Šviežiai spaustų apelsinų sulčių kaina 60 CZK (~2,2 Eur).

Pusryčius čia galite susikomplektuoti patys – kavinė turi ilgą pasirinkimo sąrašą.


3. „Eska“ (Pernerova 49)

Po restorano atidarymo 2015 m. ši vieta tapo viena populiariausių, o netrukus pradėta kalbėti, kad ir viena geriausių vietų Prahoje. „Eska“ dirba jauni virtuvės šefai, mėgstantys modernią virtuvę ir jos neaprėpiamas galimybes kitaip interpretuoti tradicinę čekišką virtuvę. „Eska“ turi savo kepyklą, todėl duona ir pyragai čia visuomet tokie švieži, kokie tik gali būti. Šeštadienį ir sekmadienį pusryčiai pradedami 9 val.

Užsisakykite omletą, be lukšto virtą kiaušinį su fermentuotais kviečiais, traškią granolą su burokėliais ir jogurtu, šviežios duonos ir žolelių sviesto. Arba pasirinkite vieną iš dvylikos kasdien „Eska“ tepamų atvirųjų sumuštinių.

Po restorano atidarymo 2015 m. ši vieta tapo viena populiariausių vietų Prahoje.


„Eska“ turi savo kepyklą todėl duona ir pyragai čia visuomet tokie švieži, kokie tik gali būti.


Naujausi įrašai

bottom of page