top of page

Veganiškų „burgerių“ reidas: 6 vietos, kurias verta aplankyti

Neliūdnais laikais gyvename! Dar prieš kelis metus, jei kas būtų nedrąsiai užsiminęs apie veganiškus burgerius, būtų palaikytas geriausiu atveju svajotoju, o prastesniu – neviso proto. Jeigu pasirinkote augalinę mitybą dėl dailesnių kūno formų, šis straipsnis – ne jums. Šiandien „auGalybės“ komanda („auGalybė“ – tai organizacijos „Tušti narvai“ vykdoma restoranų kampanija, kurios tikslas – didinti augalinių patiekalų pasirinkimą Lietuvos užkandinėse, kavinėse ir restoranuose) pavedžios po vieteles, kurios ruošia gardžiausius veganiškus burgerius Vilniuje ir Kaune.

DODA užkandinė

Šiandien tokius burgerius įgyvendina DODA užkandinė, turinti tris lokacijas Kaune. Šmaikščiais pavadinimais: Veganuzas ir Plėšikas Jack’as. Pastarasis – su ilgai ruoštu, marinuotu, troškintu, keptu duonvaisiu (angl. jackfruit). Jame draugauja barbekiu padažas, mėlyno kopūsto salotos, traškūs svogūnų žiedai, pomidorai. Vienas populiariausių burgerių Dodoje. Beje, skanus ir atvėsęs! Veganuzo maltinukas iš avinžirnių kepamas sausai ant kepimo plokštės, be jokių riebalų. Į bandelę jis gula su marinuotu tofu, špinatais, kepintu mėlynuoju svogūnu ir ponu pomidoru.

Kur? Žaliakalnis, Savanorių pr. 137; Aleksotas, Seniavos pl. 5; Šilainiai, Žemaičių pl. 23 (Kaunas)

Expertas

Dar vienas Kauno „Street Food“ objektas: maisto furgonas „Expertas“.

Jų „auGalingas“ burgeris su avinžirnių ir kanapių sėklų maltiniu, tofu ir žalumynais. Šį tik neseniai įsivedė į naująjį meniu, todėl jis dar nespėjo taip išpopuliarėti, kaip visi tie smulkesni priedai prie jo – svogūnų žiedai, salotos, bulvių skiltelės, spring rolls su daržovėm. Bet sako, kad tie, kurie jo paragauja, kitąsyk ir vėl jį renkasi.

Kur? Veiverių g. 150B, „Maximos“ bazės aikštelė, Kaunas

Dovalde Butenaite Photography nuotr.


Gyvas baras

Šis restobaras – bene pirmasis apskritai pradėjęs veganiškų burgerių erą Lietuvoje. Čia yra bent kelios rūšys „auGalingų“ burgerių, o sykiais – net ir visi devyni.

Vienus skonius keičia kiti, nors kai kurie savo pozicijas valgiaraštyje išlaiko ilgus metus. Pvz., Tofu žuvainis (nuotraukoje) kartais net per daug panašus į žuvies žuvainį, ne tik skoniu, bet ir išvaizda. Burgeris su tofu primena vištų nuggets. O tokie vegan karaliai, kaip seitanas, tempė, duonmedis, batatas, „portobello“ grybas ir panašūs – su jais burgerių „Gyvas baras“ taip pat turi. Lėkštėje paderinti prie lieknai supjaustytomis bulvėmis-beveik čipsų.

Kur? Trakų g. 11, Vilnius

Dovalde Butenaite Photography nuotr.


Holigans

Burgerius „Holigans“ vadina kotletainiais. Nedidukai, su šviežiomis pačių keptomis bandutėmis, kalnu daržovių ir pačių keptomis fri bulvytėmis. Taip, tai verta paminėti šaldytų fri bulvyčių laikmečiu. Kiek kotletainių rūšių? Bent keli. Svarbią vietą užima ingredientų kokybė, didelė jų – iš sertifikuotų lietuviškų ekologinių ūkių.

Kur? Šopeno g. 10, Vilnius

Viktorija Gajauskaite Photography nuotr.


Viktorija Gajauskaite Photography nuotr.


Duris atvėrė šių metų pradžioje ir kaipmat tapo populiaria, mėgstama vieta. Kaip pavadinimas sako, tai – veganiško maisto bistro, o tai reiškia, kad jų maistas tinka visiems!

Kūrybiškai „patraktuoti“ burgeriai pas juos visai sunkiasvoriai patiekalai. Turi jų keturias rūšis, visi keturi – vienas kitam apylygiai konkurentai, tačiau mes išskirsime tofu burgerį su karamelizuotais svogūnais ir burgerį su rūkytu duonvaisiu (nuotraukoje), morkų salotomis su majonezu. Žinoma, auGalingu!

Kur? Radvilaitės g. 7, Vilnius

Žako Food Truck

Dar vienas maisto furgonas, tik nuo aukščiau minėto skiriasi tuo, jog šis – 100 proc. auGalingas, taigi čia visas maistas – veganiškas. Jų burgeriai – be maltinuko, tačiau su „šmotu“ tofu ir daržovėmis – gal kiek panašūs į suvožtinius. Nedidukai, bet ir ne mini. Jei pagal sijonų ilgį burgerius vertintume, tai šie vadintųsi midi. Nepagailėta ir garnyro, tad porcija praktiškai išeina maxi.

Kur? Nors furgonėlis mobilus, jo stabili vieta yra Kalvarijų g. 24A, Vilnius

Naujausi įrašai

bottom of page