naujienos Naujienos

Užkandis kišenėje: kurie riešutai vertingiausi?

VMGonline.lt, Pixabey.com, Stocksnap.io nuotr., 2019-07-02, 7:50


Užkandžiais piktnaudžiauti nerekomenduojama. Dietologai pataria tarp trijų pagrindinių valgymų vos du kartus leisti sau užkandžių malonumą. Be to, pasak jų, ne kiekvienas užkandis geras. Geriausia – vaisius, kelios daržovės, jogurto ar kefyro stiklinė arba saujelė riešutų. Šie yra ne tik vertingas, bet ir patogus užkandis – keliaujant galima susiberti saujelę tiesiog į kišenę.

Trys kriterijai
Riešutus paprastai renkamės pagal skonį. Dar – pagal maistinę vertę. O tausojantieji aplinką vertina ne tik skonį ir vertę, bet ir jų auginimo sąlygas. Taigi, kurie riešutai yra vertingiausi sveikatai ir naudingiausi aplinkai?
Nors riešutai yra natūrali gamtos dovana ir visi yra savaip vertingi, tačiau jų apdorojimo ir auginimo būdai skiriasi. Sveikuoliams ar norintiesiems valgyti tik natūralų maistą, geriausias pasirinkimas – ekologiški riešutai. Kuo jie skiriasi nuo įprastų parduotuvės lentynose? Pasak pranešimo spaudai, ekologiški riešutai, sėklos, džiovinti vaisiai nuo neekologiškų skiriasi ne tik apdorojimo būdu. Ar produktas ekologiškas, lemia auginimo sąlygos ir medžiagos, kurios gali būti aptinkamos tos grupės produktuose. Ekologiškuose ūkiuose užaugintuose ir sertifikuotuose riešutuose negali būti jokių teršalų – pesticidų, sunkiųjų metalų, radioaktyvių medžiagų, nitratų pertekliaus, sintetinių maisto priedų. Kaip tik todėl juos turėtų rinktis ne tik mylintys ir tausojantys gamtą, bet ir kontroliuojantys svorį, auginantys vaikus arba tiesiog tie, kurie renkasi riešutus kaip vieną sveikiausių užkandžių.

Tinka lieknėjantiesiems
Pasak Vilniaus Santaros klinikų gydytojo rezidento dietologo Edvardo Grišino, visi riešutai yra naudingi, tačiau jei tik yra galimybė, visuomet verta rinktis ekologišką produktą. Kodėl?
„Ekologiški riešutai yra maistingesni, mažiau perdirbti ir apdoroti. Ypač svarbu vengti skrudintų, sūdytų ir saldžių, įvairiuose apvalkaluose esančių riešutų su prieskoniais, nes jų maistinė vertė yra didesnė, o nauda – gerokai menkesnė. Riešutai yra subalansuotos mitybos dalis. Jie turtingi gerųjų riebalų. Tyrimais įrodyta, kad graikiniai riešutai ir migdolai dėl didelio skaidulų kiekio greičiau nei kiti užkandžiai suteikia sotumo jausmą, tad tinka norintiesiems reguliuoti savo svorį. Juose taip pat gausu cinko, magnio, kalio – mineralinių medžiagų, kurios svarbios ne tik mūsų odai, plaukams, bet ir gerai savijautai“, – komentavo gydytojas E. Grišinas.

Aktyvina smegenų veiklą
Pietų Australijos universitete atlikto tyrimo metu mokslininkai nustatė, kad riešutų valgymas gerina ilgalaikes pažintines funkcijas. Išanalizavus 4822 vyresnių nei 55 metų Kinijos gyventojų mitybą, paaiškėjo, kad, suvalgius daugiau nei 10 riešutų per dieną, gerėja mąstymo gebėjimai, motyvacija ir atmintis.
Tyrime teigiama, kad, į kasdienę mitybą įtraukę riešutus, savo pažinimo funkcijas galime pagerinti net 60 proc. palyginus su tais, kurie riešutų nevalgo. Kurie riešutai naudingiausi smegenų veiklai? Daugybė tyrimų įrodo – graikiniai. Juose yra daug smegenų veiklai svarbių medžiagų: antioksidantų, polifenolių, augalinių omega 3 riebalų rūgščių bei alfa linoleno rūgšties.

4 porcijos

Nacionaliniame biotechnologijų informacijos centro tyrime nurodoma, kad kasdien valgomi anakardžiai gali būti naudingi širdies sveikatai, nes teigiamai veikia cholesterolį, mažina įtampą ir gerina kraujagyslių veiklą. Širdies asociacija rekomenduoja kiekvieną savaitę suvartoti po keturias porcijas nesūdytų, neapdorotų anakardžių. Tyrimas, skelbtas „New England Journal of Medicine“, taip pat rodo reikšmingą ryšį tarp riešutų vartojimo ir mažesnės mirties rizikos dėl širdies, vėžio ir kvėpavimo takų ligų. Tyrime teigiama, kad maistinės medžiagos, pavyzdžiui, nesočiosios riebalų rūgštys, baltymai, vitaminai, mineralinės medžiagos ir antioksidantai, kurių gausu riešutuose, turi priešuždegiminių savybių.
Anakardžiai – gerųjų riebalų šaltinis, kuris padeda organizmui įsisavinti riebaluose tirpius vitaminus A, D, E ir K, gaminti riebalų rūgštis, kurios gyvybiškai svarbios smegenims, taip pat gerina kraujo krešėjimą. Anakardžiai yra turtingi nesočiųjų riebalų rūgščių, o šios didina gerojo cholesterolio kiekį, gali sumažinti kraujospūdį.

„Pagerinti“ desertai
Migdolai ir lazdynų riešutai ypač populiarūs desertuose. Ir tai puiku, nes valgydami mėgstamą skanėstą pastiprinate ir imunitetą: šiuose riešutuose gausu antioksidantų, vitamino E, kurio reikia odai. „Migdoluose daug sveikų riebalų, baltymų ir magnio, kuris padeda kovoti su depresija, taip pat gali padėti mažinti cukraus kiekį kraujyje, kraujospūdį, cholesterolio kiekį ir puikiai tinka, jei norite numesti svorio, nes suteikia sotumo jausmą“, – sakė mitybos specialistas Davidas Friedmanas.
Lazdynų riešutai taip pat turtingi antioksidantų, vitamino E. Antioksidantai naikina organizmui žalingus laisvuosius radikalus, padeda išvengti rimtų ligų, vitaminas E pristabdo odos senėjimą.
Užkandžiaukite skaniai ir sveikai!

Iš riešutų galima sukurti dar daugiau skanių ir sveikų užkandžių. Išbandykite triufelius su graikiniais riešutais.

 


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: