naujienos Naujienos

Urtė valgo: naujas kinų restoranas Vilniuje – be drakonų galvų ir raudonų žibintų

Urtė Mikelevičiūtė, 2018-08-03, 7:50


Umami ir saldaus, rūgštaus, aštraus bei sūraus balansas yra būtent tas raktas, kuris atrakina daugelio skaniai pavalgyti mėgstančiųjų širdis. Tiesa yra tokia, kad Azijos virtuvė priskiriama prie populiariausių visame pasaulyje. Ne išimtis ir Lietuva. Čia azijietiška virtuvė, ypač kinų, tokia pat populiari kaip picos ir kebabai, kalbant apie didžiąją dalį valgymo vietų. Bet ar tikrai gongbao ir žuvies skonio baklažanai yra tai, kas reprezentuoja tikrąją kinų virtuvę?

Urtės Mikelevičiūtės nuotr.

Dviejų moterų nuotykis virto dviem restoranais

Viskas prasidėjo nuo to, kad iš Kinijos kilusi Keyu, ilgus metus gyvenanti Lietuvoje, pamatė didžiulį poreikį ir susidomėjimą Azijos, ypač kinų, virtuve. Neatradusi tinkamos vietos pasimėgauti gimtosios šalies maistu, pradėjo daug gaminti savo draugams namuose, siųstis vis daugiau ir daugiau specifinių produktų iš tėvynės, o galiausiai nusprendė sukurti erdvę pavalgyti visiems.

Dirbanti logistikos sektoriuje kinė Keyu prisikalbino savo kolegę Inesą ir moterys nėrė į avantiūrą. Po sėkmingo azijietiško maisto mylėtojams žinomo restorano „Leaye“, įsikūrusio Dominikonų gatvėje, starto duris atvėrė nauja vieta – „Mian“.

Barboros Radvilaitės gatvėje, netoli Katedros, įsikūrusiame kinų virtuvės restoranėlyje „Mian“ drakonų galvų, raudonų žibintų ir akvariume plaukiojančių karpių nerasiantieji nusivils. Interjeras čia švarus ir lengvas, net truputį primenantis minimalistinį ir subtiliai japonišką. Kaip pati restorano vadovė Inesa pasakojo, Kinijoje esti begalė vietų, tarp jų gausu – ir minimalistinių.

Restoranėlyje vyrauja minimalistinis šviesių, ramių atspalvių interjeras. Urtės Mikelevičiūtės nuotr.

Visame pasaulyje trendina noodles makaronai

Noodles makaronai turbūt pažįstami daugeliui iš wok keptuvėje ruošiamų patiekalų ir azijietiškų sriubų. Būtent jie čia – pagrindinis akcentas. Net ir restorano pavadinimas „Mian“, išvertus iš kinų kalbos, reiškia tešlą, miltus ir rankų darbo makaronus. Noodles dažniausiai gaminami iš kvietinių miltų, paplitę ne tik Kinijoje, bet ir kitose Azijos šalyse – Šiaurės Korėjoje, Japonijoje, pastaruosius penkerius metus – ir visame pasaulyje. Šefai tarpusavyje varžosi ne tik dėl to, kuris paruoš įdomesnį, išskirtinesnį patiekalą, palies jūsų umami receptorius, bet ir kuriam pavyks atkurti autentiškiausią receptą ar pagaminti pačius geriausius rankų darbo noodles makaronus.

Lengvai marinuotų bulvių salotos (kairėje), kiniškos mielinės garuose ruoštos bandelės (su jautiena – 7,50 Eur, su daržovėmis –6,50 Eur) (dešinėje). Urtės Mikelevičiūtės nuotr.

Maistą ruošia vietiniai

Virtuvės komandą sudaro čia gyvenantys virėjai kinai, kurie patys gamina ne tik mano jau minėtus rankų darbo makaronus, bet ir žymiąsias bao bandeles bei koldūnus. Beje, lietuviams gal neįprasti, bet Kinijoje paplitę šalti makaronų patiekalai taip pat įtraukti į šio restorano meniu.

Be abejo, prisitaikyti irgi tenka. „Nors stengiamės gaminti kuo autentiškiau, vežamės prieskonius ir padažus, visgi atsižvelgiama ir į europietišką skonio suvokimą. Kas aštru lietuvaičiams, Azijos gyventojams tikriausiai bus priešingai“, – įžvalgomis dalijosi vadovė Inesa.

Sriuba su antienos krūtinėle ir makaronais (8,20 Eur) (kairėje), „stir-fry“ makaronai su jautiena (7 Eur) ir „jiaozi“ kepti koldūnai su kiauliena (6,80 Eur)(dešinėje) .Urtės Mikelevičiūtės nuotr.

Ką valgyti?

Vienas pagrindinių restorano tikslų – vartotojus artimiau supažindinti su kinų maisto kultūra, nes šioje virtuvėje išbandyti tikrai yra ką. Mane maloniai nustebino smulkintų žalių, truputį pamarinuotų bulvių salotos (3 Eur). Labai mėgstu baozi – kiniškas mielines garuose ruoštas bandeles, jų čia galite rasti ir su jautiena (7,50 Eur), ir su daržovėmis (6,50 Eur). Ragavome „jiaozi“ keptus koldūnus su kiauliena (6,80 Eur), o jūrų gėrybių mylėtojams tokia pat opcija galima ir su jomis (7,80 Eur).

Be abejo, mūsų vakarienė neapsiėjo be rankų darbo makaronų: jų čia galima gauti ir sriuboje, ir stir-fry, ir šaltų. Mūsų pasirinkimas – sriuba su antienos krūtinėle ir makaronais (8,20 Eur) bei stir-fry makaronai su jautiena (7 Eur).

Urtės Mikelevičiūtės nuotr.

Planuose – pusryčiai!

Restorano vadovė Inesa užsiminė, kad planuose – ir azijietiški pusryčiai! Bao bandelės, paplotėliai, kiaušiniai, virti arbatos bei sojų padažo mišinyje.

Adresas: Barboros Radvilaitės g. 5, Vilnius

Darbo laikas: I–IV 11:00–22:00; V 11:00–23:00; VI 12:00–23:00; VII 12:00–22:00

„Facebook“ paskyra ČIA.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: