top of page

8 praktiški šviežio medaus panaudojimo būdai

Medus nuo seniausių laikų laikomas nepaprastu gamtos turtu. Šis saldus gintarinio atspalvio tąsus skystis neretai naudojamas ne tik maistui gardinti, bet ir bandant atsikratyti sveikatos problemų ar norint pasigražinti.


Kad nepasiklystumėte tarp įvairiausių su medumi susijusių mitų ir legendų, pristatome jums 9 patikrintus šio natūralaus produkto panaudojimo būdus. Neabejojame, pasisemsite naujų idėjų!


medus, šviežias medus, Alfo receptai, vmgonline.lt
Kerniaus Pauliukonio nuotr.


1. Marinatai mėsai ir žuviai

Norite gražiai apskrudusios plutelės, kai orkaitėje kepate mėsą arba žuvį? Įdėkite į marinatą šaukštelį arba net daugiau medaus. Taip pat kai kepate didelį mėsos gabalą, galite pagaminti aptepą iš garstyčių, medaus ir citrinos sulčių arba pomidorų padažo bei medaus ir šiuo mišiniu tepti mėsą, kai kepate. Medus karamelizuojasi ir plutelė išeina tiesiog nuostabi. Marinato receptas yra ČIA.


2. Gėrimai

Kai dar nebuvo rafinuoto cukraus, visus gėrimus, kuriems to reikėjo, saldindavo medumi. Dabar ir arbatos, ir sultys, ir limonadai, ir gaivieji gėrimai, ir net kava gali įgauti kitą, labai įdomų, skonį, pagardinus juos medumi. Svarbu prisiminti, kad kaitinamas medus praranda savo naudingąsias savybes, tad jei gėrimas bus naudojamas gydomaisiais tikslais, tada geriau medų dėti į atvėsusį gėrimą.


3. Medaus tortas

Jis yra toks populiarus, kad galima išskirti kaip atskirą punktą. Jei mamos, močiutės, tetos keptas medaus tortas yra pats skaniausias – nepamirškite recepto užsirašyti ir perduoti ateinančioms kartoms. Receptą rasite ČIA.


medaus tortas, medaus pyragas
Shutterstock.com nuotr.

4. Meduoliai

Vienas seniausių kepinių istorijoje. Gal tik grūdiniai papločiai buvo prieš meduolius. Medus yra puikus konservantas, tad ir meduolių tešlą, ir pačius meduolius galima laikyti labai ilgai. O meduolių puošimas glajumi – kūrybinis ritualas. Meduolių receptas yra ČIA.


5. Saldu – sūru – rūgštu

Tobulas skonio balansas, kurį pasieksite, jei salotų užpiluose naudosite medų. Kaskart rinkitės kitokį medų, ir salotos išsiskleis naujais skoniais. Populiariausias užpilas – medaus ir garstyčių. Dar įpilkite aliejaus, citrinos sulčių ir įberkite druskos. Tobulas variantas.


6. Medus su priedais

Įsidėkite įvairių paskrudintų arba nepaskrudintų riešutų, džiovintų vaisių ir galite patiekti naują desertą. Taip pat medus yra svarbus „Sveikatos mišinio“ ingredientas: medus, džiovinti vaisiai, citrina, imbieras, džiovinti riešutai – puikus vitamininis ir stiprinantis užtaisas žiemą.


Unsplash.com nuotr.


7. Medus ir sveikata

Sunku rasti ligą, nuo kurios nebūtų galima gydyti arba jos simptomus palengvinti medumi arba bičių produktais. Svarbu tik prisiminti, kad medus, pašildytas daugiau nei 40 °C, praranda savo gydomąsias savybes.


8. Medus ir grožis

Teigiama, kad Kleopatra maudydavosi medaus ir asilių pieno voniose. Apie jos grožį kalbama iki šiol. Įvyniojimai į medų, medaus kaukės ir masažai, ir jūs – Kleopatra!



TAIP PAT SKAITYKITE:


Naujausi įrašai

bottom of page