naujienos Naujienos

Tradicijos, peizažas, meistrystė – šiais žodžiais svečius pasitinka atsinaujinęs restoranas „ieti“ (TIK VMG)

Ugnė Jonaitytė, Deimantės Dubauskaitės, Evos Misiūnaitės, Packshot.lt nuotr., 2018-10-03, 18:30


Kaune įsikūręs restoranas „ieti“ vasaros viduryje užvėrė duris ir davė pažadą rudenį jas atverti naujoje erdvesnėje vietoje. Už lango ūžaujant vėjams, restoranas sugrįžo – pakeitęs ne tik vietą, bet ir meniu. Restorano įkūrėja ir šefė Inga Turminienė sutiko numalšinti VMGonline.lt smalsumą ir pirmiesiems papasakojo apie pokyčius.

Norint atrasti naujų įkvėpimų ir tobulėti, sako Inga, negalima savęs įsprausti į siaurą įsitikinimų ratą. „Kuo daugiau išmokstame ir sužinome, tuo plačiau pradedame matyti ir suvokti, gražiau kurti, o tobulėjimui ir kūrybai visuomet reikalinga kaita. Mūsų tikslai ir siekiai yra tobulėjimas, augimas, žinių siekimas. Tikriausiai visa tai puikiai apibendrina žodis evoliucija“, – apie būtinybę keistis kalba šefė.

Evos Misiūnaitės nuotr.

Evos Misiūnaitės nuotr.

Įsiminę šiuos žodžius, netrukus įsitikiname, kad Ingos įkurtas „ieti“ išties evoliucionavo. Naujaisiais namais restoranas nuo šiol vadina pačioje miesto širdyje, Rotušės aikštėje, esančias patalpas, kurios, pasak šefės, bene dvigubai didesnės už senąsias. Čia užsukę pajusite šviesumo ir lengvumo dvelksmą, kuriame susijungia senamiesčiui būdingos detalės bei modernūs akcentai. Tuo pasirūpino interjerą kūręs architektas Adomas Rimšelis (architektų biuras „G. Natkevičius ir partneriai“).

„Kauno senamiestis įsikūręs upių santakoje. Tai labai graži vieta, tad norėjome ją atspindėti ir interjere, naudodami bangos motyvą bei vandens atspindžius. Taip pat labai džiaugiamės gatvės meno pradininko Lietuvoje – Tado Vincaičio-Plūgo – sukurtais piešiniais, papuošusiais restorano sienas“, – apie interjero sprendimus pasakoja Inga.

Saida su morkomis ir krapais. Packshot.lt nuotr.

Jautienos sultinyje troškintas svogūnas su žirniais. Packshot.lt nuotr.

Restorano interjere netrūksta ir gamtos elementų. „Nusprendėme interjere panaudoti kiek neįprastus, bet Lietuvoje dažnai sutinkamus augalus – restorane auga lazdynas, sedula, svarainiai, šilauogės, gervuogės, obelis. Labai tikimės, kad šiems augalams čia patiks ir sulauksime jų derliaus“, – komentuoja šefė.

Vytintos morkos su šaltalankiais. Deimantės Dubauskaitės nuotr.

Tradicijos, peizažai, meistrystė – trys žodžiai, kurie, kaip sako restorano įkūrėja ir šefė, apibūdina šiuo metu restorane kuriamus patiekalus bei paaiškina įkvėpimų šaltinį. Tradicijos įkūnija receptus, gamybos būdus, istorijas bei produktus, kurie atėję iš praeities. Čia, pasakoja Inga, vietos atranda ir senelių gyvenimo epizodai, močiutės ruošti patiekalai, ir jos pačios vaikystės prisiminimai apie laiką, praleistą kaime.

Ramunėlių ledai su braškėmis. Packshot.lt nuotr.

„Visa tai stengiuosi atkurti, receptus papildydama moderniomis gamybinėmis technikomis ir požiūriu, moderniai virtuvei būdingomis detalėmis ar pateikimu. Mums labai svarbu surasti šiuolaikišką lietuviškumą, balansą tarp seno ir naujo, nepamirštant nei vieno, nei kito“, – aiškina šefė.

Peizažai, atskleidžia Inga, susiję su estetine patiekalo puse, ingredientų pasirinkimu: „Tai gali būti Lietuvos ar užsienio miško, pievos, kalnų, jūros, taip pat – urbanistinis peizažas, scena iš filmo ar paveikslo. Mėgstu atkurti spalvas ar vaizdus taip, kaip juos suprantu ir matau. Dažnai restorane deriname ingredientus, kurie auga ar gyvuoja šalia, nes tai yra jų aplinka. Tokia ingredientų derinimo idėja nėra nauja, tačiau man ji patinka.“

Šokolado ir burokėlių desertas. Deimantės Dubauskaitės nuotr.

„Meistrystė“ – žodis, nukreiptas į restorano komandą, jos mokymąsi, domėjimąsi ir tobulėjimą. „Žinios, naujos technikos ir platus požiūris įgalina mus visus tobulėti ir sukurti vis skanesnius ir gražesnius patiekalus bei nuostabią patirtį svečiui“, – savo filosofiją pristato šefė.

Restorano meniu – gana nedidelis, reaguojantis į sezono atnešamus pokyčius ir paprastai, sako Inga, keičiamas kas 2–3 mėnesius. Užsukę svečiai čia gali rinktis maždaug iš 15 patiekalų: meniu siūlomos 5-6 užkandžių variacijos, tiek pat karštų patiekalų, sriuba ir keli desertai.

Adresas: Rotušės a. 6, Kaunas.

Darbo laikas: VII–I 12:00–20:00, II–IV 12:00–22:00, V–VI 12:00–23:00.

„Facebook“ paskyra ČIA.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: