verdu-ir-kepu

Tikrai pagalvokite: kriaušė ar obuolys?

Žurnalas „Verdu ir kepu“, 2017-10-19, 15:00


Susipažinkime. Madam kriaušė – žavinga medumi kvepiančios vasaros viešnia. Traški lyg obuolys ir nuodėmingai saldi lyg persikas… Misjė obuolys – įprastas skaisčiaskruostis iki kaulų smegenų, bet ar žinojote, kad jis – ne tik skanėstas, o ir vaistas?

sluoksniuotos teslo pyragas su obuoliais

Na, o dabar sėskime prie stalo, kad šis pasimatymas nebūtų aklas!

 

  Kriaušė Obuolys
Išvaizda Forma gundanti ir šiek tiek primena moteriškas linijas bei verkiančią gitarą. Tokia patraukianti, kad net pats Kolumbas tikėjo, jog žemė yra… kriaušės formos. Apgaulinga… Juk būtent obuoliu Ieva ir suviliojo Adomą. Tiesiogine to žodžio prasme – rojaus obuoliukas. Apvalus, raudonas ar žalias, geltonas ar tamsus – atpažįstamas ir mėgstamas.
Karališkumas Jei jau prakalbome apie gundymą ir moteriškas formas, tai nuo šios temos toli nenueikime. Mat kriaušė – tai vaisių karalienė… vyrams. Jei suprantate, apie ką mes čia… Uždraustasis vaisius siejamas su valdžia, simbolizuoja nemirtingumą. Egzistuoja tokie terminai, kaip „imperijos obuolys“ ir „karališkasis obuolys“.
Įdomūs faktai Senovėje kriaušės buvo aukojamos dievams. Ši netolima obuolių ir svarainių giminaitė ne be reikalo taip vertinta – nuo seno žmonės žinojo apie gydomąsias kriaušių savybes, jos ypač pripažintos Rytų šalyse. Ir iš tiesų, obuoliai tiesiogine žodžio prasme ilgina gyvenimą – saugo nuo vėžio, užkerta kelią širdies ligoms. Ketvirtadalį Edeno sodo vaisiaus tūrio sudaro… oras. Jei esate prietaringas ir norite, kad jūsų namuose vyrautų santarvė ir harmonija, tegul juose netrūksta obuolių.
Klasikiniai patiekalai Kriaušės naudojamos įvairiems saldiems kepiniams, uogienėms, salotoms, mėsos patiekalams, kokteiliams, net sriuboms. Itin draugauja su sūriais, šokoladu, paprikomis, vištiena, jautiena, vynu, įvairiomis uogomis, riešutais, čiobreliais, ledais, moliūgais, varške. Kokteiliai, sidras, kompotai, obuolienė, blynai, įvairūs pyragai ir kiti saldūs kepiniai, gaivios salotos, užtepėlės, apkepėlės, troškiniai, kisielius. Obuoliai neatsiejami nuo šokolado, morkų, imbiero, šonkauliukų, silkės, pomidorų, salierų, bazilikų, razinų, vištienos, aviečių.
Galutinis įvertinimas Penki meilės balai. Penki meilės balai.

Daugiau skaitykite žurnale „Verdu ir kepu“!

verdu ir kepu logo


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: