top of page

Modernus gastro baras Klaipėdos senamiestyje: ką valgysime?

„Švyturys B-house“ – taip vadinasi rekonstruotoje „Švyturys Brewery“ alaus darykloje greitu metu atsidarysiantis gastrobaras, kuriame, jau iš pavadinimo aišku, kad pirmuoju smuiku grieš alus. Su juo čia eksperimentuos, kurs naujas rūšis ir, žinoma, derins prie maisto. VMGonline.lt pasidomėjo, kokių užkandžių ir patiekalų šalia gėrimų bus galima paragauti.

Apie tai pasakoja gastrobaro šeimininkai – Martyna Feser ir Raimondas Baublys, anksčiau darbavęsi dabar jau duris užvėrusiame Klaipėdos bare „Kaštonas“. Po beveik metus trukusio triūso jie nekantriai laukia atidarymo, kuris jau labai greitai.

„Mūsų tikslas buvo sukurti tokį maisto meniu, kuris tiktų prie alaus. Stengėmės, kad patiekalai būtų kokybiški, o kai kurie net ir sofistifikuoti. Orientavomės į mėsos patiekalus, kurie rūkomi šalia esančioje rūkykloje. Labai daug eksperimentavome – išrūkėme, ko gero, viską: ananasus, šonkaulius, dešras, kiaušinius, bulves… Bandymų buvo daug, todėl, manau, svečius galėsime nustebinti“, – kalbėjo M. Feser.

Iš kairės: šefas Nabilas ir gastrobaro šeimininkai Martyna ir Raimondas. Agnės Šileikytės nuotr.


Virtuvėje sukasi šefas iš Libano. Jo paieška, kaip teigia pašnekovai, užtruko ilgai, tačiau buvo verta – jo patiekalai, kaip sako, turi kažko tokio, prieskonio. „Labai džiaugiamės savo kolega, šefu Nabilu. Jis yra iš Libano, o Lietuvoje gyvena dvejus metus. Meniu kūrė ne vienam užsienio restoranui Šveicarijoje, Ispanijoje, Italijoje, Dubajuje. Iš viso – apie 12 šalių. Tik širdžiai neįsakysi – jo žmona yra iš Kretingos“, – pasakojo Raimondas.

„Nabilas mums iškart labai patiko, o mes – jam. Susitikome ir pradėję šnekėtis supratome, kad norime kartu dirbti – jis, kaip ir mes, yra iš tų, kurie atiduoda viską, kad padarytų maksimaliai gerai. Viską daro pats – kemša dešras, ruošia meatballsus“, – tęsė Raimondas.

Paklausus apie libanietiškus skonius gastrobaro meniu (kaipmat pastebime, kad ne viename patiekale figūruoja tahinio padažas), šeimininkai pagyrų negaili falafeliams: „Libanietiškų patiekalų nėra daug, bet bus. Pavyzdžiui, falafeliai. Vilniuje baruose jie skanūs, bet… Nabilo falafeliai yra oi, kosmosas! Jis pats net kepa pitas (plokščia duona iš kvietinių miltų – aut. past.).“

Jautienos ir ananasų iešmeliai. Agnės Šileikytės nuotr.


Visi meniu patiekalai suderinti su tam tikra alaus rūšimi, svarbią vietą užima šviežia žuvis. Vyks degustacinės vakarienės su užsienio šefais, degustacijos, koncertai, kiti renginiai. Savaitgaliais vyks vėlyvieji pusryčiai.

Pirmame gastrobaro aukšte yra apie 80 sėdimų vietų, antrame – degustacinė ir konferencijų salės. Kitą vasarą arba vėlyvą rudenį trečiame aukšte veiks terasa su 50 sėdimų vietų. Tiesa, industrinio stiliaus bare apsilankyti galės didesnis kiekis lankytojų. Kai vyks renginiai, staliukų nebus, tad, anot šeimininkų, susirinkti galės apie 500 žmonių.

Kadangi ši vieta skirta socializuotis, todėl meniu išsiskiria užkandžių gausa. Jų suskaičiuojame 15, pagrindinių – 10. Vienąkart atėjus visko išbandyti, rodos, tikrai nepavyks. O kokios kainos, jei, kaip sako, ingredientai kokybiški, viskas ruošiama vietoje? Galutinių dar nėra, tačiau šeimininkai tikina, kad turės variantų, kurie bus ir kokybiški, ir prieinamomis kainomis.

Pristatome dalį „B-house“ meniu:

Dalis užkandžių

  • Naminis halumis tiesiai nuo grilio

  • Keptos sūdytos žuvytės

  • „B-house“ nachos supreme

  • Kokokrevetės

  • Jautienos ir ananasų iešmeliai

Mėsos kukulių užkandis. Agnės Šileikytės nuotr.


  • „B-house“ sparneliai gigantai

  • Libanietiški falafeliai

  • „B-house“ pastramis

  • Mėsos kukuliai

  • Avinžirniai su namine čioriso dešra

Salotos

  • Salotos pagal saulę

  • Cezario salotos

Sriuba

  • Kuršių žuvienė

  • Šaltibarščiai

Keptų sūdytų žuvyčių užkandis. Agnės Šileikytės nuotr.


Dalis pagrindinių patiekalų

  • Firminis „B-house“ mėsainis. Brandintos ir „B-house“ plėšytos kiaulienos mentės mėsainis, patiekiamas su gaiviomis obuolių ir kopūstų salotomis bei salstelėjusiu BBQ padažu.

  • Pastramio slėgtainis. „B-house“ rūkykloje rūkytos ir lėtai keptos krūtininės mėsytės rėžiai, patiekiami su marinuotais agurkais, garstyčiomis ir pomidorais.

  • Šviežiai rūkytos naminės „B-house“ dešrelės. Aukščiausios kokybės faršo dešrelės, patiekiamos su bulvių koše, garstyčiomis ir raugintais agurkėliais.

  • Vyšniuota lašiša. Ant pušies lentelės kepta, vyšniomis glazūruota laukinės lašišos išpjova, patiekiama su karštomis bulvių salotomis ir garuose virtais šparagais.

  • Ypatingasis „B-house“ kepsnys „Arba-arba“ (rekomenduojamas 2 asmenims; paruošiamas per 40 min.). Brandinta jautienos išpjova (1000–1200 g), rūkyta ir kepta virš alaus statinių lentelių liepsnos, patiekiama su šviežiai paruoštu stauto gravy ir dviem jūsų pasirinktais priedais.

  • Baklažanų, halumio sūrio ir saulėje džiovintų pomidorų piramidė. Ant ugnies kepti baklažanų griežinėliai, naminis halumio sūris ir saulėje džiovinti pomidorai, patiekiami su šilta duona.

Šiandien pagavom. Dienos žuvis – šefo laimikis.

Adresas. Kūlių vartų g. 7, Klaipėda

Darbo laikas. Kasdien 11:00–03:00 (vasaros metu)

„Facebook“ paskyra ČIA

Naujausi įrašai

bottom of page