receptai Receptai

Tegul artimieji per šventes nustemba: nuo silkės su kava ir citrusiniais vaisiais iki oranžiniais atspalviais viliojančio viščiuko (receptai)

Elžbieta Monkevič, žurnalas „Verdu ir kepu“, Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotr., 2018-12-19, 15:00


Tikriausiai kiekvienoje šeimoje yra tokių patiekalų, kurie laikomi Kūčių ar Kalėdų stalo simboliu. Jų šiukštu negalima išbraukti iš meniu, nes kiltų nusivylimo banga. To padaryti ir nesiūlome, tačiau pasisemti idėjų, kurios galėtų atsidurti šalia numylėtinių, visada pravartu. Kodėl gi artimiesiems nepateikus skanių šventinių staigmenų? Tiesa, jei dar neturite firminio aguonų vyniotinio recepto, pasiūlysime ir jį!

Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotr.

Viščiukas in orange (6 asmenims)

Kas gali būti geriau apsiniaukusią žiemos dieną nei oranžinė spalva. Oranžinių daržovių žiemą – gausu, tad pasinaudokime.

Gaminimas 30 min.

Zzz 12 val.

Kepimas ~1,5 val.

Orkaitės t-ra 180 °C

 Jums reikės:

1 viščiuko (~1,6–1,8 kg)

Marinatui:

1 šaukštelio maltų aitriųjų paprikų

1 šaukšto rūkytos paprikos

30 g šviežio imbiero

2 skiltelių česnako

5 šaukštų alyvuogių aliejaus

1 citrinos sulčių

3 šaukštų brendžio

1 šaukštelio medaus

Druskos, juodųjų pipirų

Morkų, batatų, moliūgų, svogūnų, vynuogių, Provanso žolelių (garnyrui)

  1. Viščiuką perpjaukite per nugarą.
  2. Visus marinatui skirtus ingredientus sumaišykite.
  3. Gautu marinatu kruopščiai ištrinkite viščiuką ir sudėkite į sandariai uždaromą indą kartu su stambiai supjaustytais citrinos likučiais po sulčių išspaudimo. Uždenkite ir palikite 12 val.
  4. Dėkite viščiuką į kepimo popieriumi išklotą skardą su visu marinatu.
  5. Kol viščiukas kepa, paruoškite norimą kiekį daržovių. Nebijokite kartu kepti ir vynuogių – jos pasižymi sultingumu ir lengvu karameliniu skoniu, tad puikiai dera prie paukštienos.
  6. Likus maždaug valandai iki kepimo pabaigos, prie viščiuko sudėkite paruoštas daržoves ir vynuoges, pabarstykite druska, Provanso žolelėmis ir kepkite, kol viskas iškeps.
Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotr.

Kada kavos, madam silke? (4 asmenims)

Silkė su kava ir citrusiniais vaisiais skamba neįprastai. Bet pagalvokime, galbūt kažkada svogūnai ir silkė taip pat buvo neįprastas derinys?

Gaminimas 30 min.

Zzz 3 val.

4 silpnai sūdytos silkės filė gabaliukų

1 šaukšto smulkiai maltos kavos

1 šaukšto medaus

2 šaukštų citrinos sulčių

50 ml aliejaus

1 šaukšto neaštrių garstyčių

1 apelsino

1 raudonojo greipfruto

Saujelės aštrių imbierinių sausainių

  1. Silkę supjaustykite nedideliais, patogiais valgyti gabaliukais.
  2. Kavą, medų, citrinos sultis, aliejų ir garstyčias sumaišykite šluotele.
  3. Sudėkite silkę į marinatą ir palaikykite mažiausiai valandą, o geriausiai – per naktį.
  4. Apelsiną ir greipfrutą supjaustykite, sudėkite prie silkės. Viską patiekite užbėrę trupintų sausainių.
Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotr.

Žieminės salotos (4 asmenims)

Tokios spalvingos! Tokios ryškios – kaip tik tam, kad žiemai suteiktume spalvų.

Gaminimas 15 min.

Kepimas 1 val.

Orkaitės t-ra 170 °C

3–4 mažų keptų burokėlių

1 prinokusio avokado

1 persimono

1 rožinio greipfruto

80 g mėgstamų salotų lapų

50 ml aliejaus

1 šaukšto smulkintų bazilikų

1 šaukšto medaus

Žiupsnelio druskos

120 g fetos

  1. Burokėlius ir avokadą supjaustykite skiltelėmis, persimoną – plonais griežinėliais.
  2. Iš greipfruto išpjaukite skilteles, iš likusios dalies išspauskite sultis. Sudėliokite salotas ir užpilkite padažu, pagamintu iš aliejaus, bazilikų, medaus, greipfruto sulčių ir druskos.
  3. Užberkite trupintos fetos.
Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotr.

Aguonų vyniotinis (8-10 asmenų).

Kas gali būti tradiciškiau nei aguonų vyniotinis Kalėdoms? Tikriausiai tik kalėdinė eglutė.

Gaminimas 20 min.

Zzz 120 min.

Kepimas 50 min.

Orkaitės t-ra 175 °C

Tešlai:

450 g miltų (~ 3 stiklinės)
1 pakelio sausų mielių „instant“
1 kiaušinio
100 g cukraus
100 ml šilto pieno
50 g ištirpinto sviesto
1 šaukšto tarkuotos apelsino žievelės
Žiupsnelio druskos

Įdarui:

250 g aguoninio kepinių įdaro
2 kiaušinių
50 g sviesto
Kiaušinio plakinio (patepti)
140 g miltelinio cukraus, 50 ml citrinos sulčių (glajui)

  1. Sudėkite visus produktus, skirtus tešlai, į dubenį ir gerai išminkykite. Pirmiausiai 5–6 min. lėtais apsisukimais, po to galima ir greičiau. Tešla turi būti glotni. Palikite, kad pakiltų – maždaug 40 min.
  2. Įdarui viską sumaišykite.
  3. Tešlą iškočiokite į stačiakampį, užtepkite įdaro ir susukite į vyniotinį. Šį vyniotinį perpjaukite per visą ilgį pusiau. Prilaikydami vieną galą, vienus galus apvyniokite kitais, bet stenkitės, kad pjūvis visada būtų viršuje. Atsargiai įdėkite į pailgą kepimo formą (10×26 cm). Uždenkite servetėle ir palikite augti valandai.
  4. Orkaitę įkaitinkite iki 175 °C. Vyniotinį patepkite kiaušinio plakiniu. Kepkite maždaug 45–50 min.
  5. Glajui sumaišykite miltelinį cukrų su citrinos sultimis, lengvai pašildykite ir padenkite vyniotinio paviršių.

Daugiau šventinių receptų ieškokite naujausiame žurnalo „Verdu ir kepu“ numeryje.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: