top of page

Kiekvienam gėrimui skirtinga taurė. Mitas.

Praėjusią savaitę pasimokę apie restoranų aprangos etiketą, šiandien savo rankomis gracingai ir taisyklingai keliame vyno taurę. Domimės šampano taurių išlikimu, vyno taurių įvairove, universalumu ir taurių stiklo linijomis. Taip, stiklo ir kūno linijomis. Anot „Vyno klubo“ someljė Martyno Pravilonio, taurė gali padaryti lemtingą įtaką tarp mūsų ir vyno užsimezgusiam ryšiui.

Kiekviena pažintis su vynu pradedama tiriant jį akimis. Tačiau, žvelgdami į raudonojo vyno taurę, galvojame ne tik apie tai, ar ši raudona yra jauno „Cabernet Sauvignon“, ar jauno „Syrah“. Norėdami surasti atsakymą, paimame taurę, kurios vaidmuo čia toks pat svarbus, kaip ir pirmasis įspūdis žmonių pasaulyje.

„Taurės estetinė išvaizda yra labai svarbi. Jau nuo tos akimirkos, kai pamatome vyną taurėje, turime tam tikrų lūkesčių. Jeigu žmogui patiks rankoje laikoma taurė, didelė tikimybė, kad jam patiks ir vyno skonis bei aromatas“ , – rodydamas, kokios skirtingos gali būti vyno taurės, pasakoja M. Pravilonis.

Kuo dar taurės forma svarbi gėrimui?

Pati pagrindinė taurės forma yra tulpė. Ji pasižymi tuo, kad į viršų siaurėjanti taurė surenka, sukoncentruoja aromatą ir dėl to mums yra daug lengviau atpažinti kvapus. Jeigu tulpės formos taurę lygintume su paprasta stikline tiesiomis sienelėmis, aromatas pastarojoje išsisklaido ir jį yra gerokai sudėtingiau suprasti. Tulpės formos taurės yra naudojamos visur – nuo spiritinių gėrimų kaip viskis ar konjakas iki putojančių vynų. Tai, ar taurė yra siauresnė, ar platesnė yra kiekvieno taurių gamintojo stilius. Kai kuriems vynams taurėje reikia daugiau deguonies, todėl ji yra platesnė.

Tai reiškia, kad tas pats iš skirtingų ir ne jam skirtų taurių geriamas vynas gali keisti savo kaukes?

Gerdami vyną ne iš jam skirtos taurės jo nesugadinsime, bet greičiausiai nepajusime viso to, ko norėtų vyndarys. Nepatirsime malonumo. Vyndariai įdeda tikrai daug pastangų siekdami vyną padaryti skaniu vartotojui ir išgauti kompleksišką bei įdomų aromatą. Tiesiog paprasta stiklinė visų tų aromatų spalvų ir atspalvių neatskleis. Taip pat kaip ir pati taurė, kuri kad ir kokia gera būtų, blogo vyno geru vynu nepavers.

Įsivaizduokime, kad turite tikrai gero vyno butelį, bet neturite tulpės formos taurės. Klausimas toks: ar tas vyno butelis bus atidarytas?

Būčiau linkęs saugoti tą butelį iki tol, kai turėsiu tinkamą taurę. Jeigu tai yra brangus vynas, gali būti labai apmaudu, jei jis neatsiskleis taip, kaip galėtų. Tai aktualu tokiems vynams, kaip „Pinot Noir“, kurio vynuogės jautriai reaguoja į dirvožemį, auginimo būdą ir gamybos metodus. Tačiau, taip pat šis vynas yra jautrus ir taurės formai, todėl mes turime dideles, siaurėjančias į viršų taures, skirtas „Pinot Noir“. Šią vynuogę taurė gali arba labai puikiai atskleisti, arba jį sugadinti tokiu būdu, kad jis atrodys gerokai prastesnis nei yra iš tiesų.

10865736_10153160682187480_8633587452799440892_o

„Aš skatinu gerti šampaną iš tulpės formos baltojo vyno taurių“, – sako someljė Martynas Pravilonis.


Brendis, viskis, vynas, šampanas. Visi šie gėrimai turi jiems skirtas taures, bet ar mums tikrai jų visų reikia?Iškylų metu gamtoje naudojamos plastikinės stiklinės: ar jos pakenkia vynui, ar tiesiog neatitinka paties graikų dievų gėrimo etiketo?

Vynas yra skirtas juo mėgautis. Be abejo, jei esame kažkur gamtoje galbūt mums net nereikia koncentruotis į vyno aromatą ar skonį. Plastikinė stiklinė gali būti visai neblogas variantas tik tuo atveju, jeigu nieko daugiau neturime. Bet jei yra galimybė, vyną visuomet reikėtų ragauti iš tinkamos taurės ir mėgautis pilna aromato ir skonio puokšte.

Visų turėti tikrai nereikia. Tulpės forma yra ganėtinai universali, tad atsirinkus tinkamo dydžio tulpės formos taures, jas galima naudoti įvairiems gėrimams. Suprantama, kad spiritiniams gėrimams mes naudojame mažesnes taures, nes negeriame šių gėrimų vyno kiekiais. Tačiau dabar kompanijos „Glencairn“ išleistos tulpės formos viskio taurelės yra tinkamos visiems spiritiniams gėrimams – tiek konjakui, tiek tekilai, tiek meskaliui ar viskiui. Kita garsi kompanija „Riedel“ gamina taures atsižvelgdama į skirtingas vynuogių veisles. Šios taurės nėra pelnymasis iš žmonių, kaip galima pagalvoti, nes net vandeniui jos suteikia kitokį skonį. „Riedel“ pabrėžia ir tai, kad nuo taurės formos priklauso tai, kaip vynas patenka į mūsų burną – ar vyno srovė nukreipiama arčiau liežuvio centro, ar ji yra paskirstoma po visą burną. Nuo to priklauso kokį bendrą įspūdį burnoje mums sukuria ir kokius skonio receptorius visų pirma užkliudo vynas.

Yra keturios taurių rūšys, kurios leidžia mėgautis visais gėrimais, ir kurias patarčiau turėti savo namuose. Tai balto vyno taurės – mažesnės tulpės formos taurės, kurios yra tinkamos tiek baltiems, tiek putojantiems ar lengvesniems raudoniems vynams; raudono vyno taurės – platesnės ir didesnės, skirtos sodresniems raudoniems vynams ir burbulo formos „Pinot Noir“ taurės. Be šių trijų vyno taurių komplektų, dar reikėtų ir papildomo nedidelių, tulpės formos taurelių komplekto spiritiniams gėrimams.

Nepaminėjote šampano taurių. Apie jų apokalipsę ne kartą prestižiniame vyno žurnale „Decanter“ rašė ir šiam judėjimui daugiau ryžto norinti įpūsti Anne Krebiehl. Negi tikrai turėtume išsižadėti šios klasikos gerti iš šampano taurių?

Tai yra diskusinis klausimas. Šampano taurės keitėsi laikui bėgant. XX a. viduryje JAV ir Prancūzijoje buvo madingos vadinamosios, lėkštelės formos taurės. O fleitos formos taurės kaip ir dauguma kitų taurių atsirado ankstyvajame XVIII a. Kalbama, kad būtent jos yra netinkamos šampanui gerti. Iš vienos pusės fleitos formos taurė dar ilgai liks ta taure, kuri yra siejama su šventėmis, nes joje puikiai matomas ilgai išliekantis burbuliukų žaismas. Žmonės tuo mėgaujasi. Tačiau problema ta, kad taurė yra labai siaura ir ji neatskleidžia vyno aromato, o daugelis šampano gamintojų vis dažniau kalba, kad šampanas ar kitas putojantis vynas yra ne ką prastesnis negu vynas – jo skonis ir aromatas yra toks pat sudėtingas. Tam, kad šiuos du dalykus pajustume, reikalingas pakankamai didelis sąlytis su oru. Be abejo dėl to burbuliukai išsisklaidys greičiau, bet, mano nuomone, šampanas yra per daug brangus ir pernelyg rimtas gėrimas, kad ignoruotume jo skonį, aromatą ir kreiptume dėmesį tik į burbuliukus. Todėl aš skatinu gerti šampaną iš tulpės formos baltojo vyno taurių.

Vartodami alkoholį rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove.

Naujausi įrašai

bottom of page