naujienos Naujienos

Taupymas virtuvėje: patarimai, padėsiantys išleisti mažiau ir išvengti sugedusių produktų

Elžbieta Monkevič, žurnalas „Verdu ir kepu“, 2018-07-18, 7:50


Perteklinis vartojimas, maisto švaistymas, zero waste – tai žodžių junginiai, kurių aplink mus vis daugėja. Ir ne be reikalo, mat atliekų skaičiai vis auga, o tarp jų neretai atsiduria ir dalis nepanaudotų maisto produktų. Ką daryti, kad pavyktų ir sutaupyti, ir išvengti maisto švaistymo, ir kuo mažiau teršti aplinką atliekomis? Šie patarimai padės pakeisti savo įpročius.

Maistas

Anot Lietuvos vartotojų instituto, daugiausia Lietuvos namų ūkiuose išmetama daržovių, vaisių, grūdų (duonos), pieno produktų.

Pirma taisyklė: planuoti maisto pirkimą, stebėti pokyčius spintelėse ir šaldytuve, operatyviai į juos reaguoti.

Ką reikia žinoti prieš sudarant planą:

  • Kiek maisto valgo jūsų šeima. Vidutiniškai pietums žmogus suvalgo apie 350–400 g. Gali būti šiek tiek mažiau, šiek tiek daugiau. Taip pat reikia žinoti, kad rekomenduojama šviežių daržovių porcija yra ne mažiau 400 g. Jei valgote tiek, neverta pirkti maisto, kad gamintumėte 800 g pietų porciją.
  • Atlikti produktų inventorizaciją namuose.
  • Apžvelgti, kokias jūsų vartojamų produktų akcijas siūlo jūsų lankytinos parduotuvės. Pernelyg žavėtis jomis nevertėtų, bet kartais naudos yra.
  • Sudaryti 3–5 dienų valgiaraštį atsižvelgus į maisto kiekį ir turimus produktus.
  • Sudaryti šiam valgiaraščiui pirkinių sąrašą.

Parduotuvėje:

  • Nepirkite maisto daugiau, nei galite suvartoti.
  • Parduotuvėje imkite krepšelį, bet ne vėžimėlį – taip lengviau sukontroliuosite pirkinių svorį.
  • Ieškokite, rinkitės draugiškesnes aplinkai pakuotes. Nes dažnai būtent pakuotė ir sudaro didžiausią problemą. Stenkitės nenaudoti plastikinių maišelių produktams įsidėti.
  • Nepirkite pernelyg daug kruopų, makaronų, sausų bakalėjos produktų. Ne paslaptis, kad dabar itin padaugėjo maistinių kandžių, tad jei pasitaikytų apkrėstas kruopų pakelis, tuomet jis būtų tik vienas pakelis, o ne visos spintelių atsargos.
  • Naudokite medžiaginį pirkinių maišelį, venkite plastikinių.

Namuose:

  • Atsinešę viską namo, produktus išrūšiuokite ir sudėkite į vietas.
  • Naujus pirkinius dėkite toliau, senesnius arčiau. Drėgnų produktų nelaikykite šalia sausų ir sugeriančių drėgmę.
  • Birių produktų indelius rinkitės tokius, kad į juos tilptų viena pakuotė. Nemaišykite senų produktų su naujų pakuočių turiniu.
  • Pravartu įdėti į birių produktų indą raštelį su data, kada produktai buvo suberti.

Daržovių ir vaisių klausimas

  • Pirkite sezonines vietines daržoves – jos yra pigesnės ir šviežesnes, nes jų kelias iki prekystalio trumpesnis.
  • Rinkitės tvirtas, ryškių, būdingų rūšiai spalvų, nepažeistas daržoves, be dėmių ar kitų pažeidimų.
  • Pirkite tokį kiekį daržovių, kokiam galite užtikrinti tinkamą laikymą.
  • Būkite ryžtingi. Paprastai užsilikusiai šaldytuve puselei vaisiaus arba daržovės suvartojimas negresia. Tad geriau ne „bus proga – sunaudosiu“, o iš karto susmulkinti ir sušaldyti.
  • Iš vaisių ir uogų galima pasigaminti labai gardžių actų.

Daržovių ir vaisių laikymas trumpą laiką (ne saugojimui žiemai)

Šaldytuvas Vėsi, apsaugota nuo šviesos vieta Kambario temperatūroje
Burokėliai, morkos, salierai, porai, agurkai, paprikos, baklažanai, šparaginės pupelės, žirneliai, smidrai, brokoliai, žiediniai kopūstai, kaliaropės, špinatai, rūgštynės, burokėlių lapkočiai, pienių lapai, lapiniai kopūstai, kininiai kopūstai, pekininiai kopūstai, įvairios salotų rūšys, uogos

 

Bulvės, burokėliai, morkos, svogūnai, česnakai, baklažanai, cukinijos, moliūgai, kopūstai, persikai, nektarinai

 

 

 

 

Pomidorai, obuoliai, kriaušės, slyvos, tropiniai ir subtropiniai vaisiai

 

 

 

 

 

Visą straipsnį ir dar daugiau patarimų rasite naujausiame žurnalo „Verdu ir kepu“ numeryje!


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: