- Naujienos
- Lietuva
- Pasaulis
- Renginiai
- Patarimai
- Žmonės
- Kelionės
naujienosTaupymas virtuvėje: patarimai, padėsiantys išleisti mažiau ir išvengti sugedusių produktų
Elžbieta Monkevič, žurnalas „Verdu ir kepu“, 2018-07-18, 7:50
KULINARINĖ GREITOJI
-
K:
Teko ragauti picos gardintos rūkytu alyvuogių aliejumi. O kam dar jis tinka ir ar galima jį pasigaminti pačiam arba kur nors įsigyti?
A:Sveiki, kaip ir minėjote, galima gardinti picas, duoną, makaronus – puikiai tinka miltiniams patiekalams. Taip pat galima su juo pasigaminti majonezą, užpilus salotoms bei pagardus užkandžiams.
Pamėginkite gardinti juo keptus grybus.
O, dėl pasigaminimo turime giliau pastudijuoti, nes patiems gaminti neteko – dažniausiai perkame Bottlery parduotuvėse. -
K:
Yra toks prancūziškas desertas plaukiojanti sala. Išplakti baltymai virti piene su anglišku kremu. Lietuvisko sio deserto recepto neradau. Yra daug rusiškai youtube. Bandziau ta baltyma virt. Na labai jau jauciasi kiausinis. Tik viriau ne ant pieno, o vandeny. Nes, kaip sake receptu autoriai, galima, skirtumo jokio. Gal galite patarti kaip si deserta pagaminti?
A:Sveiki, klasikinis receptas yra su pienu ir būtinai aromatizuotu vanile. Vanduo čia tikrai netinka, nes nesuteikia jokio skonio o tik išryškina kiaušinio skonį. Šitą video mes ruošėme mūsų partneriui.
×Ką daryti, jei prisvilo keptas viščiukas?
Kokį vyną rinktis prie jautienos kepsnio?
Klauskite ir atsakysime.
Atsakymus rasite čia.
TOP 5 NAUJIENOS
- 2019 02 18, 7:50 Krevečių puota: šios dvi variacijos pagal Alfą ir Agnę leis pasijusti karališkai (receptai)
- 2017 08 10, 15:00 Vilniaus „brunch’ų“ reidas: VMG įvertino net 10 vietų, kuriose verta pradėti rytą
- 2019 02 19, 18:30 Cepelinų reidas: kur Vilniuje slepiasi tie tobulieji?
- 2017 10 24, 13:00 Kaip kepti kiaulienos kepsnį, kad būtų pavydėtinai sultingas
- 2018 02 22, 18:18 Tobulas Cezario salotų padažas. Kaip jį pasigaminti?
TOP 5 RECEPTAI
Perteklinis vartojimas, maisto švaistymas, zero waste – tai žodžių junginiai, kurių aplink mus vis daugėja. Ir ne be reikalo, mat atliekų skaičiai vis auga, o tarp jų neretai atsiduria ir dalis nepanaudotų maisto produktų. Ką daryti, kad pavyktų ir sutaupyti, ir išvengti maisto švaistymo, ir kuo mažiau teršti aplinką atliekomis? Šie patarimai padės pakeisti savo įpročius.
Maistas
Anot Lietuvos vartotojų instituto, daugiausia Lietuvos namų ūkiuose išmetama daržovių, vaisių, grūdų (duonos), pieno produktų.
Pirma taisyklė: planuoti maisto pirkimą, stebėti pokyčius spintelėse ir šaldytuve, operatyviai į juos reaguoti.
Ką reikia žinoti prieš sudarant planą:
- Kiek maisto valgo jūsų šeima. Vidutiniškai pietums žmogus suvalgo apie 350–400 g. Gali būti šiek tiek mažiau, šiek tiek daugiau. Taip pat reikia žinoti, kad rekomenduojama šviežių daržovių porcija yra ne mažiau 400 g. Jei valgote tiek, neverta pirkti maisto, kad gamintumėte 800 g pietų porciją.
- Atlikti produktų inventorizaciją namuose.
- Apžvelgti, kokias jūsų vartojamų produktų akcijas siūlo jūsų lankytinos parduotuvės. Pernelyg žavėtis jomis nevertėtų, bet kartais naudos yra.
- Sudaryti 3–5 dienų valgiaraštį atsižvelgus į maisto kiekį ir turimus produktus.
- Sudaryti šiam valgiaraščiui pirkinių sąrašą.
Parduotuvėje:
- Nepirkite maisto daugiau, nei galite suvartoti.
- Parduotuvėje imkite krepšelį, bet ne vėžimėlį – taip lengviau sukontroliuosite pirkinių svorį.
- Ieškokite, rinkitės draugiškesnes aplinkai pakuotes. Nes dažnai būtent pakuotė ir sudaro didžiausią problemą. Stenkitės nenaudoti plastikinių maišelių produktams įsidėti.
- Nepirkite pernelyg daug kruopų, makaronų, sausų bakalėjos produktų. Ne paslaptis, kad dabar itin padaugėjo maistinių kandžių, tad jei pasitaikytų apkrėstas kruopų pakelis, tuomet jis būtų tik vienas pakelis, o ne visos spintelių atsargos.
- Naudokite medžiaginį pirkinių maišelį, venkite plastikinių.
Namuose:
- Atsinešę viską namo, produktus išrūšiuokite ir sudėkite į vietas.
- Naujus pirkinius dėkite toliau, senesnius arčiau. Drėgnų produktų nelaikykite šalia sausų ir sugeriančių drėgmę.
- Birių produktų indelius rinkitės tokius, kad į juos tilptų viena pakuotė. Nemaišykite senų produktų su naujų pakuočių turiniu.
- Pravartu įdėti į birių produktų indą raštelį su data, kada produktai buvo suberti.
Daržovių ir vaisių klausimas
- Pirkite sezonines vietines daržoves – jos yra pigesnės ir šviežesnes, nes jų kelias iki prekystalio trumpesnis.
- Rinkitės tvirtas, ryškių, būdingų rūšiai spalvų, nepažeistas daržoves, be dėmių ar kitų pažeidimų.
- Pirkite tokį kiekį daržovių, kokiam galite užtikrinti tinkamą laikymą.
- Būkite ryžtingi. Paprastai užsilikusiai šaldytuve puselei vaisiaus arba daržovės suvartojimas negresia. Tad geriau ne „bus proga – sunaudosiu“, o iš karto susmulkinti ir sušaldyti.
- Iš vaisių ir uogų galima pasigaminti labai gardžių actų.
Daržovių ir vaisių laikymas trumpą laiką (ne saugojimui žiemai)
Šaldytuvas Vėsi, apsaugota nuo šviesos vieta Kambario temperatūroje Burokėliai, morkos, salierai, porai, agurkai, paprikos, baklažanai, šparaginės pupelės, žirneliai, smidrai, brokoliai, žiediniai kopūstai, kaliaropės, špinatai, rūgštynės, burokėlių lapkočiai, pienių lapai, lapiniai kopūstai, kininiai kopūstai, pekininiai kopūstai, įvairios salotų rūšys, uogos Bulvės, burokėliai, morkos, svogūnai, česnakai, baklažanai, cukinijos, moliūgai, kopūstai, persikai, nektarinai Pomidorai, obuoliai, kriaušės, slyvos, tropiniai ir subtropiniai vaisiai Visą straipsnį ir dar daugiau patarimų rasite naujausiame žurnalo „Verdu ir kepu“ numeryje!
IŠBANDYKITE:
Array ( [SERVER_SOFTWARE] => Apache/2.4.10 (Debian) [REQUEST_URI] => /taupymas-virtuveje-patarimai-padesiantys-isleisti-maziau-ir-isvengti-sugedusiu-produktu/ [PHPRC] => /etc/php/7.2/cgi/php.ini [PHP_FCGI_CHILDREN] => 8 [PATH] => /usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin [PWD] => /var/www/webguru/cgi-bin [SHLVL] => 0 [PHP_FCGI_MAX_REQUESTS] => 3000 [ORIG_SCRIPT_NAME] => /cgi-bin/php72.fcgi [ORIG_PATH_TRANSLATED] => /var/www/webguru/public_html/index.php [ORIG_PATH_INFO] => /index.php [ORIG_SCRIPT_FILENAME] => /var/www/webguru/cgi-bin/php72.fcgi [CONTENT_LENGTH] => 0 [SCRIPT_NAME] => /index.php [QUERY_STRING] => [REQUEST_METHOD] => GET [SERVER_PROTOCOL] => HTTP/1.0 [GATEWAY_INTERFACE] => CGI/1.1 [REDIRECT_URL] => /index.php [REMOTE_PORT] => 58501 [SCRIPT_FILENAME] => /var/www/webguru/public_html/index.php [SERVER_ADMIN] => webmaster@balt.net [CONTEXT_DOCUMENT_ROOT] => /var/www/webguru/cgi-bin/ [CONTEXT_PREFIX] => /cgi-bin/ [REQUEST_SCHEME] => http [DOCUMENT_ROOT] => /var/www/webguru/public_html [REMOTE_ADDR] => 127.0.0.1 [SERVER_PORT] => 80 [SERVER_ADDR] => 127.0.0.1 [SERVER_NAME] => vmgonline.lt [SERVER_SIGNATURE] => Apache/2.4.10 (Debian) Server at vmgonline.lt Port 80 [HTTP_ACCEPT_ENCODING] => gzip [HTTP_IF_MODIFIED_SINCE] => Sun, 16 Dec 2018 07:05:51 UTC [HTTP_ACCEPT] => text/html,application/xhtml+xml,application/xml;q=0.9,*/*;q=0.8 [HTTP_USER_AGENT] => CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) [HTTP_CONNECTION] => close [HTTP_X_FORWARDED_FOR] => 54.146.227.92 [HTTP_X_REAL_IP] => 54.146.227.92 [HTTP_HOST] => vmgonline.lt [REDIRECT_STATUS] => 200 [REDIRECT_HANDLER] => application/x-httpd-php72 [REDIRECT_REDIRECT_STATUS] => 200 [FCGI_ROLE] => RESPONDER [PHP_SELF] => /index.php [REQUEST_TIME_FLOAT] => 1550864460.0111 [REQUEST_TIME] => 1550864460 ) 1FACEBOOK
INSTAGRAM
YOUTUBE
LINKEDIN
WEBGuru.lt vmgonline.lt © 2018Svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspaudę mygtuką „Sutinku“, patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su Privatumo politika - Žmonės
KOMENTARAI: